"Yanan bir platform üzerindeyiz." Bu sözler, Nokia CEO'su Stephen Elop tarafından geçen sene sarf edilmişti. Bunun üzerine Nokia, farklı bir yol seçerek Windows'un mobil işletim sistemini kullanmak üzere harekete geçmişti.
Nokia'nın Windows işletim sistemini kullanma süreci başladı başlamasına ama Türkiye dahil birçok ülkedeki kullanıcılar, Windows Phone işletim sistemli Nokia'ları henüz ellerine geçiremedi.
Nihayet bu dönem geride kaldı ve ilk Windows Phone'lu Nokia modelleri Türkiye pazarında resmen satışa sunuldu.
Biz de Nokia'nın Türkiye pazarına ilk giren Windows Phone 8 işletim sistemli Lumia 920 modelini test etme şansı bulduk.
Nokia Lumia 920'yi ne işletim sistemi yönünden ne de markası yönünden incelemeye karar verdik. Tabiri caizse telefonun markası üzerine bant yapıştırarak, bu ikiliyi inceledik.
Ancak Nokia Lumia 920 hakkındaki görüşlerimizi paylaşmadan önce cihazın teknik özelliklerini kısaca hatırlayalım. Şirketin en üst seviyedeki akıllı telefonlarından biri olan Nokia Lumia 920; 1.5 GHz çift çekirdekli işlemci, 8 Megapiksellik kamera, 4.5 inçlik dokunmatik ekran, Full HD video kayıt ve NFC gibi özelliklere sahip.
Windows'lu Nokia'lar Symbian'dan fazlasını veriyor
İlk olarak değinmek istediğimiz nokta, Windows Phone 8'li Nokia Lumia 920'nin Symbian'lı Nokia'lara göre birkaç gömlek daha üstün olduğu. Bu birkaç adımı hız, kullanıcı arayüzü ve tasarım gibi birçok alanda görüyoruz. Symbian işletim sistemli cihazlarda 'klasik Nokia' tarzında bir işletim sistemi söz konusuyken, Windows Phone 8 ile beraber doğal olarak bu anlayış tamamen değişmiş. Özellikle cihazın Windows Phone 8 işletim sistemiyle beraber uyumlu çalıştığını ve hareketlere oldukça hızlı tepki verdiğini ifade edebiliriz.
Windows Phone 8 desteğini alan Nokia Lumia 920, Symbian'dan daha ileride. Ancak olaya sadece işletim sistemi açısından bakacak olursak, Windows Phone 8 pazarın büyük oyuncularıyla rekabet edecek güce henüz sahip değil.
Uygulama çeşitliğinin başını çektiği bu konu, kullanıcı arayüzüyle devam edebilir. Hemen bir örnek paylaşalım. Twitter uygulamasında bulunan güncelleme düğmesi ekranın sol alt tarafındayken, Facebook uygulamasında ekranın sağ alt tarafında bulunuyor. Farklı uygulamalarda bunun gibi birçok örneğe rastlamak mümkün. Phone 8 uygulamaları ilk bakışta aynı gibi görünse de platform alışkanlıklarının geliştirici tarafında henüz tam oturmamış olduğunu söyleyebiliriz.
Daha önce iOS veya Android işletim sistemli akıllı telefon kullanıcıları için Windows Phone 8'e alışma süreci biraz uzun sürebilir. Çünkü metro arayüze sahip olan Windows Phone 8, söz konusu işletim sistemleriyle tamamen farklı bir anlayışla çalışıyor. Örneğin tarayıcı çubuğunun ekranın alt kısmında olmasını söyleyebiliriz.
İşletim sistemi konusunda hoşumuza giden bir detay paylaşalım. Bana göre Windows Phone 8'lerin en büyük özelliklerinden biri akıllı yazma aracı. Kelimeleri klavyenin üstünde bulunan araçla düzelten bu özellik, kelimeleri tahmin etme açısından oldukça başarılı.
Nokia Lumia 920, 10.7 mm kalınlığa sahip
Hayal kırıklığına uğradığımız bir nokta Nokia Lumia 920'nin kalınlığı. 10.7 mm olarak kayıtlardaki yerini alan bu rakam, iPhone 5'te 7.6 mm, Samsung Galaxy SIII'te ise 8.6 mm. Bunun haricinde cihaz ergonomisini, hem tuş hem de ulaşılabilirlik konusunda oldukça uygun bulduk.
1.649 TL'den satışa sunuldu
Cihazla birlikte başlayan en büyük tartışmalardan bir diğeri Nokia Lumia 920'nin şarjının çok çabuk tükendiği yönündeydi. Bizim testlerimize göreyse Nokia Lumia'nın şarjı makul derecede kullanılabiliyor. Aynı kullanım şartlarında iPhone 4S veya Galaxy SIII'ün de yaklaşık bir gün civarında dayandığını paylaşalım. Doğal olarak bu kullanıma bağlı bir durum.
Nokia Türkiye, Lumia 920'yi resmi olarak yarın (21 Kasım 2012) Türkiye'deki kullanıcılara tanıtacak. Ancak cihaz, günler öncesinden 1.649 TL'lik fiyatla Turkcell Mağaza'da yerini alarak Türkiye pazarına girdi.
Sonuç olarak Nokia, Windows Phone işletim sistemli akıllı telefonlarıyla Symbian'lı günlerinde çok daha fazlasını kullanıcılara vermeye hazırlanıyor. Her ne kadar Windows Phone 8 işletim sistemi yeni bir platform olsa da bu haliyle bile Nokia'ya cihazlarına gereken hayat öpücüğünü verdiğini düşünüyoruz. Gelecek dönemlerde Windows Phone 8 işletim sisteminin gelişmesi ve uygulama çeşitliliğinin artması Nokia'yı eski günlerine geri döndürebilecek mi? Hep beraber bekleyip göreceğiz.