Atomico ve Skype’ın kurucusu Niklas Zennström, Türkiye ofislerinin tanıtımı için geldiği Türkiye'ye deyim yerindeyse çıkarma yapmıştı. Zennström ile beraber Atomico ekibinin dışında Atomico'nun yatırım yaptığı girişimciler de Türkiye pazarını analiz etmek için Türkiye'ye gelenler arasındaydı.
Biz de Türkiye pazarına girme planları olan girişimlerle röportaj yaptık. Bu girişimlerden biri olan küresel Wi-Fi ağı Fon'u ilk olarak paylaşmak istiyoruz.
Öncelikle Fon'un ne olduğu hakkında bilgi verelim. Fon kullanıcıların Fonera adındaki modemlerle internet bağlantılarını paylaştıkları bir platform. Kullanıcılar sahip oldukları sabit hatlı kablosuz internet bağlantılarını Fon'dan aldığı modemlerle paylaşıyor. Bağlantılarını paylaşan kullanıcılar Fon ağında yer alan diğer kullanıcıların internet bağlantılarını akıllı telefon, tablet bilgisayar ve dizüstü bilgisayar gibi mobil cihazlardan kullanabiliyor.
Biraz önce bahsettiğimiz modele ek olarak kullanıcılar Fon modemlerini sadece kendi alanları için de kullanabiliyor. Yani Fon kullanıcıları internet bağlantılarını paylaşmak zorunda değil.
Kullanıcılar para da kazanabiliyor
İşin para kazandırma boyutu da var. İnternet bağlantısını kullanıcılara açan Fon abonelerinin para kazanmaları söz konusu. Fon abonesi olmayan kullanıcılar, Fon bağlantısını paylaşan kullanıcıların modemine PayPal üzerinden bir ücret ödeyerek bağlanabiliyor. Böylece ödenen ücretin bir kısmı bağlantısını paylaşan Fon kullanıcılarına iletiliyor.
İnternet bağlantısı paylaşımı söz konusu olunca ilk akla gelen sorulardan biri güvenlik. Fon, güvenlik konusunu cep telefonu numarasıyla çözmüş. Paylaşılan internet bağlantısına bağlanmak isteyen Fon kullanıcıları, fon hesaplarına tanımladıkları cep telefonu numarasını girerek bağlanabiliyor. Bu yüzden internet bağlantısı paylaşımlı olabilse bile kullanıcıların izleri sürülebiliyor.
Gelelim Fon'un Türkiye pazarına açılma planlarına. Bunun için Fon COO'su Alexander Puregger ile bir röportaj gerçekleştirdik. Alexander Puregger'dan aldığımız bilgilere göre Fon Türkiye pazarını yakından inceliyor ve şu anda pazarın analiz süreci devam ediyor.
"Türkiye pazarını inceliyoruz"
Fon'un Türkiye pazarına girebilmesi için olmazsa olmazlardan biri doğal olarak internet servis sağlayıcılar. Alexander Puregger internet servis sağlayıcılar konusunu şu şekilde değerlendiriyor: "Şu anda Belçika, Rusya, Polonya, Fransa, Japonya, Portekiz ve İngiltere'de hizmet veriyoruz. Dolayısıyla yedi farklı ülkenin internet servis sağlayıcılarıyla anlaşmış durumdayız. Fon'un Türkiye'ye girebilmesi için Türkiye'deki hizmet veren internet servis sağlayıcı şirketlerden biriyle anlaşması gerekiyor. Bu konuda çalışmalarımız başlattık. Ancak herhangi bir şirketle görüşmüş değiliz."
Fon için önemli olan konulardan bir diğeri de Türkiye'deki yasal zemin. Alexander Puregger, paylaşılan internet bağlantılarında kullanıcıların IP adresi izi sürmenin önemli bir konu olduğunu ifade ediyor. Puregger, "Kullanıcıların izini cep telefonu numarasıyla takip ediyoruz. Bu yüzden bağlantısını paylaşan kullanıcılarla, bağlantıyı kullanan aboneler arasında bir ayrıştırma yapabiliyor. Türkiye'deki yasaları henüz incelemiş değiliz. Ancak şu anda hizmet verdiğimiz ülkelerde sorun yaşamadık" diyor.
Türkiye'de yakında lisanslanmasına başlanacak olan Femtocell teknolojisi de Fon ile benziyor. Femtocell'ler modem boyutunda baz istasyonu ve veriyi internet üzerinden alıyor. Alexander Puregger, Fon'un bir çeşit Femtocell olduğunu söyleyerek, "En büyük fark Femtocell'lerin mobil operatör bazlı çalışıyor. Fon ise mobil operatörlerden bağımsız olarak bağlantı sağlıyor" ifadesinde bulunuyor.
Fon modem 39 euro
Gelelim Fon'un fiyatlarına. Fonera adındaki cihazdan satın alan kullanıcılar, paylaşılan internet bağlantılarını ücretsiz olarak kullanabiliyor. Fonera'ların fiyatıysa avrupa ülkelerinde 39 euro. Bunun yanı sıra Fonera sahibi olmayan yani Fon üyesi olmayan kullanıcılar, Fon internet bağlantılarını 'geçiş' ve 'ön ödemeli' olmak üzere iki farklı şekilde kullanabiliyor. Geçiş bağlantılarında kullanıcılara 25 dakikadan 24 saate kadar farklı bağlanma seçenekleri sunuluyor. Ön ödemeli internet bağlantısı seçeneğindeyse kullanıcılar dakika hesabıyla Fon bağlantılarına ulaşabiliyor.
Fon özellikle kullanım ücretleri açısından son kullanıcıların dostu bir servis. Fon'un sitesinde paylaşılan haritaya göre servis, özellikle İngiltere'de oldukça yaygın bir şekilde kullanılıyor. Söz konusu gibi Fon'un Türkiye pazarına girmesi gerçekleşirse ve İngitere'deki gibi bir kullanım yaygınlığına ulaşılırsa internet bağlantısı sağlayan mobil operatörlerle kıyasıya bir rekabet ortamı oluşacaktır. Fon'un Türkiye'deki adımlarını yakından takip edip, sizlerle paylaşıyor olacağız.
Fon'u daha yakından tanımak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.