Tablet bilgisayarların yaygınlaşması şüphesiz e-kitap satışlarına ivme kazandırdı. E-kitap satışlarını gerçekleştiren platformlarda çok yaşanan sıkıntılardan birisi fiyat politikası. İşletim sistemlerinin mağazalarında farklı komisyon oranlarının, yayınevleriyle ortak bir fiyat politikası geliştirilmesini engellediğini söyleyebiliriz. Bunun için geçen yıl ölen Apple CEO'su Steve Jobs ortaya bir fikir atıp, 'acente' modelini ABD'deki 5 yayıneviyle gerçekleştirme kararı almıştı.
Ancak ABD Adalet Bakanlığı, e-kitap fiyatları konusunda kartel oluşturdukları suçlamasıyla başta Apple olmak üzere büyük yayınevi şirketlerine dava açtı. Hachette, HarperCollins, MacMillan, Simon&Schuster ve Penguin gibi büyük yayınevlerinin suçu, aralarında anlaşarak e-kitap fiyatlarını belirlemek. Dava, e-kitap fiyatlarını satıcıların değil, yayımcıların belirlediği satış modelini hedef alıyor.
Dava haberinden sonra Hachette, HarperCollins ve Simon&Schuster şirketleri ABD Adalet Bakanlığıyla anlaştığı son gelen bilgiler arasında. Apple, MacMillan ve Penguin için aynı şeyleri söylemek şu anda mümkün değil. ABD Adalet Bakanlığı'nın bu şirketlere yönelik fiyat rekabetini ortadan kaldırma iddiası devam ediyor.
Apple'ı, e-kitap konusunda yeni iş modeli aramaya mecbur bırakan şirketin Amazon ve Barnes&Noble gibi içerik sağlayan şirketler olduğunu ifade edebiliriz. Bu noktada Amazon ve Barnes&Nobles'ın tablet bilgisayar ürettiğini hatırlatıyoruz. Çünkü kendi içeriğine sahip olan şirketlerin, Apple, Google ve Microsoft gibi kendi e-kitap mağazası olan şirketlere göre haliyle elinde bulunan kitapları daha uygun fiyatla satabiliyor. Bu anlamda Apple'ın, 'acente' modelinde çok da haksız olmadığını söyleyebiliriz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap