Bulut bilişimde Amazon'a yeni rakip: Google Compute Engine

Bulut bilişimde Amazon'a yeni rakip: Google Compute Engine

google-compute-engineBilinenin aksine Amazon'un sadece bir e-ticaret platformu olmadığını, teknolojik çözümleriyle bulut bilişim ve yazılım geliştirme dünyalarında ne kadar önemli işlere imza attığını daha önce kaleme almıştık. Kuşkusuz aynı tanım Google için de geçerli. Google da her ne kadar kendisini hep bir "Arama Motoru" olarak tanımlasa da çok önemli yeniliklerin altında imzası bulunan, çok geniş yelpazede teknolojik çözümler üreten bir şirket.

Geçtiğimiz haftaya damgasını vuran I/O etkinliğinde Google'ın duyurduğu yeniliklerden biri de Google Compute Engine oldu. Google'dan Urs Hölzle yaptığı açıklamada şirketlere ve bağımsız geliştiricilere bulut üzerinde barındırma hizmeti sağlayacak olan serviste, rakiplerine göre aynı data için yüzde 50 daha düşük bir fiyatlandırmaya gideceklerini açıkladı. Ayrıca Hölzle Google'ın gelişmiş altyapısı ve ölçeklendirilebilirlik alanındaki başarılarına da dikkat çekti. Google Cloud Platform bünyesinde tanıtımı yapılan Google Compute Engine'a ek olarak Google'ın Google App Engine ve Google Cloud Storage gibi çözümleri de bulunuyordu.

google-compute-engine

Google'ın üzerinde 1 milyonun üzerinde uygulama bulunan, bir başka bulut bilişim çözümü olan App Engine'sinde farklı olarak Google Compute Engine'de belirlenen API'larla (ve programlama dilleriyle) çalışmak zorunda değilsiniz. Bu noktada GCE'yi Amazon EC2'sine rakip gösterebiliriz. Kısaca nasıl Dropbox'da bulut üzerinde veri saklıyorsak, Google Compute Engine'da da bulut üzerinde uygulamalarımızı barındırıp çalışmalarını sağlıyor olacağız. Kısıtlı bir sürümle yayın hayatına başlayan GCE hakkındaki fiyatlandırma gibi detayları resmi sayfası üzerinden edinebilirsiniz.

Kişisel olarak Amazon'u oldukça başarılı bulsam da Google'ın bu adımının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Google 10 yılı aşkın süredir web dünyasının belki de en "başı datayla dertte" şirketi. Bu durum da Google'ı kendi çözümlerini üretmeye (hatta zaman zaman bunu paylaşmaya, örneğin Mapreduce) itti. Dolayısıyla bulut bilişim ve veri yönetimi gibi konularda ciddi bir tecrübe ve potansiyele sahip olan Google, Amazon'u hiç rahat bırakmayacak gibi. Tabii bulut bilişimde söz sahibi şirketler Google ve Amazon'la sınırlı değil. Microsoft'un da önemli adımları var, ama o da başka bir yazının konusu olsun.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.