Geliştirilen çeşitli uygulamalarla birlikte internet, hayatımızı paylaştığımız bir ortam haline dönüştü. İnternetin ilk yıllarında posta gönderimi gibi basit işlemlerle yetinilirken, Web 2.0'ın hızla gelişmesiyle birlikte sosyal ağlara yoğun bir giriş yaptık.
Neredeyse bütün deneyimlerimizi artık sanal ortamlarda paylaşır olduk. Facebook'ta arkadaş ilişkilerimizi yeniden yapılandırdık, Twitter'da ne zaman ne yaptığımızı, Foursquare'de ne zaman nerede olduğumuzu paylaştık. Bu paylaşım çılgınlığının geldiği son nokta ise Blippy ile kredi kartımızla yaptığımız harcamaları paylaşmak oldu.
2009'un son çeyreğinde faaliyete geçen Blippy, kredi kartı harcamalarınızı anlık olarak paylaşabileceğiniz bir servis olarak hizmet veriyor. Blippy'ye sadece üyesi olduğunuz alışveriş sitelerindeki kullanıcı adınızı, online bankacılık kullanıcı adı ve şifre bilgilerinizi girerek üye oluyorsunuz. Bu basit ama "stresli" üyelik işleminin ardından tüm harcamalarınız otomatik olarak profilinizde görüntüleniyor. Sonrasında arkadaşlarınızın harcamalarını takip ederek, bu harcamalara yorum yazabiliyor veya "like"'layabiliyorsunuz.
Blippy, bazı servisler için fiyat bilgisinin yanında ürün bilgisi de veriyor. Mesala Amazon'dan alışveriş yaptınız, profilinizde yaptığınız alışveriş tutarının yanı sıra aldığınız ürün hakkında kısaca bilgi veriliyor. Bu hizmeti şimdilik Amazon, iTunes, Groupon, Netflix ve Zappos gibi anlaşmalı olduğu markalar için sunuyor.
Faaliyete geçeli 4 ay gibi kısa bir süre olmasına rağmen Blippy, 46.2 milyon dolar değer üzerinden 11.2 milyon dolarlık hatırı sayılır bir yatırım aldı. Bu yatırımın hemen ardından talihsiz bir olayla karşı karşıya kalan servis, 5 kullanıcısının kredi kartı bilgilerinin Google'da görüntülenmesine engel olamadı. Bu güvenlik açığı yüzünden zor günler yaşayan Blippy, bu olayın hemen ardından bir özür metni yayınladı. Kullanıcılarının güvenini kaybeden ve Twitter'daki hesabına yüzlerce olumsuz tweet yağan şirket, yatırım haberine sevinemeden kan kaybetmeye başladı.
İnternette dolaşan özür metnini okuyup memnun olmayan kullanıcılar için detaylı ikinci bir bülten yayınlandı. Bültene göre sadece bilgi güvenliğinden sorumlu bir uzman, daha güçlü bir güvenlik duvarı ve kredi kartı bilgileri gibi yüksek önem arz eden bilgileri, filtreleyen bir yapı geliştirmek için çalışıyor. Bu son bülten ne kadar etkili olur bilinmez ama yaklaşık 51 bin kullanıcısı olan Blippy'nin, herhangi bir rakibinin olmaması ve bu talihsiz olaydan bir gün önce yatırım alması büyük bir şans olarak nitelendiriliyor.
Blippy veya Mint gibi ortak bankacılık altyapısına dayanan servisleri, Türkiye için kurgulamak ise en azından şu dönemde pek mümkün görülmüyor. Ülkemizde bankaların halen Sanal Pos ve 3D Secure kullanımı gibi konularda internet girişimcilerine yarattıkları zorluklar düşünüldüğünde, kredi kartı bilgilerinin başka sunucularda saklanabilmesi fikrine hiç sıcak bakmayacaklarını tahmin ediyoruz. Kaldı ki, tüm bunların ötesinde online bankacılık sistemine giriş yapıp kullanıcı bilgilerini almak başlı başına bir muamma diyebiliriz...