Genelde internet, özelde de sosyal medyanın siyasette, toplumsal olaylarda ve diplomaside dönüştürücü etkisini 2013'te de bolca konuştuk ve gördük. ABD'de tartışmaları hala süren NSA skandalından Gezi olaylarına, İsveç'in 'en demokratik Twitter hesabı'ndan Wikileaks'e pek çok 'sıcak haber', dijital platformlarla onların sağladığı yeni paylaşım ve kullanım pratikleri paydasına sahipti.
Nitekim uluslararası siyaseti ve diplomasiyi 'dijital' bazda analiz eden yazı ve araştırmaların yer aldığı Yeni Diplomasi sitesi, Digital Diplomacy Review 2013 raporunda geride bıraktığımız yılı 'dijital diplomasinin altın yılı' olarak nitelendiriyor.
'Diplomasi 3.0' fenomenini siyasi hiyerarşi ve sınırlardan bağımsız, viral etki gücüne sahip yeni dijital iletişim biçim ve yöntemleri olarak tanımlayan site, bu formülden yola çıkarak 2013'ün starlarını belirlemiş. Tüm dijital mecraların yıl boyunca takibi ve analizi sonucu 101 kategoride 'en'leri belirleyen sitenin listesinde, bilhassa sosyal medyayı yoğun ve etkili şekilde kullanan ABD ile İran öne çıkıyor.
Listede 'Yılın Devleti', 'Yılın Devlet Adamı' ve 'Yılın Dışişleri Bakanı' kategorilerinde birincilik İran'a gitmiş. Yılın 'netizen'ları da rapora göre İranlılar'dan başkası değil. Sosyal medyada en çok tweetlenen mesajlarda ise ABD'nin hakimiyeti göze çarpıyor. İsveç'in, bilhassa 2013'te faaliyete geçirdiği 'dijital diplomasi ekibi'nin çalışmaları sonucunda sosyal ağlarda ciddi bir takdir ve takipçi kazandığı görülüyor.
Analizde dijital diplomasi anlamında yılın en etkili sosyal ağı Twitter olarak belirlenirken, kurucularından Jack Dorsey ile İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani arasındaki tweet'leşme de yılın 'dijital sohbeti' olarak seçilmiş. ABD Başkanı Barack Obama ile Ruhani arasında yıl ortasında gerçekleşen ve 'dönüm noktası' olarak algılanan doğrudan telefon görüşmesinin iki başkanca tweetlenmesi de yılın olayları arasında yer alıyor. İlginç tespitlere yer verilen raporun tamamını aşağıda bulabilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap