Konuk yazarımız Serhat Bıçakçı, iProspect Türkiye‘de sosyal medya pazarlama uzmanı olarak çalışıyor.
Sosyal medya her geçen gün markaların sadece ilgi gösterdikleri bir alan olmaktan çıkıp, üzerinde düşünüp, fazlasıyla çaba harcadıkları bir mecra haline geliyor. Sosyal medya, arkalara tüketicilerinin ve potansiyel tüketicilerinin hayatlarına yakın temasta bulunabilme şansı tanıyor ve aynı zamanda da gün geçtikçe insanların hayatında daha fazla yer buluyor.
Bu tabloya baktığımızda sosyal medya markalar için sınırsız fırsatlar ve 7/24 müşteriye erişim sunuyor diyebiliriz.
Neden içerik pazarlaması?
Sosyal medyanın markalara sağladığı fırsatları göz önüne aldıktan sonra ortaya çıkan soru markanın 7/24 erişim sağlayabildiği bu kişilerle nasıl bir iletişim kurması gerektiği oluyor. Diğer mecraları göz önünde bulundurduğumuzda; televizyon izlerken, reklam başladığında hemen zaplıyoruz, radyoda müzik dinlerken reklamlar başladığında başka bir frekansa geçiyoruz, yine internet sitelerinde de reklamla karşılaştığımızda kapatıyoruz ya da es geçiyoruz.
Bu durumdan aşağıdaki çıkarımları yapabiliriz;
- İnsanlar reklamlara çok fazla ilgi göstermiyor.
- Sosyal medya insanların hayatlarıyla iç içe olan bir mecra (bu mecrada onlarla iletişime geçmek, hayatlarına girmek oluyor).
- Sosyal medyanın reklamlar dışındaki fırsatları çok fazla.
- İnsanlar reklamlardan ziyade çevresindekilerin yorumlarına daha fazla güveniyor ve satın alım kararlarını tavsiyeler çok fazla etkiliyor.
Üstteki maddeleri göz önüne aldığımızda markaların sosyal medyada insanlarla iletişim kurarken ana stratejisinin reklam olmaması gerektiğini anlıyoruz. Bu durumda da değeri gitgide artan “İçerik Pazarlaması” ortaya çıkıyor.
İçerik pazarlaması nedir?
İçerik pazarlaması denildiğinde akla ilk (ve çoğu zaman tek) gelen yazılı içerikler oluyor. Ancak sosyal mecraların sunduğu fırsatlar sayesinde “içerik pazarlaması” çeşitli yazılı içeriklerin yanısıra fotoğraf/resim, video ve infografik bunların özel şekilleriyle yapılabilir.
Hangi içerik türünün kullanılacağı, hangi mecraların kullanılacağı ile birlikte belirlenmelidir.
İçerik pazarlaması markalara ne fayda sağlar?
İçerik pazarlamasıyla markalar sosyal ağlarda takipçilerine fayda ve değer oluşturabilirler. Bunun sonucu olarak da marka sayfaları insanlar için sadece reklam paylaşan bir sayfa olmaktan çıkıp, takip ettikleri bir mecra haline gelecektir.
“Reklamla desteklenen” çabalar sonucunda hedef kitlesinin büyük bir kısmına ulaşan markalar, içerik pazarlaması sayesinde sahip oldukları kitleye fayda ve değer sağlamanın yanında, oluşturacakları etkileşimle kitlenin çevresine de birer “tavsiye” vermesini sağlarlar. Bununla birlikte markalar kitleyi yönlendirme kabiliyetleriyle sektörel gündemi belirleyebilecek düzeye de ulaşabilirler. Tüm bunlar sayfayı takip eden, içerikleri merakla bekleyen ve etkileşime geçen bir kitle oluşturmakla başlıyor.
Peki çerik pazarlaması tam anlamıyla nasıl yapılır?
İçerik pazarlamasında “kesinlikle” hedef kitlenin ilgisini ve dikkatini çekecek bir hikaye gerekiyor. Hikayenin ilgi ve dikkat çekici olmasının yanında, devam ettirilebilir de olması gerekli. “Devam ettirilebilir olmak” ne demek, insanlara sunduğunuz hikayeye onların da bir şeyler ekleyebilmesine izin vermek ve bu içeriği çevresiyle paylaşabilmesini sağlamak demek.
Sosyal medyanın sağladığı karşılıklı iletişimi kullanarak, tüm hikayeleri insanların üzerinde oynayabileceği, ekleme yapabileceği, tartışabileceği şekilde sunmak gerekiyor.
Yani iyi hikayeleriniz varsa, doğru yoldasınız demektir ancak iş burada bitmiyor. Oluşturduğunuz içeriği (hikayeyi) göze hoş gelen ve basit bir tasarımla sunmak çok büyük önem taşıyor. Hikayenizin insanların dikkatini çekmesi, harekete geçirebilmesi ve yayılımını artırabilmesi için tasarıma mutlaka özen göstermelisiniz.
Ve son adımda göze hoş gelen ve ilgi çeken hikayemizi hedeflenen tüm kitleye ulaştırabilmek için en başta “fitili ateşleyecek” ölçüde reklamla desteklemek gerekiyor. Oluşturduğumuz içerikler reklamla desteklenmediğinde ne kadar ilgi çekici ve göze hoş olsa da, onunla etkileşime geçecek insan yoksa, yayılım oluşturmayacaktır. Bu yüzden sosyal mecralarda sürekli olarak “az da olsa” reklam bütçesi bulundurmak gerekiyor.
Sonuç olarak baktığımızda ,sosyal medya şu an markaların hedef kitleyle iletişim kurduğu bir alan. Ancak zaman geçtikçe ve markaların tecrübeleri arttıkça, markalar sosyal medyayı basit bir iletişimden ziyade yönetilebilir ve yönlendirilebilir güçlü bir iletişim mecrası olarak kullanacak ve bu düzeye farklı çalışmalarla desteklenmiş içerik pazarlaması sayesinde ulaşacaklar.