Küresel internet ekosistemindeki en ünlü isimlerden biri olan Dave McClure’ın kurucu ortağı olduğu 500 Startups, özellikle erken dönem tohum yatırım ihtiyacı duyan girişimler için önemli oluşumlardan biri. 2010 yılında kurulan ve bugüne kadar 100 milyon dolara yakın yatırım almış olan 500 Startups, kurulduğundan beri tasarım, veri ve dağıtım konularında fark yaratmayı hedefleyen girişimlere yatırımlar yapıyor.
25 bin dolar ile 250 bin dolar aralığındaki düşük değerde sayılabilecek yatırımları, büyük hedefleri olan fakat bu hedeflere yönelik ilk adımı atmakta sıkıntı çeken girişimler için son derece değerli ama 500 Startups’ın seçtiği girişimlere asıl katkısı 150’nin üzerindeki tecrübeli mentor ekibi.
Yatırım miktarları düşük olsa da Dave McClure ve diğer mentorların etkisi ile son derece ilginç girişimleri çevresinde toplamayı başarıyor. İşte son 500 Startups’ın son gerçekleşen Demo gününde öne çıkan ve ilerleyen dönemlerde takip edilmesi gereken bazı girişimler…
Öne çıkan girişimlerden bahsetmeden önce demo yapan 27 girişimle ilgili bir iki noktayı da aktarmakta fayda var. 500 Startups, Kaliforniya’da bulunsa da girişimciler ABD ile sınırlı değil. Hatta girişimlerin büyük kısmı Brezilya, Japonya gibi ABD dışındaki ülkelerden geliyorlar. 27 girişimin 7’sinin en az bir kadın kurucuya sahip olması da genellikle erkeklerin daha çok olduğu girişimcilik ekosistemi için önemli bir nokta. Aslında bu konuda Türkiye çok daha şanslı çünkü Türk girişimcilik ekosisteminde Avrupa ve ABD ortalamasının üzerinde kadın girişimci öne çıkabiliyor. 500 Startups’taki bu oran Türkiye ile karşılaştırıldığında çok yüksek olmasa da, diğer ülkelerin ortalamasının üzerinde.
Bombfell: “Tembel erkekler için kız arkadaş onaylı kıyafetler” sloganı aslında bu girişimi en net tanımlayan ifade. Girişim çoğu erkek için bir işkence olan alışveriş ve doğru kıyafetleri seçme sürecini uzmanlara bırakmasını sağlıyor. Aylık abonelik sistemi ile üyelerin ihtiyacı olan türde kıyafetler kapılarına gönderiliyor.
Groupier: Popüler dosya yedekleme ve paylaşım servisi Dropbox’a eklediği yeni özellikler ile daha sosyal hale getiren bir girişim. En güçlü yanlarından biri paylaşımlar üzerinde grup sohbeti yapmaya olanak vermesi, özellikle Dropbox’ı kullanan işletmelerde bu iş birliği imkanı süreçleri hızlandırıp, daha etkili hale getirmeyi hedefliyor.
Glyder: Küçük işletmelerin mobil pazarlama alanındaki ihtiyaçlarını çözmek için geliştirilmiş bir uygulama. Tasarım ve içerik konusunda da işleri kolaylaştıran Glyder aynı zamanda hazırlanan kampanyanın veya tanıtımın sosyal medyada paylaşımı için de araçlara sahip.
PublikDemand: Kullanıcıların firmalardan memnuniyetsizliklerini hızlı ve etkili bir şekilde herkese duyurmalarını amaçlayan PublikDemand belki de 27 girişim arasındaki en sivri olanı diyebiliriz. Tüketicilerin mutsuzluklarını geniş kitlelere duyurmalarının yanı sıra benzer sorunlar yaşayan insanların pratik bir şekilde bir araya gelmesini de sağlıyor. Firmalar için ilk bakışta çok rahatsız edici görünse de, müşterinin her zaman haklı olduğunu düşündüğümüzde sizi terk etmek yerine şikayet etmeleri, yanlış giden bir şeyleri düzeltmek için bulunmaz bir fırsat.
Twitmusic: Twitter üzerinden müzikle ilgili paylaşımlarda bulunmak keyifli ama buna özel bir servis süreci hem daha da keyifli, hem de etkili hale getiriyor. Twitter hesabı ile senkronize çalışan Twitmusic yeni şarkılar keşfetmek, beğendiklerinizi pratik bir şekilde paylaşmak ve sanatçıların kendilerini duyurabilmeleri için son derece etkili bir servis. Takipçilerinize daha çeşitli içerikler sunmak ve sonuçlarını gerçek zamanlı takip edebilmek açısından da faydalı olan servisin aylık 200 bin üzeri tekil ziyaretçisi de zaten gördüğü ilgiyi açıkça ortaya koyuyor.
Tabi ki 500 Starups’ın son 27 girişimin tamamı bunlardan ibaret değil, diğerlerini de aşağıda bulabilir ve yorumlarda sizce hangisinin başarı şansı olduğunu paylaşabilirsiniz.
Bluefields
Reclip.It
Tie Society