Etohum Startup Turkey izlenimleri

Geçtiğimiz birkaç gün Türk girişim ekosistemi ve Antalya için son derece hareketli geçti. Etohum'un her yıl düzenlediği Antalya kampı bu yıl 15 – 19 Şubat tarihleri arasında Rixos Downtown otelde Startup Turkey adıyla gerçekleşti. Etkinlikteki tek değişim ismiyle de sınırlı değildi. Geçen yıla göre yatırımcıların kampta daha aktif bir şekilde yer aldıklarını da gördük.

Tahmin ediyorum ki pek çok Webrazzi okuru, oturumları Pozitiftv'nin canlı yayını sayesinde takip etme imkanı bulmuştur. Yine de canlı yayınlanmayan bölümler ve aralardaki sohbetlerden edindiğim izlenimleri bir araya getirerek, katılma imkanı bulamayanlar için etkinlik hakkında daha fazla fikir sahibi olmanızı sağlayabileceğimi umuyorum.

Etkinliğin ilk iki gününe katılamadım fakat ağırlıklı olarak girişimciler için genel bilgilendirme ve eğitim odaklı geçen bu bölüm ile ilgili girişimcilerle yaptığım sohbetlerde edindiğim izlenim çok faydalı ve çok keyifli geçtiğiydi. Bilgilendirme kısmının yanı sıra girişimcilerin kendi aralarında daha yakın ilişkiler kurmasına çok faydası olmuş gibi görünüyor.

Fakat Startup Turkey'nin "bootcamp" diyebileceğimiz bu ilk iki günün ardından Cuma günü yatırımcıların da kampa katılması ile birlikte işin rengi de, heyecanı da çok büyük oranda değişti. Hem Türkiye'den hem de yurtdışından gelen önemli melek yatırımcılar ve risk sermayesi fonlarının yetkililerinin aynı havaya solumayı başlaması ile birlikte girişimciler için de aslında kamp gerçek anlamda başlamış oldu.

Girişimciler için normal şartlarda ulaşmaları pek de kolay olmayan tecrübeli isimler ile birlikte zaman geçirme imkanı gerçekten de çok önemli bir fırsattı. Genç girişimciler kahve aralarında, yemeklerde ve akşamları lobide yan yana oturup sohbet etme şansı buldukları tecrübeli girişimciler, mentorlar ve yatırımcılardan çok önemli tecrübeler edindiler.

Aslında ufak bir detay gibi görünse de, etkinliğin bu yıl Rixos Sungate'ten Rixos Downtown'a alınması da girişimciler için çok faydalı oldu. Geçen yılki otelin yapısı ile karşılaştırıldığında Downtown, networking için çok daha uygun. Geçen yıl etkinliğin gerçekleştiği otelin daha geniş bir alana yayılması, insanların birbirini bulmasını zorlaştırırken, bu yıl otelin kompakt yapısı herkesin herkesle mutlaka en az birkaç kez karşılaşmasına olanak verdi. Böylece geçen yıl ki kampta girişimcilerin "yatırımcılar ile yeterince bir araya gelemiyoruz" şeklinde özetlenebilecek şikayetleri de ortadan kalkmış oldu.

Webrazzi'den Arda Kutsal ve Serkan Ünsal'ın da katıldığı etkinlikte bu yılın Etohum 40'ının yanı sıra geçen yıl ki Etohum 40'tan da pek çok girişimci vardı. Bu yıl özellikle oyuncuların çok ağırlıklı olduğunu söylemek mümkün. Kampın en güzel görüntülerinden biri de özellikle oyuncuların kendi aralarındaki iletişimiydi.

Akşamları neredeyse istisnasız en kalabalık masalar oyuncuların oluşturdukları ve kendi aralarında sohbet ettikleri gruplar oldu. Hatta Özgür Alaz'ın da önerdiği gibi bu oluşumların daha yakın iş birliklerine gitmeleri konusunda ilginç gelişmeler duymaya başlayabiliriz.

Bu yılki kampın heyecan düzeyini arttıran değişiklik ise yatırımcılar ve girişimcilerin bire bir görüşmeler yapmalarını sağlayan yeni uygulamaydı. Bu uygulama sayesinde yatırımcılar ilgilendikleri girişimciler ile ilk resmi görüşmelerini kampta gerçekleştirdiler. Benim aldığım bilgilere göre bu uygulama çok ciddi ilk adımlar atılmasına da fayda sağlamış oldu. Antalya'dan ayrıldıktan sonra hem girişimciler, hem de yatırımcılar için yoğun tempolu ikinci tur görüşmeler devam edecek gibi görünüyor.

Cumartesi gerçekleşen bu görüşmelerin ilk yansımaları da akşamında ortaya çıkmaya başladı. Hızla kulaktan kulağa yayılan ilk yatırım haberleri girişimcilerin heyecanlarını daha da arttırdı. Şimdilik bunlarla ilgili tek söyleyebileceğim çok yakın zamanda Webrazzi'de bu yatırım haberlerini arka arkasına duymaya başlayacağınız.

Etkinlik ile ilgili son olarak söyleyebileceğim şey organizasyonun kusursuz olduğuydu. Burak Büyüdemir'in inanılmaz çabaları ile tek bir aksaklık bile yaşanmadan geçen 5 günün ardından görebildiğim kadarıyla 200 civarındaki katılımcı kamptan son derece memnun bir şekilde ayrıldılar ve önümüzdeki yıl tekrar Antalya'ya gelmek için şimdiden gün saymaya başladılar. Burak Büyükdemir'e de bir kez daha hem tebriklerimi, hem de teşekkürlerimi buradan sunmak istiyorum.

Her açından son derece faydalı, ilgi çekici ve eğlenceli geçen kampın Türkiye'deki girişimcilik ekosistemi için ne kadar önemli ve faydalı olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Her yıl, bir önceki yıla göre artan kalitesi ile bu etkinliğin sadece katılımcılara değil, ekosistem içerisinde yer alan herkese çok büyük faydası olacağı kesin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.