Facebook iş ortakları için nasıl bir hızda ve ne şekilde büyüdüğünü ortaya koyan bir rapor hazırladı. Rapor henüz Facebook tarafından yayınlanmadı fakat tamamlanmış haliyle basına sızdı bile. TechCrunch’ın kendi kaynaklarından elde ettiği ve yayınladığı raporda Facebook’un ülkeler bazında nasıl büyüdüğü detaylı bir şekilde yer alıyor.
68 sayfalık raporda Facebook’un reklam gelirlerinin yaklaşık yarısını (yüzde 49) mobilden elde ettiği görülüyor. Raporda ayrıca tüm aktif kullanıcılarının yüzde 74’ünün ise Facebook’a mobil cihazlar üzerinden eriştikleri bilgisi de yer alıyor.
Facebook’un Avrupa ve Orta Doğu’daki bazı ülkelerindeki büyümesini gözler önüne seren “Facebook: The Annual” adlı raporda ele alınan ülkeler Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, İsrail, İsveç ve Türkiye.
2013 yılının ülkeler bazında bir derlemesi şeklinde olan ve özel hazırlanmış bu raporda aslında Facebook’un yıl içerisinde yayınlandığı farklı verileri bir araya getirilmiş. Bu sayede tek bakışta büyük resmi görmek daha kolay oluyor.
Raporda 81,1 milyon nüfuslu Almanya’nın 19 milyon günlük aktif kullanıcısı (DAU) ve 25 milyon aylık aktif kullanıcısı (MAU) olduğu görülüyor. Mobil’de ise DAU 13 milyon, MAU ise 18 milyon.
65,9 milyon nüfusu bulunan Fransa’da DAU 18 milyon, MAU ise 26 milyon. Mobilde DAU 11 milyon iken, MAU 17 milyon.
Facebook 47,3 milyon kişinin yaşadığı İspanya’da 12 milyon DAU, 18 milyon MAU’ya ulaşmış. Mobil tarafta ise DAU 8,1 milyon, MAU ise 13 milyon.
İtalya 17 milyon DAU ve 23 milyon MAU’ya sahip. Mobilde DAU 10 milyon, MAU ise 16 milyon. İtalya'nın nüfusu 61,4 milyon.
Rapordaki en düşük nüfusua (7,7 milyon) ve kullanıcı oranlarına sahip olan İsrail’de DAU 2,7 milyon, MAU ise 3,8 milyon. Mobilde ise DAU 2 milyon, MAU 2,9 milyon.
En düşük ikinci rakamlar ise İsveç’ten. 9,1 milyon kişinin yaşadığı ülkede DAU 3,8 milyon, MAU 4,9 milyon olurken, mobil tarafta 3 milyon DAU ve 4 milyon mobil MAU ile listede yer alıyor.
Gelelim Türkiye’ye. Facebook’un raporunda yer alan bilgilere göre Türkiye’de her gün 19 milyon kişi Facebook’a giriş yapıyor. Aylık olarak ise bu rakam 33 milyona yükseliyor. Türkiye’nin internet kullanıcı sayısının 37 milyon civarında olduğunu düşündüğümüzde Facebook’un Türkiye’deki internet kullanıcılarının yaklaşık yüzde 90’ını her ay ağırladığını söylemek mümkün.
Türk Facebook kullanıcılarının mobilde günlük ve aylık rakamları arasında ise oldukça ciddi bir fark görünüyor. Her gün akıllı cihazından Facebook’a giriş yapan Türk kullanıcıların sayısı 9,5 milyon. Aylık rakamlara baktığımızda ise bu sayı 20 milyona yükseliyor. Türkiye’nin internet nüfusuna bakıldığında bu 20 milyon tüm internet kullanıcılarının yaklaşık yüzde 54’ne denk düşüyor.
Raporda yer alan diğer ülkelerle karşılaştırıldığında ise Türkiye, Almanya ile birlikte en büyük DAU oranına sahip, MAU oranında ise ilk sırada yer alıyor. Mobil MAU rakamları da Türkiye’nin birinci sırada olduğunu gösteriyor. Mobil DAU’da ise sırasıyla Almanya, Fransa ve İtalya’nın ardından üçüncü sırada.
Tüm bu rakamlar Türkiye’nin Facebook için son derece önemli bir pazar olduğunu gösteriyor. Günlük aktif mobil kullanıcı sayısında ise oldukça ciddi bir büyüme potansiyeli göze çarpıyor.
Raporun başarı öyküleri bölümünde de Türkiye’den markalar yer alıyor. Bunlardan ilki P&G Türkiye. Rapora göre P&G Türkiye Facebook’u, yeni bulaşık detarjanının marka bilinirliğini oluşturmak için kullanmış. Facebook sayesinde Türkiye’deki internet kullanıcılarının yüzde 44’üne erişen marka bu çalışma sonucunda; marka çağrışımında yüzde 6, marka bilinirliğinde yüzde 3 ve markanın tercih edilmesinde yüzde 3’lük artış sağlamış.
Raporda yer alan ikici Türk markası ise Trendyol. Facebook’a göre online satışları artırmayı hedefleyen Trendyol, hedefleme sayesinde dönüşüm oranlarını yüzde 80 artırırken, çoklu dokunma özelliği yardımıyla 2,5 kat daha iyi sonuç elde etmiş ve haber akışı ve haber akışı dışındaki reklamlarının etkisi yüzde 15 oranında artmış.
Raporun tamamını şuradan Slideshare üzerinde görüntüleyebilirsiniz.