Geçtiğimiz hafta sizlere duyurduğumuz İyiGirişim Zirvesi dün Endeavor Türkiye ve TÜSİAD ortaklığında düzenlendi. Bu yıl ikincisi düzenlenen ve oturumların ağırlıklı olarak workshop (atolye çalışması) şeklinde geçtiği etkinliğin teması ise "İş Modeli Üretimi" (Business Model Generation) olarak belirlenmişti.
Arka arkaya gerçekleşen açılış konuşmalarında sırasıyla Endeavor, Akbank, Turkcell ve TÜSİAD yetkilileri girişimciliğe 4 farklı açıdan yaklaştılar. Girişimlerin teknolojik altyapısından finansa, iş modelinden ekosisteme kadar birçok farklı konunun ele alındığı konuşmalardan iki önemli noktayı aktaralım. Birincisi, Akbank'ın bugüne kadar Türkiye'de girişimciliği desteklemek amacıyla 29 firmaya toplam 40 Milyon TL kredi sağlamış olması. Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil girişimciliğe desteklerinin süreceğini ve arkasında Endeavor gibi güçlü ağlar bulunan girişimlere farklı bir açıdan baktıklarını da özellikle belirtti.
Bir diğer önemli mesaj ise Turkcell'den geldi. Türkiye'de mobil ağın ciddi bir şekilde büyüdüğüne ve bu konuda dünyada çok üst düzey bir yerde olduğumuza vurgu yapan Turkcell Yeni İş Geliştirme Müdürü Cenk Bayrakdar, bu avantajın yakın gelecekte ciddi başarılar doğurabileceğinin altını çizdi.
Açılış konuşmalarının ardından sahneyi zirvenin ana konuşmacısı Tobias Edström devraldı, genel olarak iş modeli yaratma ve 'canvas' methodundan bahsetti. Ardından Pronet kurucusu Alp Saul Pronet özelinde kendi girişimcilik hikayesini anlattı. Organizasyonun son sunumunda ise Profitkâr Platformu'ndan Şahin Tulga girişimlere ürün değil müşteri odaklı bakmanın getireceği avantajlara değindi. Öğle arasının ardından tamamen workshop şeklinde devam eden etkinlikte Tobias Edström katılımcılara interaktif bir şekilde iş modeli yaratma, müşteri analizi, iş modeli üzerinde opsiyonlar yaratma gibi konulardan bahsetti.
Endeavor Türkiye Genel Sekreteri Didem Altop'la organizasyon hakkında söyleşme fırsatı da bulduk:
Erman Taylan: Organizasyon çok başarılıydı, tebrikler öncelikle. İyi Girişim'den Endeavor Türkiye olarak ne tür beklentileriniz vardı? Bunları karşılayabildiniz mi? Gelen tepkiler ne yönde?
Didem Altop: Bildiğiniz gibi girişimcilik bazen yanlız yapılan bir yolculuk olabiliyor. Akbank, Turkcell, Tüsiad gibi saygın kurumların nezdinde "Türkiye'nin girişimci gücüne inanıyoruz, size ihtiyacımiz var" deyimleri ne kadar vurgulansa, Türkiye'nin girişimcilik gücünü geliştirmek/pekiştirmek icin o kadar iyi olur.
İş modeli üretimi atölyeleriyle girişimcilerin eline güçlü bir metodoloji vermek istedik. Katılımcılar için de birbirleri ile networking ve dayanışma firsatı yakalayacakları bir ortam oluştu. Gelen tepkiler de oldukça olumlu.
Bu buluşmalarda girişimcilerden cok şey öğreniyoruz ve Endeavor'ın programlarını girişimcilerin talepleri doğrultusunda şekillendirmeye gayret gösteriyoruz.
E. Taylan: Kapanış konuşmanız esnasında Endeavor Türkiye'nin portföyüne dahil ettiği girişimlere sunduğu önşartların değişeceğinden bahsettiniz. Neler bekliyor bizi, biraz bilgi verir misiniz?
D. Altop: Endeavor'ın uluslararası seçim süreci dört aşamadan oluşuyor ve adayların buna katılması için süregelen bir senedir faaliyet gösteriyor ve asgari 300 bin dolar geliri olması gerekiyor; bu ana çalışma alanımız olarak kalmaya devam edecek.
Ancak, internet alanında çok hızlı büyüyen girişimci adaylara "Fast Track" uygulaması açılıyor olacak. Bir sene faaliyet ve asgari 300 bin dolar gelir ön şartlarını yerine internet şirketlerinin adaylık sürecine katıılım için farklı önşartlar geçerli olacaktır. Bu alanda rehberlik, networking ve finansa erişim kapasitemizi geliştirmek üzere Endeavor'ın Silikon Vadisi ofisi cok büyük atılımlar yapıyor. Bugün LinkedIn'in kurucusu Reid Hoffman'ın önderliğinde 180 Silikon Vadisi gurusu Endeavor'ın mentör ağına katıldı.
Son olarak, fikir aşamasındaki girişimcilere yönelik diğer STK, üniversite ve özel sektör kurumlar ile iş birliği yaparak ortak destek, eğitim ve networking programlar dizisini geliştirmeye devam ediyor olacağız. Bizim de hedefimiz bu Zirve'de yaşandığı gibi girişimcilere somut ve düzenli içerik sağlayabilmek.