Twitter’ın yeni 'cashtag'leriyle borsayı takip etmek daha kolay

Twitter’ın yeni 'cashtag'leriyle borsayı takip etmek daha kolay

Sosyal medya ve borsa ilişkisine Webrazzi’de daha önce değinmiştik. Geleneksel medyanın ekonomi konusunda güvensizliğe neden olması, borsa haberlerinin vatandaş gazeteciliğine neden uygun olduğu ve özellikle Twitter üzerinde borsayı takip etmeyi mümkün kılan araçlardan bahsettiğimiz yazının üzerinden 1 yıla yakın bir zaman geçti ve sonunda Twitter bu anlamda kendi çözümünü resmen duyurdu.

Twitter borsa takibi konusunda sunduğu çözüm ile birlikte # işareti ile ifade edilen hashtag’lerden farklı ve $ işareti ile ifade edilen “cashtag” ile ortaya çıkıyor. Bundan böyle borsada işlem gören firmaların kısaltmalarının başına $ işareti ekleyerek gönderdiğiniz tweet’ler otomatik olarak tıklanabilir hale geliyor ve kullanıcılar söz konusu firmanın hisselerine dair iletişimleri gerçek zamanlı olarak takip edebiliyorlar.

Bu uygulamaya Twitter kendi hesabından $GE ile ilk örneği verdi. Aynı şekilde $GOOG, $AAPL veya $FB şeklinde bir kullanım ile bir anlamda artık borsada işlem gören firmalardan “bahsedilebiliyor”.

Borsa ile ilgili bilgileri gerçek zamanlı olarak takip edebilmek finans sektörü için son derece önemli bir gelişme. Burada görünen tek sorun Twitter’ın bu işi kendi başına yapmaya karar vermiş olması. Bu durum Twitter’ı Twitter üzerinden canlı borsa takibi hizmeti sunan StockTwits gibi firmalar ile bir anda karşı karşıya getirdi.

Her ne kadar Twitter’ın cashtag özelliği finans sektörünü yakından takip edenler için iyi bir haber olsa da, bugüne kadar 8 milyon doların üzerinde yatırım almış ve 20’nin üzerinde çalışanı olan StockTwits için aynı şeyi söylemek pek de mümkün değil. Hatta StockTwits’in kurucusu Howard Linzdon, Twitter’ı kendi “şirketinin ana özelliğini gasp etmekle” suçladı.

Tüm bu hikayenin bir de bu tarafı. Bir yandan diğer girişimciler için gelir imkanı sunan özelliklere sahip platformların bu girişimcileri karşılarına almaları pek de iyi bir fikir değil. Bu örneğin Facebook’un Zynga’ya rakip olarak kendi oyunlarını geliştirmesine benziyor. Diğer yandan iş modeli Facebook, Twitter ve benzeri platformlara bu derece bağımlı olan girişimler için her zaman ortada olan bir risk bir kez daha göz önüne çıkmış oldu.

Fakat tüm bu yan etkilerinin dışında Twitter’ın cashtag özelliği çok önemli etkileri olabilecek ve pek çok farklı yeniliğin kapısını açabilecek son derece önemli bir adım olarak dikkat çekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.