Geçtiğimiz hafta San Francisco'da dünyanın en önemli inkübasyon şirketlerinden Y Combinator'ın yeni dönem için seçtiği girişimlerin tanıtım günü vardı. Y Combinator'dan bugüne kadar çıkmış girişimleri düşündüğümüzde aralarında Dropbox, Justin.tv, Reddit, Scribd, Airbnb gibi isimlerin olduğunu söylemek sanıyorum ki şirketin özellikle silikon vadisi'ndeki etkisini anlatmaya yetecektir.
27 Mart'ta gerçekleşen Y Combinator Demo Day'e Türkiye'den de yatırım amaçlı katılan birkaç isim vardı. Sadece davetiye ile programa dahil olan bu isimler arasında yakında sektörde adını daha sık duyacağınızı tahmin ettiğim bir kişi vardı. Özellikle son birkaç aydır yoğun olarak yeni girişimlerle görüştüğünü bildiğim Bora Uygun, Y Combinator girişimlerinden 2 tanesine yatırım yaptığı bilgisini bizlerle resmen paylaştı.
Türkiye internet pazarından Silikon Vadisi'ndeki şirketlere bugüne kadar herhangi bir yatırım haberi almamıştık. Bu gelişme sektörümüz için de son derece önemli bir haber olarak dikkatimi çekti.
Bora Uygun'un melek yatırımcı olarak giriş yaptığı şirketlerden ilki "çocuklar için telefon" sloganıyla ortaya çıkan Kyte. Piyasaya çıktığı ilk günden itibaren Android Market'te hızla büyüyen şirket Y Combinator'ın bu sene seçilmiş girişimleri arasında en dikkat çekenlerden.
Bora Uygun'un Y Combinator Demo Day sonunda yatırım gerçekleştierdiği bir diğer şirket de Cube. Yeni nesil bir satış otomasyonu diyebileceğimiz servis de aynı şekilde Y Combinator Demo Day'in gözde girişimlerindendi.
Gerçekleştirdiği yatırımlarla ilgili Bora Uygun'la görüştüm ve Y Combinator girişimlerine gelecek yeni yatırımlarının da olduğu bilgisini aldım. Türkiye pazarında da aktif olarak yatırım fırsatlarını değerlendiren Bora Uygun, Y Combinator'ın gizlilik politikaları sebebiyle şu aşamada gerçekleştirdiği yatırımların miktarlarını paylaşamıyor.
Ancak genel bir bilgi vermem gerekirse. Y Combinator'da sistem şu şekilde çalışıyor:
Şirketler ihtiyaçları olan yatırım miktarlarını belirliyorlar ve birden çok melek yatırımcı bu ihtiyaç olan rakama katkı sağlıyor. Söz konusu rakam tamamen yatırımcının tercihine bağlı olarak yüzbin dolarlar seviyesinde olabileceği gibi, milyon dolar seviyesine de çıkabiliyor. Şirket melek yatırım için ilgili olan kişiler arasından sadece bazılarını kabul ediyor ve yatırım turu tamamlanıyor. Yani, siz 200 bin dolarla bir şirkete yatırım yapmak isteseniz bile, şirket sizi kabul etmeyebiliyor.
"Convertible Debt" (hisse senedine çevrilebilir borç) olarak yapılan yatırımlar, şirketlerin Seri A yatırımları sonrasında hisseye dönüşüyorlar.
Convertible Debt ülkemizde henüz aktif olarak uygulanan bir yatırım modeli değil ama yine de örneklerini görüyoruz. Önümüzdeki dönemlerde işin yasal boyutunu bilmiyorum ama Türkiye internet pazarında da bu modelde işleyen yatırım mekanizmalarını bol miktarda göreceğiz.