Bugün Türkiye'de eğitim alanında oldukça önemli sayılabilecek bir gelişmeyi sizlerle paylaşacağız.
Dünyanın en büyük online eğitim platformlarından biri olan Khan Academy, 2 yılı aşkın süredir devam eden çalışmaların ardından ciddi oranda Türkçeleşen içeriği ile tanıtımını yaptı.
Salman Khan'ın 2006 yılında kurduğu Khan Academy, oldukça ilginç bir hikayeye sahip. İlk olarak kuzenlerine ders anlatmak için internette eğitim videoları çeken Salman, daha sonra bu videoların başkaları tarafından da izlendiğini farkediyor. Sonrasında yoğun bir ilgi ile karşılaşan Salman, büyük beğeni toplayan eğitim videolarını bir internet girişimi ile bir üst boyuta taşıyor.
Bu süreçte Salman'ın takipçilerinden biri olan Bill Gates'in "Onun sayesinde çocuklarıma ders anlatmaktan kurtuldum o muhteşem bir eğitmen" sözleri Khan'ı cesaretlendirmiş.
Khan Academy'nin şu an aylık 10 milyon tekil kullanıcısı bulunuyor. Kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan Khan Academy, dünya üzerinde 200 ülkeden takip ediliyor. İçerisinde 5 bine yakın eğitim videosu bulunduran Khan Academy, ayrıca öğrencilere sunduğu egzersizlerle de farklılaşıyor. Khan Academy'yi rakiplerinden ayırcan noktalardan biri olan bu alıştırma soruları, bugüne kadar 1 buçuk milyar kere yanıtlanmış.
2 bin Türkçe eğitim videosu, hedef tüm platformun Türkçeleşmesi
Ülkemizde gönüllü bir grup ve STFA şirketinin kurduğu bir vakıf tarafından Türkçeye çevirilen Khan Academy, bir süredir Türkçe sitesi üzerinden hizmet veriyordu ancak ilk tanıtımı bugün yapıldı. Platformda bulunan 5 bin videonun şimdiden 2 bini Türkçeleştirilirken ilk hedef tüm videoların Türkçe olması. Ekip ardından platformun eğitmenlere sunduğu tüm özellikleri Türkçe siteye de aktarmayı planlıyor. Bu özellik içinse hedef Haziran 2014.
Milli Eğitim Bakanlığı destekliyor
Bugün gerçekleşen basın tanıtımına Khan Academy'den de 3 yetkili katıldı. Yetkililer, misyonlarının tüm dünyaya birinci kalite ve ücretsiz eğitim götürmek olduğunun altını çizdi ve Türkiye'ye açılmaktan dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. Khan Acamdey, ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı'nın da desteğini alıyor. Şimdiden bir takım anlaşmalar imzalayan iki kurum; pilot olarak bazı okullarda kullanılmaya başlanmış ve gelen tepkilerden oldukça memnun.
Khan Academy'nin Türkçe sitesinin tanıldığı basın toplantısından bir kare
Söz konusu anlaşma ile örneğin MEB'in sahibi olduğu Eğitim Bilişim Ağı ve Khan Academy; sitelerini ziyaret eden öğrenciler birbirlerine yönlendirilecek. Khan Academy'nin bir diğer özelliği ise işitme ve görme engelli öğrenciler için seslendirme ve altyazı desteklerinin sağlanması.
Hem eğitim hem de online eğitim sektörlerinin ne kadar büyük birer pazar olduklarını sanırım hatırlatmaya gerek yok. Khan Academy'nin de bu kadar büyük bir emekle Türkçeleştirilmesi ve şimdiden okulların içine girip kullanılmaya başlanması oldukça önemli bir gelişme. Dershanelerin katılıp kapatılmamasının tartışıldığı bu günlerde bakalım Khan Academy geleneksel medyada ne kadar yankı uyandıracak?
Bu arada; Khan Academy'deki Türkçe içeriği Facebook, Twitter ve Youtube üzerinden de takip edebilirsiniz.