API ekonomisi ve pazaryerinin API ekonomisine etkisi

API (Application Programming Interface - Uygulama Programlama Arayüzü) konusunda dünyada oldukça önemli gelişmeler meydana geliyor.
API ekonomisi ve pazaryerinin API ekonomisine etkisi

API (Application Programming Interface - Uygulama Programlama Arayüzü) konusunda dünyada oldukça önemli gelişmeler meydana geliyor. Teknolojinin baş döndürücü hızına ayak uydurmak ve farklı teknolojileri bir arada kullanabilmek için geliştiricilerin önemli bir parçası haline gelen API’ler, dünyayı değiştirmek isteyen geliştiricilere önemli bir hız kazandırıyor.

Temel olarak API’ler, şirketlerin (Microsoft, Salesforce, Google, Facebook, Twitter gibi devlerin), hazırladığı bir arayüz sayesinde diğer şirketlere ve şahıslara dilediği özelliklerini kullanmalarına imkan verdiği bir iş koludur diyebiliriz.

API’ler geliştiricilere ve şirketlere kolaylık sağlamakla kalmayarak günümüzde oldukça önemli bir iş kolu haline de gelmiş durumda. Örneğin Google’ın en önemli teknolojilerinden ikisi olan Google Maps ve Google Translate API’leri yüzlerce büyük firma tarafından ücretli olarak kullanılıyor ve bu da Google’a önemli bir ek gelir sağlıyor. 2015 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre Expedia gelirinin neredeyse yüzde 90’ını sağladığı API servisi sayesinde elde ediyor. Yazılım devi Salesforce için de durum çok farklı değil, API’leri gelirlerinin yüzde 50’sini oluşturuyor. Günümüzde ise bu oranların çok daha yukarı çıkmış olması kuvvetle muhtemel.

Eğer dünyayı değiştirecek veya sizin hayatınızı değiştirecek bir iş fikriniz varsa ve bu fikrin altında sizin kaldıramayacağınız kadar büyük bir teknolojiye ihtiyacınız varsa API’ler burada devreye giriyor ve hayat kurtarıcı olabilir. Birçok şirket kendi API’lerini kullanan girişimcilere bir yere kadar ücretsiz hizmet veriyor ve daha fazlasını talep etmeleri durumunda ücretlendiriyor.

UBER’in milyar dolarlık değerlere ulaşmadan önce kendi harita altyapısını geliştirmeye çalıştığınızı düşünsenize. Yıllar sürece milyonlarca dolarlık bir yatırım bile yeterli olmayabilirdi. Bunun yerine kendi ana fonksiyonlarına odaklanarak Google Haritalar altyapısı ile ortaya çıktı ve sanırım oldukça doğru bir strateji diyebiliriz…

API’ler sadece teknoloji devlerine avataj sağladığı dönemleri geride bırakmış durumda. Geliştiriciler artık sadece dünyayı değiştirecek fikirler üzerine çalışmıyor bunun yanında yeni bir iş kolu olan API’ler geliştirmek ve bunları geliştiricilere paketler halinde sunmak için de çabalıyorlar.

Pazaryeri nedir? API ekonomisine etkisi nelerdir?

API dünyası hızla gelişmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl New York Borsası’nda halka açılan MuleSoft tarafından hazırlanan ProgrammableWeb dizini şu anda 19.500’den fazla API’ye erişim imkanı veriyor ve bu sayı her geçen gün eklenen API’lerle artmaya devam ediyor.

Sunulan API sayısı arttıkça keşfedilmesi de doğal olarak zorlaşıyor ve bunun da getirisi pazar yerleri oluyor.

Bildiğiniz gibi internet dünyasında pazar yeri mantığı, geleneksel anlamda olduğu gibi, satıcıları alıcılar ile bir araya getiren platformlar için kullanılıyor. Geliştirdiğiniz bir ürünün çok daha hızlı ve etkili şekilde geniş kitlelere yaymak için pazar yerleri oldukça faydalı platformlar olabiliyor çünkü yeni bir topluluk oluşturmak zorunda kalmadan çok daha fazla kişiye ulaşabiliyorsunuz.

API dünyası için de pazar yerleri giderek artan bir öneme sahip. Geliştirdiğiniz bir API ile zaman ve mekan kısıtı olmadan bütün geliştiricilere hizmet verebilirsiniz fakat bu kişilere ulaşabilmeniz için ya ciddi bir pazarlama bütçesine sahip olmalısınız ya da kendinizi sergileyebileceğiniz pazar yerleri bulmalısınız.

Dünyanın en büyük API pazar yeri olan RapidAPI, geçtiğimiz aylarda aldığı 9 milyon dolarlık A serisi yatırımıyla beraber toplam yatırımını 12.5 milyon dolara çıkardı. API dünyası için oldukça önemli bir adım olan bu yatırımlar yeni API geliştirilmesine ve geliştiricilerin aradıkları API’ye daha kolay ulaşmasını sağlıyor. RapidAPI şu anda 8.000’den fazla API’ye ev sahipliği yapıyor ve geliştiriciler sadece yeni bir müşteri ile anlaşmaları durumunda RapidAPI’ye ödeme yapıyor.

Google’ın 2016 yılında API yönetim platformu Apigee’yi 625 milyon dolara satın alması ve internet devi Rakuten’in geçtiğimiz günlerde RapidAPI ile yaptığı özel anlaşma bu alanda daha büyük yatırımların ve gelişmelerin olacağının göstergesi.

2016 yılında API yönetim pazarının yaklaşık 600 milyon dolar olduğu tahmin ediliyordu ve yapılan araştırmalara göre 2021 yılına kadar 2.5 milyar dolarlık bir pazar oluşacağı öngörülüyor.

Türkiye’de API pazarı ne durumda?

Geçtiğimiz sene değerli yazarımız Fırat Demirel, geliştiriciler için API yayınlayan yerli girişim ve şirket listesini yayınlamıştı. O gün itibariyle 33 adet şirketin yer aldığı bu liste o günden bu zamana kadar gelişimi sınırlı kaldı diyebiliriz. En azından bize ulaşan şirketlerin sayısı oldukça az diyebiliriz. Bu da Türkiye’de API pazarının oldukça bakir ve gelişmeye açık olduğunu gösteriyor.

Kendi projelerini geliştirerek teknoloji ve internet dünyasında yer almaya çalışan girişimcilerimiz bir yandan da API piyasasının büyük fırsatlar verdiğini görebilir ve bu alanda çalışmalar yapmaya başlayabilir. Türkiye’de API geliştiren şirket sayısı oldukça az olduğu için doğal olarak şimdilik bir API pazar yerine de sahip değiliz.

Not: API yayınlayan bir şirketseniz ve sizden haberimiz yoksa yorum yazarak veya form aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.

Follow the developments in the technology world. What would you like us to deliver to you?
Your subscription registration has been successfully created.