Truecaller'ın bu yıl öncelik vereceği pazarlardan biri de Türkiye olacak [Röportaj]

Truecaller'ın bu yıl öncelik vereceği pazarlardan biri de Türkiye olacak [Röportaj]

truecallerTruecaller, kitle kaynaklı küresel bir telefon rehberi uygulaması. 2009 yılında İsveç merkezli True Software Scandinavia tarafından geliştirilen Truecaller, son bir yılda hızlı bir büyüme sürecine girdi. Geçtiğimiz hafta Sequoia Capital'den 18.8 milyon yatırım almaya hak kazandığını ve Yelp'le işbirliği yaptığını duyuran Truecaller kurucu ortağı ve CEO'su Alan Mamedi ile bir röportaj yaptık.

Şirketin 2013 yılı başında birkaç milyon olan kullanıcı sayısı, yıl sonuna geldiğimizde 45 milyona ulaştı. Ama uygulamayı sevenler kadar, uygulamadan tedirgin olanlar da var. İnsanların bir kısmı Truecaller'ı telefon numaralarını afişe eden bir uygulama olarak tanıyorlar. Uygulama her ne kadar otoriteyi kullanıcıya verse de, spam'ler ve kontaklar devreye girince, durum kontrolden çıkabiliyor. Bu konularla birlikte Yelp ortaklığının detayları, Truecaller'ın 2014 büyüme planları gibi konularda sorularımızı Alan'a sorduk. Yıl içinde Türkiye'de görmeyi beklediğimiz uygulamayla ilgili yorumu size bırakıyoruz. 

Merve Kara: Truecaller'ın kuruluş hikayesini senden dinleyebilir miyiz? 

Alan Mamedi: Truecaller'ı ben ve ortağım Nami Zarringhalam, 2009 yılında, Stockholm'da kurduk. Fikir aslında kişisel ihtiyacımız sonucunda doğdu. Çalışırken çok fazla uluslararası telefon alıyorduk ve çoğunlukla bu çağrıların kime ait olduğunu bilmiyorduk. Yani temelde bizi kimin aradığını bilme ihtiyacından yola çıktık. Bunun sonucu olarak, dünyanın neresinde olursanız olun, size gelen çağrıyı almanız gerekip gerekmediği ya da çağrının ne kadar önemli olduğu gibi bilgileri size sağlayacak bir sistem geliştirdik. Bu sistemle kullanıcılarımızın doğru çağrıları almalarını ve önemli olanlarını kaçırmamalarını sağlıyoruz. Truecaller, onaylama esaslı küresel bir telefon rehberi. Önemli bir özelliği spam numaraları ayırt etmeyi sağlaması, yani yeterli sayıda Treucaller kullanıcısı bir telefon numarasını spam olarak oyladığında, numara artık spam olarak tanımlanıyor.

Merve Kara: "Yeterli sayı" ifadesini açar mısın biraz daha? Filtreleme sistemi ne tür bir algoritmayla çalışıyor? 

Alan Mamedi: Bu aslında oldukça gelişmiş bir sistem. Lokasyon bazlı, zamansal ya da farklı parametreleri kullanabilen bir algoritmayla çalışıyor.

truecaller

Merve Kara: Buna rağmen Truecallar bazı insanları hala çok korkutuyor. Kişisel numaralarının ya da telefon rehberlerinin bütün bir dünyayla paylaşılacağı fikrinden ötürü Truecaller'dan çekinen çok sayıda insan var. Bu duruma nasıl yaklaşıyorsunuz?

Alan Mamedi: Öncelikle Truecaller’ı telefonunuza indirdiğinizde aslında, uygulama telefon defterinize girip onu başka insanların erişimine açmıyor. Numaraların paylaşılıp paylaşılmayacağı kararını kullanıcı veriyor. Telefon sahibi olarak aslında sizi kimin aradığını bilmek sizin en doğal hakkınız olmalı. Ama eğer aranmak istiyorsanız, Truecaller size görünürlük kazandırıyor, çünkü terfi bazlı bir sistem.

Şunu da eklemek istiyorum, kullanıcılarımız bizim için önemli. Biliyorsunuz geçen hafta, Google, YouTube gibi şirketlere yatırım yapan Sequoia'dan yatırım aldık. Sequoia yatırım kararlarında oldukça seçici bir fon. Bence Sequoia'nın bizi seçmesinin nedeni, bizi büyümeye devam ettiren şeyle aynı: Çok şeffaf olmamız ve aynı zamanda kullanıcılar için en iyisini istememiz.

Truecaller- Alan
Alan Mamedi - Truecaller

Merve Kara: Aynı zamanda çok hızlı bir büyüme sürecine girdiniz. Küresel genişlemenizden bahseder misin biraz? Hangi bölgelerde daha popülersiniz? 

Alan Mamedi: Son 12 ay içinde çok hızlı büyüdük. 2013 başında birkaç milyon kullanıcımız varken yıl sonunda 45 milyona ulaştık. Şu anda gerçekten bağlı bir kitlemiz var. Kullanıcılarımızın yüzde 50'ye yakını Hisdistan'dan. Geri kalanın büyük bir kısmı da Orta Doğu ve Afrika'da, bunu Kuzey Avrupa ve Amerika takip ediyor.

Merve Kara: Orta Doğu'da hangi ülkeler var? 

Alan Mamedi: Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan, Kuveyt aslında tamamında diyebilirim.

Merve Kara: Bu ilginç bir dağılım, neden özellikle bu bölgelerde daha çok ilgi görüyor?

Alan Mamedi: Farklı metriklere bakarak görüyoruz ki, bu bölgelerdeki insanlar çok fazla aranıyorlar. Kullanıcılarımızın yaşlara göre dağılımında bir yoğunluk yok. Farklı kuşaklardan insanlar kullanıyor Truecaller'ı.

Merva Kara: Bu bilgileri kurumsal anlaşmalar için kullanıyor musunuz? Nasıl gelir elde ediyorsunuz? 

Alan Mamedi: Şu anda sadece reklamdan para kazanıyoruz. Bir de premium hizmetlerimiz var, buna geçen kullanıcılarımız reklam almıyorlar. Henüz kurumsal müşterilere odaklanacak vaktimiz olmadı. Öncelikli odağımız kullanıcılarımız.

Merve Kara: Yelp'le anlaşmanızın detaylarından bahseder misin?

Alan Mamedi: Bu, bizim en büyük veri ortaklıklarımızdan biri oldu. Truecaller insan, Yelp ise işletmeleri aramaya odaklanıyor. Yelp de bizim gibi kullanıcı bazlı bir şirket. Bu açıdan gerçek bir sinerji var aramızda. Süreçle birlikte Yelp'in Truecaller'a kapsamlı bir entegrasyonunu yaptık. Kullanıcılarımız, böylelikle Truecaller üzerinden Yelp'te listenen işletmeleri bulabiliyor ya da bunlara ait yorumları okuyabiliyorlar. Gerçekten iyi bir uygulama.

Merve Kara: Peki Türkiye'de ne kadar popülersiniz? Burası için planlarınız neler? 

Alan Mamedi: Net rakamları paylaşamıyorum ama Türkiye'de bu denli hızlı bir büyüme henüz görmedik. Ön görümüz burada da trend olabileceğimiz yönünde. CTO'muz, Umut Alp, zaten bir Türk. Ve Türkiye'den takımımıza yeni üç kişi katıldı. Şirketimizde artık daha fazla Türk kültürü var, bunun çalışmalarımıza yansıyacağını düşünüyorum. Bu yıl için öncelikli olarak odaklanacağımız birkaç pazar var ve Türkiye bunlardan biri. Türkiye'de akıllı telefon penetrasyonunun en hızlı arttığı en büyük pazar.  Bunun yanında etrafındaki bölgelerle çok farklı bağlantıları olmasıyla dikkatimizi çekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.