Twitter ve Facebook'a erişimde sorun var - Sebebi şu anda süren DDOS saldırısı olabilir [Güncelleniyor]

Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylarla ilgili olarak şu dakikalarda Facebook ve Twitter'a erişimin engellendiğine dair tweet'ler atılıyor. Ancak konuyla ilgili hızlıca bir araştırma yaptık ve erişimdeki problemin sanıldığı gibi TTNET üzerinden değil, planlı şekilde yapılan bir saldırıdan kaynaklandığını düşünmeye başladık.

akamai-attack

Dünyanın en önemli CDN servisi Akamai web sitesi'nden şu anda servise normal günlerin aksine %107 oranında daha fazla saldırı yapıldığını görebilirsiniz. Bu tür bir saldırı da Facebook ve Twitter'ın özellikle içeriklerinin (fotoğraf, video vs.) yüklenmesi ile ilgili problem yaşanmasına sebep olup bu sitelerde yavaş yüklenme ya da hiç yüklenmeme gibi sorunları beraberinde getirebilir. Resim ve video yükleyememek de tamamen Akamai'ye yapılan saldırının sebebi olabilir.

Saldırı sadece Akamai'ye mi yapılıyor yoksa başka CDN'ler ya da veri merkezleri de bu saldırının hedefi midir araştırıp paylaşacağız.

Güncelleme 1: Bazı kullanıcılar VPN ile sorunsuz bağlanabildiklerini söylüyorlar. Bunun sebebi Akamai'nin Türkiye'den gelen trafiği yönlendirdiği veri merkezi ile Amerika ya da benzeri IP'li VPN'lerden girdiğinizde gittiğiniz veri merkezinin farklı olması olabilir.

Günelleme 2: Twitter'ın içerikleri için CDN hizmetini Akamai ve Amazon'dan aldığını doğruladık.

Güncelleme 3: Downrightnow, şu anda Twitter'ın durumunu "Olası Servis Hatası" (Possible Service Trouble) şeklinde gösteriyor. Twitter'ın ülkemizden ulaşılmaz olduğu zaman aralığında ise aralıklı olarak sistemin kısmı çökmüş olduğu bilgisi paylaşılıyor.

Screen Shot 2013-06-01 at 17.22.35

Detaylı inceleme yapıyoruz, haber güncelleniyor. Sayfayı yenileyerek yeni bilgileri görebilirsiniz.

Sorun yaşayıp yaşamadığınızı lütfen sağlıklı bilgi alabilmemiz için yorumlarda paylaşın.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.