En popüler mikro-blog sitesi Twitter'ın kullanıcı sayısı 100 milyona ulaştı. Dünyanın dört bir köşesinden her gün milyonlarca tweet gönderen kullanıcıların, önemli bir kısmı da Türkiye'den. Tam rakam vermek mümkün olmasa da birkaç milyon Türk Twitter kullanıcısı olduğunu söylemek mümkün.
Bu birkaç milyon Türk kullanıcının öncelikli olarak takip ettikleri de diğer Türk kullanıcılar ve Türk ünlüler. En popüler Türkçe tweetleri, Tük ünlülere ait hesapların gerçek mi yoksa sahte mi olduğu bilgisini, en etkili Türk Twitter kullanıcılarının kimler olduğunu öğrenmek isteyenlere ise Twitturk.com yardımcı oluyor.
Twitturk.com hakkında bilgi almak için sitenin arkasındaki Rotasoft'un ortağı ve sitenin ana geliştiricisi Furkan Kuru ile konuştuk.
Hatırlayacağınız gibi bundan yaklaşık 1 yıl önce sizlere Twitturk.com'u tanıtmıştık. Fakat sitenin o zamanki sahibi ve işleyişi bugünkünden farklıydı. Rotasoft kendi projesine 2009 sonunda Turktwit.com ile başlamış. Twitter API'sini kullanarak Türk Twitter kullanıcılarına ait bir veri tabanı oluşturulmuş.
Furkan Kuru bu proje için ilk başta Twitturk.com alan adını düşündüklerini fakat dolu olduğunu görünce Turktwit.com'a yönlendiklerini söylüyor. Fakat Twitturk.com bir süre sonra servisine ara verince, sahibi ile konuşarak bu alan adını almışlar. Furkan Bey bu alışveriş ile ilgili bir rakam açıklamadı ama alan adını "sembolik bir ücretle" satın aldıklarını söyledi.
Şu anda Twitter üzerinde 90 bine yakın Türk kullanıcıyı takip eden site "Popüler Twitler", "Kimler Konuşuluyor", "Neler Konuşuluyor", "Sıralama", "İstatistik" ve "Onaylı/Sahte" bölümlerine sahip.
"Popüler Twitler" kısmında belirli bir zaman dilimi içerisinde en çok re-tweet edilen Türkçe Twitter mesajları sıralanıyor. Siteyi incelediğim sırada özellikle eğlenceli konular ve gündemde yer alan önemli konular hakkındaki tweetlerin burada oldukça yer bulduğunu gördüm. Her ne kadar birkaç milyon Twitter kullanıcısı içerisinde 90 bin çok büyük bir oran sayılmasa da, kullanıcıların büyük kısmının Twitter'da çok da aktif olmadığı göz önünde bulundurulursa bu aktif 90 bin kişinin Türklerin Twitter'daki gündemi yansıtabilmesi açısından oldukça faydalı olduğu söylenebilir.
Gündemi daha yakından takip edebilmek için ise "Kimler Konuşuluyor" ve "Neler Konuşuluyor" kısımları da önemli. "Kimler Konuşuluyor" da adı başkalarının tweetlerinde en çok geçen kişiler, "Neler Konuşuluyor" da ise en sık geçen kelimeler bir araya getiriliyor. Kişilerle ilgili olan kısmı oldukça faydalı olabilir ama kelime listesinde önemli olabilecek anahtar kelimeler ne yazık ki sık kullanılan ve tek başına çok fazla bir şey ifade etmeyen "süper", "güzel", "galiba", "dün" gibi kelimeler arasında biraz kayboluyor.
Takip edilen kullanıcıların uzmanlık alanlarına göre de sınıflandıran Twitturk, özel bir etki puanı sistemi de geliştirmiş ve site üzerinde kullanıcıların bilgisinin yanında bu puanı da gösteriyor. Furkan Kuru'dan aldığımız bilgiye göre etki puanını hesaplarken kullanıcının takipçi sayısı, konuşulma oranı, kaç farklı kişi tarafından bahsedildiği ve re-tweet sayılarını hesaba katan özel bir formül kullanılıyor.
Sitedeki "İstatistik" bölümü ise oldukça ilginç. Burada ilginizi çeken anahtar kelimelerinin Twitturk veri tabanına kayıtlı Türk Twitter kullanıcı arasında hangi tarih aralığında kaç kez kullanıldığını veya adından bahsedilen kullanıcıları karşılaştırmalı istatistiklerini görmek mümkün.
Bir Twitter kullanıcısının gerçek kişi mi yoksa sahte bir hesap mı olduğunu merak edenler içinse "Onaylı/Sahte" bölümü hazırlanmış. Sitenin çok ilgi gören bölümlerinden biri olan bu liste, Türk Twitter kullanıcılarının önemli bir merakını gideriyor. Ünlülerin hesaplarını onaylamak için basında çıkan haberlerin yanı sıra köşe yazıları ve daha önceden onaylanan kişilerin gönderdikleri tweetler inceleniyor. Diğer Türk Twitter kullanıcıları için ise kişisel web sitesinden Twitter hesabını paylaşan kullanıcılar Onaylı listesine giriyor.
Twitturk projesinin sonraki adımları da planlanmış durumda. Furkan Bey'in açıklamalarına göre Twitturk.com'a Twitter'da paylaşılan popüler fotoğraf, video ve haberlerin eklenmesi planlanıyor.
Twitturk'ün planlarından özellikle twitsozluk benim oldukça ilgimi çekti. Kullanıcıların başlık açarak veya tweet göndererek katkıda bulabilecekleri bu sözlüğün Türkiye'de çok popüler olan sözlük sitelerine güzel bir alternatif getirmesi mümkün.
Twitturk'ün Türkiye dışına açılma planlarında ise GlocalTwits.com yer alıyor. Var olan sitenin uluslararası versiyonu olacak GlocalTwits, şu an için hazırlanma aşamasında ama tamamlandığında farklı ülkeler için Twitturk.com benzeri bir yapıyı İngilizce olarak hayata geçirilecek.