İnternet masaüstündeki ekranlardan dışarı çıkıp, tabletlere ve telefonlara ulaşalı çok oldu. Diğer yandan internetteki içeriği oynatabilen akıllı televizyonlar henüz oldukça yeni sayılır. Buna rağmen IMS Research’ün yayınladığı rapora göre 2011 yılında satışa gönderilen tüm TV’lerin dörtte biri internet bağlantısına sahip.
Paylaşılan raporda mağazalara gönderilen bu cihazların, son kullanıcıya satılan tüm TV’lerin ne kadarını oluşturduğu bilgisi yer almıyor ama bu oranda da çok büyük bir fark olduğunu sanmıyoruz.
2011 yılındaki bu büyük artış aslında bu alandaki daha büyük hareketlenmenin ilk habercisi denilebilir. Çünkü raporda 2016 yılında mağazalara gönderilen her 10 TV’den 7’sinin internet bağlantısına sahip olacağı öngörülüyor.
2011 ve 2016 arasındaki bu artışın oluşabilmesi için en önemli detay, bugün sadece üst düzey TV’ler ile sınırlı olan internet bağlantısı özelliğinin orta seviye TV’lere de yayılması. Aynı akıllı telefonlarda olduğu gibi önce üst düzeyde başlayan bu değişimin zaman içerisinde daha düşük seviyeli modellere yayılması da aslında işin doğal sürecinin bir parçası…
Televizyonlarda internet bağlantısının giderek standart bir hale gelmesi satışların yanı sıra bu alandaki gelirleri de etkiliyor. IMS’nin ön görülerine göre 2016’da bu pazarın dünya çapında ulaşacağı hacim tam 117 milyar dolar.
Tabi ki bu pazar sadece cihaz satışı ile sınırlı değil. Akıllanan televizyonlarda kullanılacak işletim sistemleri, uygulama pazarları ve sadece internet odaklı TV reklamcılığı da bu pastadan pay alan diğer sektörler olacak.
IMS TV işletim sistemlerinde Android’in önemli bir paya sahip olacağını ön görüyor. Raporda bununla ilgili tahmini bir pazar payı oranı paylaşılması da, 2014 yılına gelindiğinde Android’in “kayda değer oranda” üstünlüğe ulaşacağından bahsediliyor.
2016 yılına gelindiğinde internet bağlantısına sahip TV’ler için WiFi da neredeyse standart olacak. IMS, bundan 4 yıl sonra satılan internet bağlantısına sahip TV’lerin yüzde 80’inin kablosuz bağlantı için ek bir cihaza ihtiyaç duymayacağını düşünüyor.
Ayrıca 2016 yılı TV kumandalarını da yavaş yavaş kenara bırakacağımız bir yıl olacak. Raporda göre bu yıla gelindiğinde söz konusu TV’lerin yüzde 30’u hareket veya sesle kumanda imkanına kavuşmuş olacak.