Eytan Daniyalzade İle Video Reklamcılığı Konuştuk

Eytan Daniyalzade İle Video Reklamcılığı Konuştuk

Adap.tvYoutube'a erişimin önündeki engeller kalkınca online video dünyası artık daha fazla gündemimize giriyor. İnternette görsel içeriklerin çektiği ilgiden fazlaca nasiplenen video reklamcılığı da bu anlamda dikkatimizi çekiyor. Biz de online video reklamcığı sektörünün önde gelen şirketlerinden Adap.tv'den kısa süre önce ayrılan Eytan Daniyalzade'den video reklamcılığı üzerine sorularımızı yanıtlamasını istedik.

Adap.tv'de 2.5 yıl kadar görev yapan Eytan, kısa süre önce NY'a taşınıp, oradaki girişimcilik dünyasının içine girmiş. Şu sıralarda Betaworks'un bir parçası olan Chartbeat.com adlı şirkette çalışmaya başlayan Eytan'ın paylaşımlarının faydalı olacağını umuyoruz.

Fırat Demirel: Merhaba Eytan bize kısaca kendinden bahseder misin?

Eytan DaniyalzadeEytan Daniyalzade: Merhaba Fırat. Ben liseden sonra İstanbul'dan Silikon Vadisi'ndeki Stanford Üniversitesi'ne geldim. Burada Elektrik ve Bilgisayar mühendisliği üzerine çalıştım. Master eğitimimi de ayni üniversitede tamamladıktan sonra, machine learning üzerine çalışmak üzere Adap.tv'ye 15. çalışan olarak katıldım. Adap.tv'de başta yapay zekayla videoları sınıflandırma üzerine çalıştım. Fakat, şirket stratejisinin değişmesiyle beraber, şirketin temel mühendislik takımına geçtim. Burada şirketin sunduğu temel ürünlerden olan video reklam sunucusunun ve reklam pazar alanının ana tasarımını yapıp, ürünün geliştirilmesinde çalıştım.

F.D. - Video reklamcılığı IAB tarafından online dünyanın en hızlı büyüyen fırsatları arasında gösteriliyor. Dünü ve bugünü ile bize biraz video reklamcılığından bahseder misin, sen de bu alanı bir fırsat olarak görüyor musun?

E.D. - Senin de söylediğin gibi video reklamcılığı online reklamcılığın hızla büyüyen dallarından biri. Online video alanında 2010 yılı reklam bütçesi 1 Milyar dolar civarındaydı ve bu sektördeki harcamaların ilerideki yıllarda hızlı bir şekilde artmaya devam etmesi bekleniyor. Video izlenimindeki global bazlı artış, yüksek kaliteli içeriklerin online medyaya kayması ve reklam verenlerin bu medyaya gittikçe daha sıcak bakması da bu alanın önünü açan diğer faktörler.

Bütün bunlara rağmen, video reklam sektörünün ilerlemesinin önünde engeller olduğu da doğru. Bu sektörün patlama yapacağı ve televizyona ayrılan reklam bütçesinin online videoya kayacağı 4 senedir söyleniyordu. Fakat marka reklamcılarının internette verilen reklamlarin kullanıcıları nasıl etkilediğini bilememeleri, marka değerinin nasıl etkilendiğini ölçememeleri ve UGC içerikten çekinmeleri bu sektörde büyümeyi şu ana kadar frenledi. Buna ek olarak, sınırlı online reklam bütçesine talip diğer reklam alanları olan mobil ve sosyal ağ bazlı reklamın hızla büyümesi de video reklamın büyümesini yavaşlatabilir.

Adap.tv Onesource

F.D. - Adap.tv'yi yayıncılar ile reklamverenleri buluşturan bir videoreklam ağı olarak biliyoruz. Etkileşimi artıran bir Adap.tv marketplace var. Bize Adap.tv'den bahseder misin?

Adap.tv sektöre videolarda içeriğe yönelik reklam veren bir reklam ağı olarak girdi. Fakat zamanla stratejisini değiştirip kendisini bir reklam sunucusu ve reklam verenlerle yayıncıları birleştiren bir pazar alanı olarak konumlandırdı. Şu anda yoluna SSP(supply side platform) olarak devam ediyor. Bu durumda Adap.tv entegre olduğu yayıncılardan gelen reklam isteklerine, farklı reklam sunucuları ve RTB (real-time bidding) sistemleri arasında açık arttırma yaparak en fazla geliri sağlayacak şekilde cevap veriyor, bu şekilde video yayıncılarının farklı kaynaklardan en yüksek geliri elde etmesini sağlıyor.

F.D. - Adap.tv ne çeşit video reklam modelleri(text, banner, in-stream) kullanıyor ve bunlardan hangisi daha yüksek geri dönüşüme sahip?

E.D. - Video reklam sektörünün en buyuk sorunlarından biri yüksek başarıya ulaşmış ve standart haline gelmiş reklam modellerinin (formatlarının) henüz olgunlaşmamış olması. Sektörde denenen bir çok reklam modeli olmasına rağmen, Adap.tv'ye gelirinin büyük bir kısmını getiren ve en çok kullanılan reklam modeli preroll formatı. Adap.tv bunun dışında, Youtube.com'da da kullanılan overlay ve roadblock reklam modellerini de kullanıyor.

F.D. - Eylül ayında 60M tekil online video izleyiciye 440 milyondan fazlavideo gösterimi yaptığını açıklayan Adap.tv comScore tarafından da alanında 3. sıraya gösteriliyor. Servis bu başarıyı sence nasıl yakaladı?

E.D. - Adap.tv'nin doğru verdigi kararlardan birisi, ürününü yayıncıya çok ucuz bir maliyette, bazen de bedavaya sunmak oldu. Bu sayede Adap.tv, kısa zamanda birçok yayıncıyla entegre olup, üzerinden geçen video gösterimi sayısını artırdı ve şu anda, video gösterimi bakımından, dünyanın 3. en büyük platformu oldu.

Adap.tv Marketplace

F.D. - Bu yıl bir çok satın alma gerçekleştiren Google'ın Youtube'u online reklamcılığı gelecekte de domine etmek için satın aldığını söyleyebiliriz. Adap.tv de $30M'a yaklaşan bir yatırım aldı. Video servislerinin daha fazla yatırımcı çektiğini söyleyebilir miyiz?

E.D. - Reklam bütçeleri online video'ya kaydığı sürece, bu sektöre olan yatırımın devam edeceğine inanıyorum. Şu anda sektorde küçük boyutlu bir çok oyuncu ve platform var. Bu nedenle yakın zamanda sektörde belirli birleşmelerin ve satın almaların olması çok olası. Özellike Doubleclick gibi endüstri standardı haline gelmiş, hem yayıncı hem reklam vericiyle entegre olan büyük şirketlerin oluşumunu izleyebiliriz. Ayrıca dikkat edilmesi gereken ayrı bir konu da, Google ve Microsoft gibi online reklam devlerinin henüz bu alana girmemiş olması. Daha önceden display ve mobilde oldugu gibi, video'ya da bu şirketler büyük ihtimalle endüstrideki diğer şirketleri satın alarak girecekler.

F.D. - İnternet ile TV arası geçişler video reklamcılığın değeriniartırıyor. Google TV, Apple TV gibi platformlar, web teknolojileri ve mobil dünya video reklamcılığın geleceğini nasıl şekillendirecek?

E.D. - Adap.tv gibi platformların değerini artırabilmeleri ve rakiplerine karşı konumunu koruyabilmeleri için, video reklamdaki yenilikleri takip edebilmeleri ve mobil, IPTV gibi alanlara da reklamlarını sunabilmeleri gerekmektedir. Örnek olarak, Adap.tv şu anda iOS tabanli video oynatıcılarla entegre olup, bu cihazlara reklam vererek yayıncılar için önemmini arttırmaya çalışıyor.

F.D. - Video reklamcılığı girişimcilerin kolay giriş yapabileceği bir alan mı?

E.D. - Bu endüstrinin en ilginç tarafları; gittikçe büyüyen, henüz standartların oturmamış olduğu, çok kompleks kısımları olan ve büyük şirketlerin henüz girmemiş olduğu bir endüstri olması. Onun için bence bu sektör hala girişimciliğe ve yeni fikirlere gebe.

Chartbeat.comF.D. - Son olarak bize şu anda dahil olduğun Chartbeat.com'dan bahsedebilir misin? Gerçek zamanlı trafik analizleri gerçek bir ihtiyaç mı?

E.D. - Chatbeat.com internet sitelerinin kullanıcı trafiğini gerçek zamanlı olarak inceleyen ve görselleştiren bir internet servisi. Şirket henüz 8 kişilik ve 1 yıldır operasyonlarını yürütüyor olmasına rağmen, özellikle New York'taki yayıncılar dahil olmak üzere şu ana kadar New York Times, Wall Street Journal, Groupon gibi birçok önemli yayıncı ve site tarafından kullanılmakta.

Reklam

Bu servis hakkında akla gelen ilk soru Google Analytics'ten kendini nasıl ayırdığı. Google Analytics verilerini bir günlük gecikmeyle sunuyor, Chartbeat ise anlık olarak sunuyor. Böylece GA genellikle raporlama amaçlı kullanılırken Chartbeat, yayıncılara sitenin üzerinde anlık ve taktiksel değişiklikler yapabilmesini sağlıyor. Chartbeat'in enteresan olan bir yanı da NY'ta bulunması. NY şu anda teknoloji sektörünün en hızlı geliştiği şehirlerden biri ve son zamanda bu şehirden çok enteresan girişimler (Foursquare, bit.ly) çıktı. Onun için burada bulunmanın çok enteresan olduğunu düşünüyorum.

F.D. - Paylaştığın bilgiler için teşekkürler Eytan. Çalışmalarında başarılar diliyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.