Ayşegül teknolojiyle tanışırsa ne olur?

Ayşegül teknolojiyle tanışırsa ne olur?

Yıl 1995, ben 10 yaşındayım, Ayşegül Tatilde okuyorum, arada gözüm TRT'de hiçbir bölümü kaçırmadığım Voltran'a kayıyor. Ayşegül'ün astronot olduğunu hayal ediyorum, Ayşegül piknik sepeti hazırlıyor…

Aradan 10 yıl geçiyor, Ayşegül'le tanışıyorum. Ayşegül Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde. Piknik sepeti hazırlayan itici kıza hiç benzemiyor!

Ayşegül'ün annesi  ev hanımı, el yapımı çok güzel bileklikler yapıyor. Etsy ismini ilk kez Ayşegül'den duyuyorum. Ayşegül annesinin evde yaptığı bilekliklerin fotoğraflarını çekiyor ve onları Etsy üzerinden satıyor.

Annesi bu işten ayda ortalama iki bin dolar kazanıyor. Ayşegül bileklikler için çok güzel kartlar bile basmış, bana da veriyor. Eminim artık, benim Ayşegül'üm O!

Aynı yıl, Ayşegül'ün boşandığını öğreniyorum. Dahi olan değil, şu hep tatilde olan, çocukken okuduğum Ayşegül. Yazar Arzu Çur, Ayşegül'le ilgili bize öğretilenleri bir kitapta yerle bir ediyor. Biraz afallıyorum ama rahatlıyorum da. Üniversitede tanıştığım Ayşegül, onun yerini çoktan almış bile!

Yıl 2014, Women in Tech temalı DevFest Konferansı İstanbul'da yapılıyor. Yüzlerce heyecanlı kadın, bir toplantıdan diğerine yetişiyor. Bunların birinde, Startupbootcamp İstanbul'un Kurucusu Gülsüm Çıracı, annesini mutlu edecek bir ev hanımı olamayışını gülümseyerek anlatıyor. Dinleyiciler de gülüyor. Çıracı, Güneydoğulu bir iş kadını ve dünyaya ikinci sınıf bir vatandaş olarak geldiğini hatırlatıyor. Buna rağmen başarmış. Bu yüzden kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık yapacağını da söylüyor. İşte zaman değişiyor!

Yıl 2014, romantik komedilerin yıldızı Sandra Bullock, bir kadın aktris, Gravity (Yerçekimi) filminde baş rolde bir bilim insanını canlandırıyor. Üstelik duygusal karmaşasını da saklamıyor. Astronot giysisi içinde uzayda sürükleniyor... Filmin sonu muhteşem! (Spoiler vermek istemediğimden bu kadarla yetiniyorum.)

Yıl 2014, Webrazzi arşivlerinde geziniyorum, Türkiye'de olmadığım son bir yıl içinde, teknoloji alanındaki kadın girişimciler neler yapmış diyerek, girişimleri saymaya koyuluyorum. İki elin parmağını geçmiyor. Değişim zaman alıyor. Dünyanın gerçeği bu. Teknoloji dünyasında kadınlar, hala azınlıklar.

Oysa kadınlar akıllı telefonları daha çok seviyor, sosyal medya dünyasını onlar yönetiyor, Türkiye'nin hızla büyüyen e-ticaret siteleri daha çok kadınları hedefliyor. Ama bunların hiçbiri kalıpları yıkmaya yetmiyor.

Teknolojiyi seviyor kadınlar ama onun kendilerine sunduğu güçten belki korkuyorlar hala. Ya da bu fırsatın henüz farkında değiller.Oysa Ayşegül, teknolojiyle tanışınca, annesine ayda 2 bin dolar kazandırabiliyor. Belki herkes bir Sheryl Sandberg olamıyor ama bariyerler düşüyor.

Yolun çok başındayız.

Teknoloji dünyasının kadınlara, kadınların da teknolojiye gerçekten çok ihtiyacı var.

Dünya Kadınlar Gününüz kutlu olsun!!

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.