Sosyal medya pazarlamasında yeni bir dönem başlıyor. Daha önce Haziran ayında duyurduğumuz gibi, Facebook sonunda sayfa yönetimi konusunda çok önemli olacak özelliklerini resmen kullanıma soktu. Duyurusunu Facebook mühendislerinden Omid Saadati’nin bir blog yazısı ile yaptığı bu özellikler temel olarak Facebook’u bir pazarlama aracı olarak kullananların eksikliğini hissettikleri önemli konuları içeriyor.
Gönderilerin zamanlanması, yayınlanmamış gönderiler ve yönetici rolleri olarak sıralayabileceğimiz 3 temel özelliğin eklenmesi ile birlikte Facebook sayfalarında sosyal medya yöneticilerinin üçüncü taraf araçlara olan bağımlılıkları da azalmış olacak.
Bu üç özelliğin hepsi ayrı ayrı büyük önem taşıyor. Örneğin bugüne kadar Facebook sayfalarında gönderileri Facebook üzerinden sadece anlık olarak yapmak mümkündü. Yani yönettiğiniz sayfada bir paylaşımı sadece o anda yapabiliyordunuz. Ama artık gönderiyi hazırladıktan sonra önümüzdeki 10 dakika ile 6 ay arasında dilediğiniz zamanda yayınlanması için ayarlayabiliyorsunuz. Özellikle birden fazla sayfa yöneten ve gönderi zamanlamalarına önem veren sosyal medya yöneticileri için bu son derece faydalı bir özellik.
Yayınlamamış gönderiler ise çok daha ilginç açılımlar sunabilecek bir özellik. Bu özellik sayesinde sayfanız için hazırladığınız bir gönderinin, tüm takipçilerinize değil sadece tanılandığınız bir segmente sunulmasını sağlayabiliyorsunuz. Bu tip paylaşımlar sayfanın zaman akışımda yer almıyor, sadece tanımladığınız hedef kitle tarafından Facebook’un sağ bölümündeki akışta görülebiliyor.
Bu özellik sayesinde artık Facebook pazarlaması ile eskiye göre çok daha gelişmiş ve bir o kadar da etkili bir hale gelmiş oluyor. Hedef kitleye tanımlı paylaşımlar ve reklamların bir araya gelmesi markaların reklam seçeneklerini artırırken, Facebook için de yeni bir gelir kapısının açılması anlamına geliyor.
Sosyal medya yöneticilerini belki de en sevindirecek özellik artık Facebook sayfalarında yöneticilerin farklı rollere kavuşmuş olması. Çok uzun zamandır beklenen bu özellik özellikle birden fazla kişinin aktif olduğu sayfalardaki hiyerarşiyi oluşturmak ve diğer yandan sosyal medya ajanslarının müşterileri ile aralarındaki süreçleri daha sağlıklı sürdürebilmesine katkıda bulunacak.
Yeni uygulama ile artık her sayfanın yöneticilerine 5 farklı rol tanımlanabiliyor. Üst düzey yönetici, içerik editörü, moderatör, reklam veren ve istatistik analisti olarak tanımlanan bu roller her birinin sayfa üzerinde gerçekleştirebildiği işlemleri net bir şekilde tanımlamış oluyor. Böylece artık bu tip ayrımları sağlayan üçünü taraf uygulamalara duyulan ihtiyaç da ortan kalkmış oluyor.
Tüm bu özellikler ile birlikte, en başta da söylediğimiz gibi, Facebook pazarlaması artık bir üst düzeye çıkmış oluyor. Hem kullanılabilecek pazarlama taktikleri hem de iş süreçleri anlamında sosyal medya yöneticileri artık Facebook’u gerçek anlamda etkili bir pazarlama aracı olarak kullanmaya başlayabilecekler.