Online yemek siparişi pazarının bilinmeyen oyuncuları

Online yemek siparişi pazarının bilinmeyen oyuncuları

Türkiye internet sektöründe sıcaklığını koruyan kategorilerden biri tartışmasız online yemek siparişi pazarı. Her ne kadar online yemek siparişi pazarının açık ara lideri Yemeksepeti olsa da pazara giren irili ufaklı birçok girişimin mevcut olduğunu söylemek mümkün.

Özellikle Yemeksepeti'nin dünyanın en büyük fonlarından biri olan General Atlantic'ten 44 milyon dolar yatırım alması, tüm gözleri bu alana çevirdi.

Online yemek siparişi kategorisi altında belli bir büyüklüğe erişenler şirketler olduğu gibi kapanan da birçok girişimin bulunduğunu söylemek mümkün. Her ne kadar pazar payları çok az olsa da işte online yemek siparişi sofrasının bilinmeyen lezzetleri.

Şu anda 4 şirket dikkat çekiyor

İlk olarak online yemek siparişi pazarında şu anda aktif olarak bulunan sitelerden bahsedelim. Şu anda Türkiye online sipariş pazarında Yemeksepeti haricinde bulunan ve operasyonlarını genişletmeye çalışan şirketlerin sayısı maalesef bir elin parmaklarını geçmiyor. Bu şirketlerin arasında İştelezzet.com, Neyiyelim.comUniyemek.com ve Yemekdemek.com bulunuyor.

Saydığımız şirketlerin dışında birçok küçük ve büyümeye çalışan şirketler de bulunuyor. Bu şirketleri yazının devamında bulabilirsiniz.

Istelezzet.com

Istelezzet.com ile online yemek siparişi pazarını incelemeye başlayalım. 2007 yılında kurulan İştelezzet.com, İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Antalya, Bursa ve Koceli olmak üzere şu anda 7 ilde hizmet veriyor. Şirketin anlaştığı restoran sayısıysa şu anda 2 bin civarında. Kullanıcılarına 6 farklı kategoriyle hizmet veren sitede, organik ürünler, diyet yemekler ve mangal keyfi gibi farklı kategoriler bulunuyor.

İştelezzet.com'un sahibi Ahmet Hakan Özgür'den aldığımız bilgilere göre İştelezzet.com uluslararası sermayelerle ortaklıklara sıcak bakıyor. Hatta Ahmet Hakan Özgür, dünyada online yiyecek içecek siparişi alan büyük sermaye ve yatırım gruplarıyla stratejik ortaklık için görüşmeler yaptıklarını ifade ediyor.

Neyiyelim.com

2006 yılında Özgür Amil tarafından kurulan Neyiyelim.com, yola home-ofis bir girişim olarak pazara ilk adımını attı. Kuruluşunun üstünden 6 yıl geçen girişim, operasyonlarını 14 şehire yaymış durumda. Neyiyelim.com'dan aldığımız bilgilere göre şirket, içinde KKTC'nin de içinde bulunduğu 52 şehirde yapılanma sürecini devam ettiriyor. Şirketin anlaşmalı restoran sayısıysa 580.

Neyiyelim.com'un elinde Onlineyemek.com alan adı da bulunuyor. Onlineyemek.com sitesine girenler, Neyiyelim.com'a yönleniyor. Bu yüzden şirketin arama sonuçlarında öne çıktığını söylemek mümkün.

UniYemek.com

2007 yılında Ali Caner Öner'in yüksek lisans bitirme projesi olarak hayata geçen Uniyemek.com, ilk etapta 5 şehirle açılmış. 2009 yılındaysa şirket bir yapılanmayla beraber 12 şehire ulaşmış. Bu illerin arasında KKTC'nin de bulunduğunu belirtelim.

UniYemek.com'un Genel Koordinatörü Ali Caner Öner'den aldığımız bilgilere göre bölgesel ortaklıklarla ilerleyen proje, şu anda 100 restoran sayısına ulaşmış durumda. Siteye kayıtlı kullanıcı sayısının ise 18 bin olduğunu belirtelim. Bölgesel ilerlemeyi tercih ettiklerini ifade eden Ali Caner Öner, 'mahalle mahalle' büyümeye odaklandıklarını söylüyor.

Yemekdemek.com

Online yemek siparişi pazarındaki, çiçeği burnunda diyebileceğimiz girişimlerinden biri Yemekdemek.com. Yaklaşık bir hafta önce kullanıma açılan Yemekdemek.com'un açılan bir girişimin temelleri aslında daha eskiye dayanıyor. Girişim, 2009 yılında kurulan Vodolin'e bağlı olarak operasyonlarını sürdürmeye başladı. Özgür Kaya ve Haluk Alemdar tarafından kurulan Yemekdemek.com, şu anda 2 bin 500'ün üzerinde restoranla çalışıyor.

Şirket kurucularından aldığımız bilgilere göre Yemekdemek.com, zincir restoranlarla çalıştığı için Türkiye'nin birçok şehrinde kullanılabiliyor. Gelecekte global pazarları hedefleyen girişim, 5 ülkede operasyonlarını genişletmeyi planlıyor. Öte yandan Yemekdemek.com ekibinde 35 kişinin çalıştığını da belirtelim.

Sofradan kalkan siteler bulunuyor

Şu anda kullanımda olan şirketler yukarıda paylaştığımız şekilde. Ancak madalyonun bir de öteki yüzü var: Türkiye online yemek siparişi pazarına veda eden şirketler. Afiyetle.net, Aloyemek.com, Anindayemek.com, Doydum.com, Evdebalik.com, Neleryesek.com, Nettenye.com ve Sefertas.com bizim bulabildiğimiz şirketler arasında.

Türkiye online yemek siparişi pazarında yer almaya çalışan şirketler arasında özellikle Anadolu şehirlerine ait girişimler dikkat çekiyor. Örneğin, İzmir merkezli Adreseyemek.com, Kayseri merkezli Neyersin.com ve Antalya merkezli Neleryesek.com'u söyleyebiliriz. Ancak bu şirketlerinde bir kısmı yapılanma sürecini devam ettiriyor, diğer bir kısmıysa sitesini kapatmış durumda olduğunu paylaşalım.

Türkiye online yemek siparişi sektöründeki rekabetten bahsetmek şu an için mümkün değil. Açık ara pazar lideri Yemeksepeti harcindeki diğer şirketlerse büyümelerine devam ediyor görünüyor. Ancak bu şirketlerin pazardan çift haneli pay almasının şu an için mümkün olmadığını söyleyebiliriz. Yukarıda paylaştığımız şirketlerin yatırımlar alarak, online yemek siparişi pazarındaki rekabeti arttırabilecekler mi gelecekte göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.