TechCrunch'ın bugün ortaya attığı bir iddia ortalığı karıştırdı. TechCrunch'tan Michael Arrington'ın haberine göre Google ve Twitter arasındaki eleman kapma yarışları bir çılgınlığa dönüşmüş durumda. Arrington, birden fazla kaynaktan aldığını söylediği bilgilere göre Google önemli pozisyonlarda görev alan elemanlarını Twitter'a kaptırmamak için inanılmaz cömert teklifler sunmaya başladı.
Son örnekte Google, Twitter ile görüştüğü bilinen iki çalışanını kalmaları yönünde ikna etmek için toplam 150 milyon dolar değerinde hisse önermiş. Daha önce başka bir çalışanını Facebook'a kaptırmamak için 3,5 milyon dolara kadar çıkmış olan Google için bile 150 milyon dolar akıl almaz bir rakam.
Fakat daha da ilginç olan iddiaya göre; bu iki çalışandan en az birinin Twitter'dan aldığı teklifi henüz Google'a söylemeden önce milyonlarca dolarlık bir karşı teklif aldığı. Bu durumda akıllara iki ihtimal geliyor; ya Google çalışanlarının zihnini okuyabiliyor ya da Twitter'dan Google'a bilgi sızdıranlar var…
Aslında rakip firmaların birbirlerinin elemanlarını transfer etmeleri yeni bir kavram değil. Bu sayede firmalar tecrübeli eleman elde etmekle kalmıyorlar, rakiplerinin çalışma tarzlarına aşina bir personel ile kendi ekiplerini güçlendiriyorlar. Özellikle de transfer edilen elemanın rakip firmada kilit bir pozisyonda olması durumda karşı tarafta bir güç kaybına yol açması da mümkün.
Stock Option Savaşları
Google büyümeye başladığı dönemlerde stock option, yani ilerleyen zamanda değerinden ucuz fiyatla firma hisse senedi satın alma hakkı, karşılığında dev rakiplerinden çok sayıda elemanı bünyesine katmıştı. Fakat şimdi bu avantajını kaybetmeye başlıyor. Çünkü karşısında henüz borsaya açılmamış ama açıldığı zaman hisselerinin değerlerinin çok artması beklenen Facebook ve Twitter gibi rakipler var. Üstelik bu rakipler bir zamanlar Google'ın yaptığı gibi stock option ile bu kez Google'ın elemanlarını transfer etmek konusunda çok hevesliler.
Örneğin geçtiğimiz yıl Facebook'tan teklif alan bir çalışanına Google'ın yıllık 150 bin dolarlık maaşına %15 zam ve bir yıl kalması için 500 bin dolarlık prim önerdiği biliniyor. Google çalışanının ise bu "reddedemeyeceği teklifi" reddetmiş olması Facebook'un neler sunabileceğini gösteriyor. Bunun üzerine Google kısa bir süre sonra bir başka çalışanını Facebook'a kaptırmamak için bu kez 3,5 milyon dolar değerinde restricted stock (yani firmanın bugünkü değeri üzerinden 3,5 milyon dolar değerinde hissenin belli süre boyunca firmada kalması koşuluyla çalışana, sürenin sonunda bedelsiz verilmesi) teklif ettiği ve bu sayede bu kez çalışanını elinde tutmayı başardığı da biliniyor.
2 Çalışana 150 Milyon Dolar
Bu insan kaynakları yarışı, bugün gelinen noktada tam bir çılgınlığa dönüşmüş durumda. Arrington'ın bildirdiğine göre Google, Twitter'a geçmemeleri karşılığında çalışanlarından Sundar Pichai'ye iki yıl için 50 milyon değerinde ve Neal Mohan'a ise 3 veya 4 yıl için 100 milyon değerinde restricted stock teklif etmiş. Sonuç olarak her ikisi de önümüzdeki yıllarda Google'da çalışmaya devam edecekler.
Google'ın bu tip durumlarda çok hızlı hareket ettiği ve karşı teklifi genellikle 24 saat içerisinde yaptığı biliniyor. Ama ilk kez bir çalışan aldığı teklifi Google'a söylemeden önce karşı teklif aldı. Twitter'a yakın birden fazla kaynağın firma içinden Twitter'a bilgi sızdırıldığını doğruladığı da söyleniyor.
Konunun diğer bir boyutu ise Google çalışanları için Facebook ve Twitter ile yapacakları iş görüşmelerinin yeni bir gelir kapısına dönüşmeye başlamış olması. Özellikle orta ve üst düzey pozisyonlarda görevli kişilerin bu tip görüşmelerin ardından Google'dan karşı teklifler almaları, Googleplex'te kolay yoldan %15 - %20 zam almanın yeni yöntemi haline gelebilir.
Şu an için ne Google, ne de bu son olaya çok sinirlendiği söylenen Twitter cephesinden konuyla ilgili resmi bir açıklama gelmedi.
Görsel Kaynak: InsideGoogle