Klasik mobil içeriklere dayalı katma değerli servisler (KDS) ve SMS kampanyalarını geride bıraktığımız bir dönemdeyiz. İlk dinamikler üzerine kurulmuş, oldukça büyük mobil şirketlerimiz de var. Ancak bazı şirketler yeni eğilimlere ilgi gösteriyor, iyi ürünler geliştiriyor. Bu şirketlerden biri olarak gösterebileceğimiz Tmob, gelişimini bir infografikle özetlemiş.
Rudi Dökmecioğlu'nun kurucusu olduğu Tmob, bir çok mobil platformda çeşitli uygulamalar geliştiren bir teknoloji şirketi. 2009'da tek çalışanla kurulan şirket bugün 35 kişilik bir ekipten oluşuyor. İstanbul, Madrid, Amsterdam ve Bişkek'te ofisleri bulunuyor.
2010-2011 yılları arasında yüzde 300 gelir artışı sağlayan Tmob, iOS'tan Bada'ya uzanan geniş bir yelpazede çeşitli uygulamalar geliştiriyor. Webrazzi'nin iOS uygulamaları dahil olmak üzere, Türkiye'nin önemli şirketleri bugün Tmob'un geliştirdiği mobil uygulamaları kullanıyor. Tüm platformlarda toplam 43 uygulama geliştirilmiş ve bunlar Tmob'a sadece para ve referans değil, 3 tane de ödül kazandırmış. Tmob imzalı mobil uygulamaların indirilme sayısı ise 1,5 milyonu bulmuş.
Bugün mobil teknolojiler ve sektöre yönelik eğitim veren bir üniversite yok. Ben de mobil servisler geliştiren bir şirketten geldiğim için bu durumu gayet iyi biliyorum ve Tmob'un 120 üniversite öğrencisine mobil konularda eğitim vermiş olmasını sektör için örnek alınacak bir iş olarak görüyorum.
Tmob'un PeliChef adlı yeni markasıyla küresel pazara hitap edecek mobil oyunlar geliştirmeye başladığını paylaşmıştık. Ülkemizde hem kurumsal uygulamalar geliştirecek hem de son kullanıcıya hitap edecek daha çok şirkete ihtiyaç var. Rudi Dökmecioğlu da Webrazzi Gündem Mobil toplantısında bu anlamda güzel sözler etmişti;
2.5 yıllık bir teknoloji şirketi olarak ilerliyoruz. .. Mobil e-ticarette de yine son kullanıcılara güzel bir şeyler sunmak üzereyiz. Bu adımları Türk yazılımcılarına güvendiğimiz için atıyoruz ve Londra’da da bir ofis açıp Avrupa’ya yayılacağız.
Londra’da iyi fiyatlara satılan ama bizim yaptığımız işlere şaşıran şirketler var. Türk uygulama geliştiricilere ve şirketlere diğer ülkelere doğru açılmasını tavsiye ediyorum.