Kablosuz şarj dünya çapında hızlı büyüme gösteren pazarlardan biri. 2015'te yüzde 160'ın üzerinde büyüyerek 144 milyon adet kablosuz şarj alıcısı sevkiyatının yapıldığı tahmin edilen pazar için 2020'de bu sayının bir milyar adete çıkacağı tahmin ediliyor. Farklı ön görüler pazarın büyüklüğünün 2022 yılında 22 milyar doları geçeceği yönünde. Türk-Alman girişimi FluxPort, bunu avantaja çevirmek isteyen küresel hedefli girişimlerden biri.
2014'te M. Şener Abanozoğlu tarafından Berlin'de kurulan FluxPort, bugün Türkiye, Rusya, Hirvatistan, Irlanda ve Arap Emirlikleri'nde faaliyet gösteriyor. FluxPort, Kablosuz Şarj Konsorsiyumu (Wireless Power Consortium) üyesi firmalardan biri ve Konsorsiyum'un belirlediği Qi standardıyla çalışıyor. Aralarında HTC, Asus, Huawei, Samsung, Motorola gibi akıllı telefon üreticilerinin ve IKEA, BMW, Audi, Opel gibi markaların olduğu konsorsiyum, 140'tan fazla akıllı telefon, tablet ve mobil cihazın Qi ile şarj edilebilmesin sağlıyor.
Kullanıcıları mobilize edecek kablosuz şarjları üreten girişim, geniş bir ürün portföyüne sahip. FluxPort, kullanıcıların evde, arabada ve ofiste kullanabileceği ürünleri B2B ve B2C olarak pazara sunuyor. FluxPort, kablosuz şarj üniteleri MediaMarkt teknoloji mağazalarından alınabildiği gibi, farklı iş ortaklarıyla doğrudan kullanıcının hizmetine sunuluyor.
Girişimin iş ortaklarından en yenisi ise Starbucks Almanya. Yakın zamanda Starbucks'ın Almanya'da kablosuz şarj ortağı olduğunu duyuran FluxPort servisini ilk etapta Starbucks'ın Münih'teki üç mağazasında kullanıma sunuldu. Starbucks kafelerinde masalara entegre kablosuz şarj cihazları sağlayan FluxPort altyapısını tüm ülke çapında yaygınlaştırmayı planlanıyor. Starbucks kablosuz şarjı yaklaşık iki yıl önce San Francisco'da sunmaya başlamış ve servisi geçtiğimiz yıldan itibaren dünyanın farklı şehirlerine açmaya başlamıştı. FluxPort'un yeni yeni yaygınlaşan bu servisin erken dönem iş ortaklarından biri olduğunu belirtmek gerekiyor.
Kablosuz şarj pazarı Türkiye'de de yükselişe geçebilir
Starbucks FluxPort'un tek kurumsal müşterisi değil. İstanbul'da bir restoran zincirinin sunduğu kablosuz şarj hizmetinin altyapısı FluxPort tarafından sağlanıyor. Buna ek olarak girişim, Lufthansa iş birliğiyle hava yolunun Lounge'larında yer almaya başlayacak. Benzer bir anlaşmanın Türkiye'nin tanımış hava yolu şirketlerinden biri için de sunulacağını paylaşan FluxPort, konuyla ilgili henüz net bir açıklama yapamıyor. Pazarın Türkiye'de de büyümeye hazır olduğunu gösteren bir diğer işaret, geçtiğimiz yıldan itibaren IKEA ile popülerleşen kablosuz şarj özellikli mobilyalar konseptini Türkiye'de Tepe Home, Koleksiyon ve Doğtaş gibi yerli markaların takip ediyor olması. Bu, FluxPort için de ciddi bir fırsat demek.
FluxPort, son kullanıcının evde kablosuz şarj ile tanışmasının teknolojinin yaygınlaşmasına önemli bir faktör olacağını düşünüyor. Şirketin hedefi faaliyette olduğu ülke başına minimum bin noktaya ulaşmak. İkinci fazda ise kurulan noktalar üzerinden veri ve sadakat pazarlaması aktivitelerine başlamak var.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap