Her yıl Almanya Münih'te düzenlenen ve davetiye ile katılımcı kabul eden DLD konferansı bugün özel Türkiye oturumuna evsahipliği yapıyor. TSİ 11:10'da başlayacak "Dijital Boğaziçi" isimli oturumun konuşmacıları Webrazzi okuyucularının yakından tanıdığı isimler.
Alemşah Öztürk (41? 29!), Cenk Bayrakdar (Turkcell), Nevzat Aydın (Yemeksepeti), Sidar Şahin (Peak Games) ve Sina Afra'nın (Markafoni) konuşmacı olarak yer alacağı oturumun moderatörlüğünü Webrazzi Summit 2011'deki bizlerle birlikte olan TechCrunch yazarı Robin Wauters yaptı ve biz de oturumu canlı olarak aktarmaya çalıştık.
Oturum süresince konuşmacıların paylaştığı görüş ve düşünceleri canlı güncellemelerimizle aşağıda bulabilirsiniz.
Digital Bosphorus oturumunun konukları sahneye çıktı. Robin Wauters giriş sunumunu yapıyor.
Robin Wauters: "Türkiye büyük pazar, kredi kartı penetrasyonu yüksek. Sizce bu pazar neden önemli?
Sidar Şahin: Almanya'da ortalama yaş 44, Türkiye'de bu rakam 25. Nüfusun büyük kısmı 25 yaşın altında.
3G abonesi bir yılda 7 milyondan 25 milyona çıktı. Bu demografi büyük fırsat yaratıyor.
Nevzat Aydın: Geçen yıl dönüm noktası yaşandı. Türkiye'deki internet kullanıcıları izleyici olmaktan çıkıp alışveriş yapan haline geldi.
Sina Afra: Türkiye'de e-ticareti teşvik eden iki yapısal neden var; İlki kredi kartı penetrasyonu, diğeri de yaş.
Alemşah Öztürk: 34 milyon internet kullanıcısı var. Türkiye'de hemen hemen tüm evlerde Facebook'a giriliyor. Kullanıcı da çok meraklı, yenilikleri denemek istiyor. Bu merak pazarlamacıları iyimser kılıyor.
Cenk Bayrakdar: Türkiye yükselen bir pazarın hareketine ve gelişmiş bir pazarın istikrarına sahip. Türkiye fiberle 1 GB bağlantı hızına ulaşabileceğiniz az sayıda ülkeden biri.
Türkiye'deki telefonların üçte biri akıllı telefon. Gençler arasında iPhone yaygın ama biz platform olarak Android'e ağırlık veriyoruz.
Nevzat Aydın: Eskiden üniversite mezunu olduğunda önünüzde iki seçenek vardı. Büyük uluslararası bir firmaya girip yükselmek ve refah sahibi olmak. İkinci yol ise girişimci olmaktı, ancak bu ömrünüzden yıllar harcamayı gerektiriyordu. Bugün ise kendi işimize finansman bulabilecek dönemdeyiz. Girişimci olmak için iyi bir zaman. Melek ve risk sermayesi bulabiliyorsunuz.
Sina Afra: Bugün artık rekabet değil ekosistemin parçası olmak var.
Türkiye'deki ekosistemde örneğin bizim 20 rakibimiz var. Groupon Türkiye'ye geldikten sonra 200 rakibi oldu. Bu hareketlenme Türkiye'de oturmaya başlıyor.
Sidar Şahin: İlk başlarda haftada 7 gün çalışıyorduk. Şu anda 6 gün çalışan ve bir şeyler yapmak isteyen girişimci bir ekibimiz, girişimci bir kimliğimiz var.
Alemşah Öztürk: Gençler üniversitede kalıp yıllarını harcamak yerine girişimci olmak istiyor.
Nevzat Aydın: Yemeksepeti olarak şu anda Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeyiz. Önümüzdeki 4 ayda 4 ülkeye açılmayı planlıyoruz.
Türk mentalitesinde yeni şeyleri deneme anlayılı var; Yeni uygulama, gereç, site vs. Çünkü kendisini geri aklmış hissetmek istemiyor. Bu da Türkiye'ye önemli bir pazar potansiyeli kazandırıyor.
Cenk Bayrakdar: Türkçe dünyada en çok konuşulan dillerden biri. Bölgedeki ülkelerdeki kullanıcılar bile Türk firmaları aracılığıyla dünyaya açılmayı rahatlatıcı buluyor.
Sina Afra: 2012-2013'te çok daha fazla sayıda Türk firmasına dışarıdan yatırım geldiğini göreceğiz. Çünkü daha önce görmediğimiz, Gittigidiyor ve Markafoni'nin çıkış yapması gibi örnekler yabancı yatırımcınını ilgisini çekti. Önümüzdeki yıllarda Avrupa'daki ilk 10 yatırım arasına girecek örnekler göreceğiz.
Alemşah Öztürk: Sosyal ağlarda dünyanın gerisinde değiliz. 30 milyon Facebook, 6.5 milyon Twitter kullanıcısı var. Sosyal ağlar üzerinde iş geliştirecek firmalar için önemli fırsatlar var, bunun araçları yeni yeni oturuyor, bu yüzden potansiyel yüksek.
İnternet kullanımının artmasıyla artık ev kadınları internetten TV izlemeye yöneliyor.
Cenk Bayrakdar: Mobil TV'yi başlattığımızda insanlar maçların 8-12 dakikasını telefonundan izliyordu. Sınırları genişlettiğimizde maçın tümünü izlemeye başladılar.
Kredi kartı penetrasyonu yüksek ama kartı olmayanlar da var. Biz bunları mobil ödemeye yönlendiriyoruz.
Sidar Şahin: Şu anda iki mobil oyun geliştiriyoruz. Mobilde büyük hedeflerimiz var; e-ticaret, oyun, ödeme vs. bunlar mobile taşınacak. Türkiye'de insanlar Almanya'daki gibi dışarda çok fazla sosyalleşmiyor. Bu da evde internet kullananları büyük potansiyel haline getiriyor.
Oturum sona erdi, sahneye çıkan DLD'nin kurucu ortaklarından Steffi Czerny Türkçe 'güle güle' diyerek konukları uğurladı.