Gittigidiyor.com'un eBay tarafından satın alınmasından sonra Türkiye e-ticaret pazarında müşteriden müşteriye satış hizmeti veren girişimler için yeni bir dönem açıldı diyebiliriz. Biz de bu kategoride yerli oyuncular arasında dikkat çeken sanalpazar.com'un yoluna nasıl devam ettiğini öğrenmek için SanalPazar.com Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Berna Sürmen ile söyleştik ve hedeflerini öğrendik.
Fırat Demirel: Sanalpazar.com’u, bağlı bulunduğu şirketi ve kendinizi kısaca tanıtabilir misiniz?
Berna Sürmen: İlk olarak 1991 yılında Kadıköy mağazasını açan GOLD Teknoloji Marketleri hala Türkiye'nin 34 ilinde 18 bin'den fazla ürünle ve 58 mağazasıyla hizmet veriyor. İlk 500 bilişim şirketi araştırmasında 2009 yılında 37., 2010 yılında ise 32. sırada yer alan aldı.
SanalPazar.com ise Gold Bilgisayar’ın da bağlı bulunduğu grup şirketine bağlı ve 2011 yılından beri müşteriden müşteriye (C2C) e-ticaret hizmeti veriyor. “Herkes e-ticaret yapabilir” prensibiyle, Türk insanın ticarete olan yatkınlığını da göz önünde bulundurarak güvenli alışveriş fırsatını avantajlarla birlikte sunuyoruz.
Kısaca kendimden bahsetmek gerekirse, Boğaziçi Üniversitesi mezunuyum. Sosyoloji alanındaki lisans eğitimimden sonra Marmara Üniversitesi’nde MBA’ imi tamamladım. 17 yıldır bütünleşik pazarlamayı oluşturan tüm aşamalarda bulundum diyebilirim.
F.Demirel: Gold Bilgisayar’ın bir e-ticaret sitesi de var ama daha çok fiziksel mağazalarıyla tanıyoruz. Şirketler grubunuzun e-ticarete yönelimi nasıl oldu?
B. Sürmen: Gold Bilgisayar A.Ş. bünyesinde Sanalpazar.com, Hızlıal.com ve Gold Bilgisayar’ın online satış yaptığı Gold.com.tr olmak üzere toplamda üç adet e-ticaret sitemiz var. Yıllardır geleneksel ticaretin içinde sürekli gelişim gayreti ile yapılan yatırımlar sayesinde tüketicinin artık bir iş ortağı gibi görüldüğü bir noktadayız, bu tecrübemizi internete taşımak istedik.
F.Demirel: Sanalpazar.com’u açma fikri nasıl ortaya çıktı? Gittigidiyor’un yükselişi miydi dikkatinizi çeken yoksa küresel pazarı mı takip ediyordunuz?
Türk halkının ticarete olan yatkınlığını, becerisini dikkate alarak alıcı ve satıcıyı buluşturmaya karar verdik. İnternet kullanımının hızla arttığı, online alışverişin her geçen gün büyüdüğü bir yapıda, zaten grup bünyesinde mevcut olan ticaret bilgisini, ticari avantajlarımızı ve teknik alt yapımızı elektronik ticarete aktarmanın faydalı olacağına inandık.
Tüm ticari hayatı takip ve her gelişmeyi dikkate alarak herkesin e-ticaret yapabilmesine olanak sağlayacak alt yapı, teknik, lojistik ve ticari olanaklar sağlamaya çalışıyoruz.
F.Demirel: Pazardaki konumunuz nedir peki? Üye sayısı ve satışlar ne durumda?
B. Sürmen: Pazardaki konumumuzun yeni faaliyete başlamış ve bugüne kadar organik gelişim izlemiş bir web hizmetine göre oldukça iyi olduğunu söyleyebilirim. Ocak 2011 itibariyle satışlarımızda, üye sayımızda ve ürün adedinde başlayan ivmeli artış ile bulunduğumuz kategoride üçüncü sıraya yükseldik.
Son bir yıl içerisinde sitede bulunan ürün adedinde yüzde 188 artış gözlenirken üye sayısında yüzde 413 ve günlük işlem hacminde ise yüzde 373 artış yakaladık. Web sitelerinin trafiğini ölçen Alexa’dan aldığımız son verilere göre şu anda 115. sırada yer alıyoruz.
F.Demirel: Sizce müşteriden müşteriye e-ticaretin geleneksel e-ticaretten bir farkı var mı?
B. Sürmen: Bence gelenekel e-ticaretin belli sınırları var, C2C (Müşteriden müşteriye) e-ticaret alanında alıcı, satıcı ve ürün adedinde sınırların yok denilebilir.
F.Demirel: eBay ile aynı pazarda rekabet ederken nelere dikkat ediyorsunuz?
B. Sürmen: Farklı olmaya özen gösteriyoruz. Grubumuzun yapısının büyüklüğünden dolayı satıcılarımıza ve alıcılarımıza sağladığımız avantajlı ticari koşullarımız var. Örneğin Sanalpazar.com’da dükkan açmak, ürün listelemek de ücretsiz. Farklı olduğumuza inandığımız diğer tüm imkanlarımızı web sitemizde görebilirsiniz.
F.Demirel: Benim dikkatimi çeken kısa süre önce 'anlık sohbet özelliği'. Bu özellik satıcıların performansına olumlu şekilde yansıyor mu? Geri dönüşler nasıl?
Çok beğenildi. İnternet’ten alışveriş yaparken hissedilmesi gereken “güven” hissini yaratabileceğimiz en uç nokta idi bu. Alıcı ilgilendiği ürün ile ilgili her şeyi anında sorabiliyor, satıcı da böylece hem ürün satışını hızlandırabiliyor hem de ek satış yapma imkanına sahip oluyor.
Türk insanı olarak alışveriş esnasında sohbet edebilmeyi ve alacağımız ürün hakkında sorular sormayı isteriz. Chat (sohbet) uygulamasıyla bu özelliğimizi ön plana çıkarabileceğimiz sıcak bir alışveriş ortamı oluşturup internet ortamında alışveriş yapmanın soğukluğunu gidermek istedik.
F.Demirel: E-ticaretin yükselişi malum ama her zaman olduğu gibi kimileri ortalamanın altında kimileri üstünde bir büyüme gösteriyor. Sizin 2012 büyüme hedefiniz nedir?
B. Sürmen: 2012 yılında da geçtiğimiz yılda olduğu gibi organik ama bir o kadar da agresif bir büyüme izlemek istiyoruz. Bu hedefimiz doğrultusunda stratejik iş ortaklıkları gerçekleştirip kendi uzmanlığımızı, bilgi birikimine sahip, fikir alışverişi yapabileceğimiz ve büyümemize ivme kazandırabilecek bir iş ortağı ile birleştirerek faaliyetlerimize devam etmek istiyoruz.