Twitter ile ilgili sık sık gündeme gelen konuların başında sahte takipçiler geliyor. Bazı kullanıcıların takipçi sayısını daha fazla göstermek için Twitter takipçi 'paketleri' satın aldığı iddiaları yaygın. Şüpheliler arasında şirketler ve onların sosyal medya hesaplarını yöneten ajanslar da var.
Marco Camisani Calzolari tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre şirketlerin Twitter hesaplarındaki takipçilerin yüzde 46'sı robot yani sahte kullanıcılardan oluşuyor. İtalya'da akademik bir sunumda paylaşılan bilgilere göre @DellOutlet, @BlackBerry, @CocaCola, @IKEAITALIA ve @VodafoneIT gibi şirketlerin içinde bulunduğu 39 hesaptaki takipçilerin neredeyse yarısı sahte profillerden oluşuyor.
Araştırmayı gerçekleştiren Marco Camisani Calzolari bunda şirketlerin bir suçu olmadığını düşünüyor. Calzolari, suçu şirketlerin halkla ilişkiler çalışmalarını sürdürenlerde bulunuyor. Çünkü halkla ilişkiler şirketleri, müşterilerinin sosyal ağlardaki performanslarına göre değerlendiriliyor. Calzolari'ye göre bazı halkla ilişkiler şirketleri müşterilerinin sosyal ağlarda etkin görünmesi için 'ellerinden geleni' yapıyor.
Türkiye'de de bu tip bir araştırma yapılsa yerli şirketlerin yüzde 100'ünün de masum çıkmayacağını söyleyebiliriz. Twitter kullanıcılarının istem dışı takip ettiği hesaplar olabiliyor. Hatta internet üzerinden açık açık takipçi satıldığını da biliyoruz. Bu tip durumlarda kullanıcıların hesabı Twitter yönetimine şikayet etmesi gerektiğini düşünüyoruz.