Content Distribution Network (CDN) teknolojisi web barındırma alanında bugünün ihtiyaçlarına cevap vermek adına atılmış en önemli adımlardan biri. Özellikle büyük web sitelerinin içerikleri, CDN sayesinde birbirine bağlı ve fiziksel olarak farklı noktalarda bulunan sunucularda barındırılarak güvenlik, trafik yönetimi ve hız açısından avantaj sağlanmış oluyor.
Son dönemin en popüler konseptlerinden biri olan bulut bilişim açısından da büyük önem taşıyan CDN teknolojisinin kullanımı yaygınlaşırken yatırımcıların da ilgisini çeken bir alan haline gelmeye başladı.
Bunun son örneği ise CubeCDN. Kerem Copcu ile Yaşar Semih Alev'in girişimi olan ve 2009'dan bu yana geliştirilen CubeCDN, son çalışmalarla birlikte anlık 15 Gbps veri transferi gerçekleştirilebilecek seviyeye geldi. Geçtiğimiz günlerde Maçkolik ve MarkMost'un da sahibi olan Kokteyl grubundan Erdem Yurdanur ve Tarkan Onar'dan yatırım aldı ve CDN A.Ş. adıyla faaliyete başladı.
İzmir, İstanbul, Bursa ve Ankara'nın yanı sıra Almanya, Hollanda, İngiltere, Fransa ve ABD'de toplam 10 lokasyonda hizmet veren CubeCDN'e yapılan yatırım sonrası şirketin hisse oranları şu şekilde:
Leaseweb tarafından satın alınana kadar Alman web barındırma firması Netdirekt'in Türkiye ayağını kuran ve işleten ekip, CDN'in dışında kiralık sunucu ve bulut bilişim hizmetleri sunmaya devam ediyor. Webhosting.info'da yer alan verilere göre bu alanda da Türkiye'deki en büyük 15 firmasından biri.
CubeCDN'in hizmetini kullanan firmalar arasında Hürriyet, Milliyet, Kanal D, Star TV, Trendyol, Posta, Timsah, UzmanTV, Sporx, Arabam, Milliyetemlak, MedyaNET, HızlıAl, Beyaz Gazete, Ensonhaber, Tamindir ve Valensas gibi isimler yer alıyor.
Hali hazırda faaliyetini sürdüren ve gelir üreten bir şirket olduğu için yapılan yatırımın maddi kısmından daha önemli olan yeni ortakların şirkete kattıkları bilgi birikimi ve networking desteği. Bu destek ile birlikte daha önce diğer web barındırma çözümleri ile aynı çatı altında bulunan CDN çözümleri, böylece artık yoluna ayrı bir şirket olarak sürdürmeye başlıyor.
Erdem Yurdanur'dan aldığım bilgiye göre bu yatırımın gerçekleşme süreci Mackolik ve Sahadan gibi yüksek trafikli bir sitenin barındırma ve ayakta kalma (uptime) konusundaki geliştirmeler için yapılan çalışmalarla başlamış.
Daha önceden bu sitelerin trafiklerinin artmasının getirdiği yükler yeni sunucular eklenerek çözülmeye çalışırken, CDN teknolojisine geçiş ile performans ve maliyet anlamında gözle görülür gelişmelerin yaşanması yatırım kararının önemli etmenlerinden biri olmuş. Yaklaşık 2 aylık bir çalışma sonucunda özel olarak kurulan CDN alt yapısı her iki sitenin ayakta kalma süresini %100'e çıkarmanın yanı sıra maliyetleri de dörtte bir oranında düşürmüş. Aynı zamanda siteye ait tüm dosyaların Türkiye'de barındırılmaya başlaması hız konusunda da önemli bir fayda sağlamış.
Bugüne kadar ağırlıklı olarak internet tarafındaki girişim ve yatırımları ile tanıdığımız Erdem Yurdanur'un alt yapıya dayalı ve daha teknolojik sayılabilecek yatırımının nedenini şöyle açıklıyor:
Ben CDN konusunun Türkiye’de çok kısa sürede çok büyük bir önem kazanacağını düşünüyorum, çünkü her işi profesyonellerinin yapması lazım artık. Trafikler o kadar çok büyüdü ki, sitelerin bunu kendileri host etmek yerine CDN gibi daha profesyonel yapılara geçmeleri bir zorunluluk. Zaten dünyada da CDN kullanmayan herhangi büyük bir site göremezsiniz.
Bu CubeCDN'in aldığı ilk yatırım ama Erdem Yurdanur yeni şirketin kısa zaman içerisinde yatırımcıların çok ilgisini çekeceğini düşünüyor:
CDN A.Ş. şu anda birçok büyük kuruluşa bu hizmeti verdiği gibi teknolojik yatırımlara da devam ediyor. Ben önümüzdeki birkaç yıl içinde şirketimize yatırım yapmak isteyen büyük yatırımcıların ya da stratejik ortakların geleceğine inanıyorum. Ama su andaki önceliğimiz müşterilerimizin memnuniyetini sürekli kılmak ve trafiğini Türkiye’de barındırmak isteyen ve gerçek CDN hizmeti isteyen sitelerin vazgeçilmez servis sağlayıcısı olmaya çalışmak diyebilirim. Sonrası zaten kendiliğinden gelecektir.
Kerem Copcu'dan aldığım bilgiye göre CubeCDN 2012'de büyük sitelere hizmet vermenin yanı sıra otomasyon sistemi ile WordPress ve benzeri alt yapılar ile entegre olarak, anında kullanılmaya başlanacak yeni yapısı sayesinde küçük ve orta ölçekli sitelere de hizmet vermeye başlayacak.