iyiYatırım Zirvesi'nde melek yatırım konusuna odaklanıldı

iyiYatırım Zirvesi'nde melek yatırım konusuna odaklanıldı

Türkiye’deki melek yatırımcılık ekosisteminin oluşumuna ve bu çerçevede ortak bir dil konuşulmasını amaçlayan iyiYatırım Zirvesi'nin ikincisi Sabancı Center'da başladı. Endeavor TürkiyeTÜSİAD ve Angel Resource Institute ortaklığında ve Akbank ve Turkcell’in sponsorluğuyla düzenlenen iyiYatırım Zirvesi'ne Webrazzi'de medya sponsoru olarak destek veriyor.

Melek yatırım konusuna odaklanılan zirvenin açılış konuşmaları Akbank Ticari ve KOBİ Bankacılığı'ndan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür, Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Say, Turkcel Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Ekonomik ve Mali İşler Komisyonu Başkanı Tayfun Bayazıt tarafından yapıldı.

İlk olarak söz alan Akbank Ticari ve KOBİ Bankacılığı'ndan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür, Türkiye'deki girişimci potansiyeline dikkat çekerek, daha fazla girişimci destekleme konusunda daha hızlı davranılması gerektiğini söyledi. Kaan Gür, "Daha fazla genç girişimciyi yetiştirme potansiyeline sahibiz. Bu noktada melek yatırımcılar çok kritik bir öneme sahip durumda" dedi.

Akbank 40 milyon TL'lik kredi havuzu oluşturdu

Akbank olarak yeni fikirlerin ve girişimcilerin arkasında olduklarını ifade eden Kaan Gür, sözlerine şu şekilde devam etti: "Girişimcilere dolasıyla KOBİ'lerimize uygun kredi avantajlarıyla 40 milyon TL'lik kredi havuzu oluşturduk. Axess Business Girişimci ile ile girişimcilere finansman desteğinden farklı olarak rehberlik ve danışmanlık hizmeti de veriyoruz."

Mustafa Say, Türkiye'de bin melek yatırımcıya ulaşılmasının gerektiğini söyledi. Mustafa Say, Türkiye'de bin melek yatırımcıya ulaşılmasının gerektiğini söyledi.

Kaan Gür'den sonra söz alan Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Say, ABD ve Türkiye melek yatırımcıları kıyaslayan bir konuşma gerçekleştirdi. Girişim sermayesinin sadece kapital olmadığını aynı zamanda ciddi bir manevi sermayenin de koyulması gerektiğini söyleyen Mustafa Say, networking ve mentörlük desteğiyle akıllı sermaye kavramının ortaya çıktığını dile getirdi.

ABD'de 5 milyon kişinin milyoner olduğunu söyleyen Mustafa Say, "Ülkede, milyoner sayısının yüzde 5'i yani 250 bin kadar melek yatırımcı bulunuyor. Bu yatırımcılar 2010 yılında 20 milyar dolar civarında yatırım gerçekleştirdi. Türkiye'de ise 100 bin milyoner bulunuyor. Ancak Türkiye'deki melek yatırımcı sayısı 500 civarında. Türkiye'deki melek yatırımcı sayısının en kısa vadede bin olması gerekiyor" diye konuştu.

Bin yatırımcıyla yıllık yılda 800 yeni girişimin hayata geçeceğini söyleyen Mustafa Say, yüzde 12.5'luk başarı oranıyla yılda 100 'çok başarılı' girişim doğacağını kaydetti. Öte yanda Mustafa Sav, Avrupa ve ABD'de bireysel melek yatırımcılardan daha çok melek yatırımcı ağlarının daha fazla yatırım yaptığını paylaştı.

Dünün girişimleri bugünün KOBİ'leri oldu

Turkcell'in başarılı bir girişimcilik örneği olduğunu dile getiren Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, yenilikçi ve yaratıcı projelere, iş fikirlerine destek verdiklerini ifade etti. Selen Kocabaş, "Çekirdek sermaye ve mentörlük yolun başındaki girişimciler için çok kritik. Geçmişte birlikte çalıştığımız birçok girişim, bugünün KOBİ'ler haline geldi. Geleceğin dünyasında Türkiye'nin yeri girişimcilere sağlanan desteklerle artacak" şeklinde konuştu.

Son olarak konuşma yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Ekonomik ve Mali İşler Komisyonu Başkanı Tayfun Bayazıt ise melek yatırımcılık kavramının Türkiye için henüz yeni bir kavram olduğunu söyleyerek, hızlı bir şekilde yaygınlaşacağını dile getirdi. Tayfun Bayazıt, melek yatırımcı sayısının hızla artacağını ve ekonomide yenilikçiliği geliştirecek yeni girişimcilerin hayata geçirilebileceğini kaydetti.

Açılış konuşmalarından sonra melek yatırım konusuna odaklanan oturumlarla iyiYatırım Zirvesi 2013 devam etti. Bu oturumlara Ali Karabey, Cem Sertoğlu, Emre Kurttepeli, Alp Saul, Özhan Tahincioğlu, İhsan Elgin ve Ziyaboyacıgiller gibi isimlerin katıldığını belirtelim.

Zirvede, internet ekosisteminin lokomotifi olan melek yatırım konusunun hemen hemen tüm detaylarının konuşulduğu ve tartışıldığını paylaşalım. Görünen o ki, gerek Türkiye'nin önde gelen şirketleri gerekse kamu kuruluşları, 2013 yılındaki gündem maddelerinde melek yatırım konusuna daha fazla yer verecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.