Facebook bugün 800 milyonu aşkın aktif internet kullanıcısına sosyal bir platform sunuyor. Hedefli bir reklam mecrası olmasını bir kenara bırakırsak, dev sosyal ağın bugün başka bir şekilde elde edilemeyecek araştırmalar yapmamıza imkan tanıdığını kabul etmeliyiz.
Aşağıda paylaştığımız araştırmaların kapsamı çok büyük olmasa da, her biri Facebook'tan kendimizi ve çevremizi tanımak adına çeşitli (davranışsal, sosyolojik, psikolojik vb...) sonuçlar çıkarabileceğimizi gösteriyor.
Zayıf bağlantıların gücü
Facebook Veri Merkezi'nin incelemesine göre Facebook'ta sıkı arkadaşlar arasındaki içerik paylaşımı, benzer içeriklere odaklanıyor. Sıkı ilişkide olunmayan arkadaşların paylaştığı içerikler ise daha farklı noktalara temas ediyor ve ilgimizi çekiyor. Bunlar sıradan paylaşımların ötesine geçerek bize daha özgün bilgiler kazandırıyor.
Araştırma, ekonomi uzmanı Sosyolog Mark Granovetter'in "The Strength of Weak Ties" (Zayıf bağlantıların gücü) teorisine atıfta bulunuyor. Daha önce sadece popüler haberleri paylaşan uygulamaları takip etmenin, bizi farklı şeyler görmekten uzak tutacağından bahsetmiştik. Araştırmanın tam haline şuradan ulaşabilirsiniz.
İletlerin psikolojisi
Bir diğer inceleme ise 'olumlu' güncellemelerin üzerine. Facebook üzerinden duygusal durum araştırması yapan araştırmaya göre olumlu güncellemeler daha çok 'like' edilirken (beğenilirken), olumsuzlar daha çok yorum alıyor (aslında sürpriz bir sonuç değil). Arkadaşı fazla olan kişiler daha uzun iletiler yazmaya meyilli ve daha az duygusal.
Olumlu içerikler günün erken saatlerinde en yüksek seviyede. Günün ilerleyen saatlerinde durum yavaş yavaş değişiyor ve gece saatlerinde olumsuz iletiler tepeye çıkıyor.
İleti güncelleme sıklığı
EdgerankChecker, kullanıcılardan alınan geri bildirimlere dayanarak, Facebook sayfalarında ileti paylaşımının 3 saatte bir yapılmasını öneriyor. Ortalama 140 bin beğenisi olan 500 sayfada 30 bin paylaşımı inceleyen araştırma ekibi, artan bir eğride 3 saat 17 dakika sonra kullanıcı ilgi ortalamasının pek artmadığını ve yeni bir iletinin girilmesi gerektiğini aktarıyor.
Elbette her sayfa için kullanıcıların tepki hızı farklı olabilir. Ancak bu değerlendirmenin yapılması en azından kullanıcıların ilgisine kulak asmak açısından önemli görünüyor.
Bu araştırmaların hepsi, Facebook'ta harcadığımız sürenin bireyleri ve kitleleri tanımak konusunda na kadar büyük bir havuz olduğunu bize bir kez daha hatırlatıyor.