Web'in trend haritalarına bakıldığında arama motorlarında indeksleme teknolojisi yerine anlam odaklı aramaya geçiş olacağı görülüyor. Bu geçişin öncülerinden olan arama motoru Hakia bugünden sonra Türk kullanıcılarına hitap etmekte kararlı olduğunu; önümüzdeki dönemlerde Türkçe ürün sunumu ve Türk blog küremiz için Türkçe haber yayınına başlayacaklarını belirterek gösterdiler.
Hakia CEO'su Dr. Rıza Berkan'la yaşadığım soru-yanıt trafiğinden, gerçekten işime yarayan Hakia arama deneyimlerimden; devamında haftalardır sürdürdüğüm Hakia Club ve blog takibimden sonra çıkarabildiğim net bir sonuç var. Hakia gerek verimli arama sonuçlarıyla, gerek web dünyasına sunacağı inovatif reklam platformuyla internet dünyasını kökünden değiştirme yönünde emin adımlarla ilerliyor.
2 senedir beta operasyonu süren ve toplamda 4 senelik bir şirket olan Hakia'nın bugüne kadar aldığı $21 milyon yatırım bulunuyor. Google, Yahoo, Wikia gibi rakiplerin yer aldığı Webware 100'de arama kategorisinde kazandıkları ödülle Silikon Vadisi'nde ses getiren büyük çoğunluğu Türk çalışanlardan oluşan şirketin, Türk kullanıcılarına odaklanacak olan yoğun bir çalışma programına girdiğini sizlerle paylaşmak benim için çok sevindirici bir gelişme.
Önümüzdeki dönemlerde Türk blog küresi olarak Hakia'yı daha yakından takip edebileceğiz. Sunulacak reklam modeli fırsatlarından; 'scoop bar' 'meet others' gibi güncel, 'search box' gibi gelecek geliştirmeleri tamamen kendi dilimizde kullanmaya başladıktan sonra da Hakia sektörümüz için bir lokomotif, Türk kullanıcıları için çok büyük bir nimet olacak gibi gözüküyor.
Aşağıda yazımın başında bahsettiğim soruların Hakia CEO'su Dr. Rıza Berkan tarafından verilen cevaplarını okuyabilirsiniz.
Erhan Erdoğan: İçerik üretme konusunda zayıf olduğunu düşündüğüm Türk interneti Hakia için çok zor bir ağ olmayacak mı?
Dr. Rıza Berkan: Türkiye'de Internet devrimi daha yeni gelişiyor. Bunun kullanıcı sayısı ve kurumların Internet’e geçmesiyle yakından alakası var. Türkiye'de içerik üretme şu an ilk safhalarında olsa da bu geçici bir durum. İçerik volümünün düşük olması Hakia teknolojisi için bir dezavantaj değil.
E.E.: Türkçe arayüzünüz ne zaman tamamlanacak, bunlara tüm alt linkler dahil olacak mı?(club, blog, labs vs..) bunları gerçekten gerekli görüyor musunuz, mesela blog'u Türkçeleştirmeyi?
R.B.: Türkçe arayüzü üzerine çalışmalarımıza başladık. Bugün eğer browser'da dil seçeneginiz Türkçe ise arayüzü görebilirsiniz.
E.E.: Hakia’nın sunduğu lisanslama imkanı ne gibi yenilikleri beraberinde getiriyor?
R.B.: Hakia OntoSem lisansıyla teknolojide önderlik yapan şirketler kendi semantik arama çözümlerini yaratabilecekler. En önemli yenilik bu tür çözumlerin ilk defa bütün bir endüstride yaygınlaşabilecek şekle dönüştürülmesi.
E.E: Reklam/gelir modelinizi genel olarak nasıl kurgulayacaksınız, burada inovatif bir kurgu uygulanıyor mu? Asıl anlamsal olan bu yer Türk kullanıcısına hitap edecek mi?
R.B.: İş modelimiz reklam merkezli. Bugün reklam işinde kendini kanıtlamış ortaklarla calışıyoruz. Bir taraftan da Hakia'nın inovatif reklam platformunu geliştiriyoruz. Daha iyi getiri hem Türk hem de Amerikalı reklamcılara hitap edecektir. Bu konuda bir sürü yenilik getireceğiz. Bazıları internet reklamcılığını kökünden değiştirebilecek kapasitede. Hazır olunca bu detaylar açıklanacak.
E.E.: Bundan sonrası için kısa vadeli planlarınız neler? (sms, vs..) mobilden sonra diğer servislere de yönelmeyi düşünüyor musunuz?
R.B.: Önümüzdeki günlerde 'search box'ımızı sunacağız. Bu webmasterlar icin Hakia teknolojisini hemen kullanmalarını sağlayacak bir gelişme. Hakia Club'e üye olup, bu tür gelişmelerden haberdar olabilir, 'search box' ın ilk uygulayıcılarından biri olabilirsiniz. h-Club URL’i: http://club.hakia.com/
E.E.: Türkçe başarılı diye nitelendirdiğiniz bir arama-cevap örneği verebilir misiniz?
R.B.: Türkçe üzerine hala çalışıyoruz. Hakia Türkiye hazır olduğunda örnek vermeyi tercih ederiz.
Dr. Rıza Berkan'a ve tüm Hakia ekibine gösterdikleri ilgi ve ayırdıkları zaman için teşekkür ederim.