Google, mobil işletim sistemlerinin en önemli parçası olan uygulama marketi pazarında yeni bir adım attı. Google Play'e uygulama içi abonelik sistemini getirdi.
Daha önce uygulama içi ödeme yöntemini kullanıma sunan Google, bu sayede hatırı sayılır bir ekonomi oluşmasını sağlamıştı. Uygulama geliştiricilere sanal para alışverişi ve önce dene sonra öde gibi modellerle gelir kapısı açan bu model, abonelik sisteminin eklenmesiyle geliştiriciler için daha ciddi bir gelir kapısı olacak.
Aylık ve yıllık abonelikleri otomatik olarak yenilenen bu sistem her ne kadar oyunlar için farklı şekillerde kullanılabilir olsa da, Apple tarafından hizmete alındığında özellikle geleneksel medyanın iPad uygulamalarında kullanılmış ve bir ölçüde başarılı olmuştu. Google tarafında ise bu işin geleceği bir kaç açıdan merak uyandırıyor.
Android'in akıllı telefon tarafındaki baskınlığı artık herkesin malumu olsa da bu yeni özelliğin yine tablet tabanlı büyüyeceğini öngörürsek Android için bekleneni veremeyeceğini düşünebiliriz. Zira Androidli tabletler için geliştirilen uygulama sayısı iPad'e göre oldukça az. Tabii ters etkiyle bu yeniliğin Androidli tabletler için uygulama sayısını arttıracağını da düşünebiliriz.
Android'in model ve sürüm parçalılığı Google'ın bilinen bir sorunu ve uygulama içi abonelik sistemi sadece Google Play 3.5 ve üzeri sürümlerde çalışacak ve bu da bu kanalın pek hızlı büyümeyeceğini gösteriyor. Opensignalmaps‘in araştırmasına göre Android kullanıcılarının yüzde 55'inden fazlası Android 2.3.3. sürümünü kullanıyor.
Güvenlik tehditleri ve bir ara uygulama geliştiricilerin parasının gecikmesi gibi sorunları bir kenara bırakacak olursak, uygulama içi abonelik sistemi Android için gerekli ve iyi bir adım. Ancak toplam kazanç grafiğinde ciddi bir pay alması için kısa sayılamayacak bir zamana ihtiyaç var.
Konuyla ilgili detaylı bilgileri In-app Billing ve Implementing In-app Billing sayfalarında bulabilirsiniz.