Webrazzi Summit 2012 için Türkiye internet pazarı ile Brezilya pazarını karşılaştırmak da önem taşıyordu. Bunun için de Allen Kinsey Taylor, Eric Acher, Cem Sertoğlu ve Numan Numan sahneye çıktı.
Eric Acher, Monashees Capital'in Brezilya'da 7 yıl önce kurulduğunu ve 20'nin üzerinde girişimleri olduğunu paylaştı. Earlybird Ventures'dan Cem Sertoğlu ise Brezilya ile Türkiye arasındaki paralelliğin görüldüğünü ve karşılıklı derslerin çıkarıldığını da ifade etti.
Ventrepreneur teriminin artık girişimci yatırımcılar olarak öne çıktığı konuşuldu. Acher de zamanında deli olarak adlandırıldıklarını ve halen de çıktıkları maratonun yüzde 20'sine ulaştıklarını söyledi.
Numan Numan da kendilerinin halen eleştirildiğini söylerken 212 Limited'in 30 milyon dolar fonları olduğunu ve Türkiye'de erken dönem yatırımcılarının artması gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin ve Brezilya'nın aynı küresel cazibeye sahip olduğu ortak akıl olarak gündeme geldi. Her iki ülkenin de aldığı yatırımlar ve yeni teknolojilere yapılan sıçramalar vs. Ayrıca gelişen pazarlar da artık çevresine bir şeyler öğretmeye başladı.
Yatırımcıdan korkan girişimciler kabuk değiştiriyor
Acher'in paylaşımlarına göre, bir dönem girişimciler Brezilya'da yatırımcılara pek güvenmiyordu. Monashess verdiği eğitimlerle bunu kırmaya çalışmış. Bir güven ortamı yaratmaya çalışmış. Girişimcilere saygılı davranarak onların değerli olduğunu söylemişler. Zaman içinde advranış değişiklikleri görülmüş ve yakınlaşmalar başlamış.
Türkiye internet pazarı, Brezilya'nın 2-3 sene önceki halinde. Son bir kaç yılda bu gelişmeler oluyor ama Türkiye'deki durum ne? Brezilya'ya mı gitmek lazım Türkiye'ye mi? Cem Sertoğlu bu soruyu cevapladı.
Cem Sertoğlu: "Acher'e katılıyorum. İki sene önce Türkiye'de girişimciler yatırımın ne olduğunu, koşulları bilmiyordu. Şimdi kendi koşullarıyla bize geliyorlar. Güven ve dürüstlük en önde gelen değer ancak bunun karşılıklı olması gerektiğini unutmamak lazım. Yatırımcılar olarak biz onların şirketi için en doğru olanı yapmaya çalışıyoruz. Türkiye'nin çevresindeki bölge daha az gelişmiş durumda ve bu Brezilya'ya gitmekten daha iyi bir fırsat olduğunu gösteriyor."
Acher ise duruma farklı açılardan bakılabileceğine dikkat çekti. Brezilya'daki yurtiçi pazarın Türkiye'den daha büyük olması vb. gibi nedenler.
Numan Numan ise doğru kişileri doğru işlerle harmanladıkça başarının kaçınılmaz olduğunu paylaştı.
Bu oturumu daha iyi anlamak için şuradaki Brezilya-Türkiye internet pazarı kıyaslamasını inceleyebilirsiniz.
Canlı yayınımızı ve Webrazzi Summit 2012 etiketini takip edebilirsiniz. Twitter’da ise #Webrazzi12 etiketini kullanıyoruz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap