Facebook'un durum güncellemelerinin 5.000 karakter ile sınırlı olması kendinizi ifade etmenize yetmiyorsa siz iyi bir haberimiz var: Facebook karakter sınırını 63.206'ya çıkarttı. Böylece Eylül ayında 500'den 5000'e çıkartılan karakter sınırı sadece 3 ay sonra 12 kat daha arttırılmış oldu.
Facebook ilk günlerden beri karakter sınırı konusunda elini korkak alıştırmamıştı. İlk zamanlarında bile Twitter'ın 140 karakterinden fazlasını, 160 karakteri sınır olarak belirleyen Facebook, Mart 2009'da bu sınırı 420'ye çıkartmıştı. Fakat ne olduysa 2011'de oldu ve önce Temmuz ayında sınır 500'e, Eylül'de 5000'e ve şimdi de 63.206'ya çıktı.
63.206 karakterin tam olarak büyüklüğünü hayal edebilmeniz için ortalama bir romanın 500 bin karakter olduğunu ve artık bir romanın 9 Facebook durum güncellemesi ile paylaşılabileceğini söyleyebiliriz. Diğer bir örnek ise dün Webrazzi'de yayınlanan tüm yazılar toplam 20 bin karakter civarındaydı. Yani Webrazzi'nin 3 günlük içeriğini artık tek bir durum güncellemesine sığdırmak mümkün.
Yine de Facebook neden böyle bir özellik getirme ihtiyacı duymuş olabilir?
Belli ki birileri daha uzun yazmak istiyor ya da en azından yazmak istemiş ve başaramamış. Facebook'un bu duyurduğu bu yenilik, bilgilere daha ufak parçalar halinde erişmeyi tercih eden internet kullanıcıları için neredeyse anlamsız. Pek çok kullanıcı mesajlarını Twitter'ın 140 karakterine sığdırmaya çoktan alıştı. Hatta Guy Kawasaki artık 140 karakterin yeni paragraf standardı haline geldiğini söylüyor.
Fakat Facebook için sosyal medyada Twitter'dan başka örnekler de var. Google+ gibi.
Google+ piyasaya çıkmandan önce Facebook'u yakından incelemiş, güzel özelliklerini almış ve gördüğü sorunlarına kendi çözümlerini getirmişti. Google+ artık piyasada olduğuna göre artık sıra Facebook'ta. Son dönemde yenilikleri arttıran Facebook, Google+'ta görüp beğendiği farklı özellikleri kendi sosyal ağına uyguluyor.
Google+'ta şu anda mesaj sınırı 100 bin karakter civarında, çünkü Google'ın istediği Google+'ın aynı zamanda blog'ların da yerini alabilmesi. Facebook'ta bu mümkün değildi çünkü kullanıcıların gönderileri sadece arkadaşları tarafından görüntülenebiliyordu. Ama akıllı listeler bu sorunu da çözdü.
Artık Facebook üzerinde herkese açık paylaşımlar çok daha kolay ve dolayısıyla karakter sınırını arttırmak ve bu anlamda Google+'a yanıt vermekte herhangi bir engel yok. Artık Facebook da kendi sitesinin basın duyuruları veya blog yazıları gibi içeriklerle zenginleşmesini istiyor.
Yine de Google+'ta da Facebook'ta bazı istisnalar dışında bu sınırlara kimsenin kolay kolay yaklaşacağını sanmıyorum. (Tabi ki özellikle ilk başlarda bir süre için buradaki gibi deneysel çalışmalarla karşılaşabiliriz). Burada asıl önemli olan Facebook ve Google+'ın bir yandan farklılık yaratmaya çalışırken, diğer yandan da giderek birbirlerine benzemeye çalışıyor olmaları...