Ava Labs iddiaları ve Emin Gün Sirer'in açıklaması [Güncellendi]

İddiaların detayları, iddiaların temel aldığı Kyle Roche'nin geçmişi, Roche Freedman'ın dava süreçleri, Cornell Üniversitesi'nin tutumu ve Emin Gün Sirer'in açıklamasını yazıda bulabilirsiniz.
Ava Labs iddiaları ve Emin Gün Sirer'in açıklaması [Güncellendi]

Geçtiğimiz hafta Crypto Leaks Ava Labs, Avalanche ve ABD merkezli hukuk firması Roche Freedman hakkında Roche Freedman kurucu ortağı Kyle Roche'nin konuşma kayıtlarını da içeren önemli iddialar yayınladı. Bu iddialara göre, Ava Labs ve Roche Freedman arasında gizli bir anlaşma yapıldı. Emin Gün Sirer, Ava Labs hakkında öne sürülen iddiaları yalanladı.

İddiaların detayları 

Kyle Roche'nin anlatımına göre, Andreessen Horowitz yatırımından sonra yapılan anlaşmada verilecek hukuki hizmetler karşılığında, önemli seviyede Avax token'ı ve Ava Labs şirket hissesi verildi. Kyle Roche, Andreessen Horowitz'den sonra Ava Labs hissesine sahip olan ilk kişi olduğunu iddia ediyor. Ayrıca Kyle Roche, Ava Labs'in kurucu ortağı ve COO'su Kevin Sekniqi'nin sahip olduğu hisselerin 3'te 1'ine sahip olduğunu aktarıyor. 

Crypto Leaks yazısında, Ava Labs, Avalanche ve Roche Freedman ilişkisinin, kripto endüstrisindeki rakiplere dava açmak için kullanıldığı belirtiliyor. Şirketin, şu anda kripto borsası Binance, Ava Labs rakipleri  Solana Labs (Solana), Internet Computer'ın geliştirilmesine katkıda bulunan Dfinity Foundation dahil olmak üzere açtığı 25 dava bulunuyor.

Kyle Roche'nin anlatımında, "Ava Labs'i desteklemek üzere stratejik bir enstruman olarak" kripto ekosistemindeki diğer kurumlara dava açtıklarını doğruluyor. Kyle Roche, dava açmayı "yetersiz (underused) kullanılan bir araç" olarak tanımlıyor. Yazıda, Roche Freedman'ın bu davalarla rakiplere gizlice zarar verme ve SEC ve CFTC gibi kurumların dikkatini başka yöne çekmeyi hedeflediği belirtiliyor. 

Kyle Roche'nin geçmişi

Yazıda yer alan bilgilere göre, Kyle Roche başlangıçta "kripto uzmanı" rolüyle Ava Labs'te bulundu. Kyle Roche'nin kripto alanında en iyi 10 şirkete geçmişte dava açtığını ve bu sayede gizli (confidential) belgelerine erişim sağladığını iddia ediliyor. 

ABD'de bir şirketi ya da kişiyi dava ettiğinizde, "keşif" (discovery) olarak bilinen özel bir yasal süreci kullanarak, ticari veri, e-posta ve sosyal medya iletişimi gibi gizli hesaplarına erişim sağlayabildiğinizi belirtelim. 

Dava süreçleri 

Kyle Roche'nin yayınlanan kayıtlarında, hakimlerin ve jüri üyelerinin blockchain'den anlamadığı dile getiriliyor. Roche, ABD'deki jüri üyelerini 10 aptal olarak tanımıyor. Konuşmalarının bazı kısımlarında "Spor olsun diye" dava açtığını ve şirketlerle anlaşma yoluna gittiğini aktarıyor. 

Cornell Üniversitesi 

Yazıda Emin Gün Sirer'in Cornell Üniversitesi'ndeki rolüde ele alınıyor. Doktorasını tamamladıktan sonra, 7 yıl yardımcı profesör (assistant professor) olarak görev yapan Sirer, bir süre sonra doçent (associate professor) olarak görevini sürdürüyor. Yazıda son 14 yıldır (ya da bazı iddialara göre 21 yıldır)  bu pozisyonda olduğu iddia ediliyor. Meslektaşları tarafından değerlendirildiğinde "üniversite profesörü" ünvanına erişmek için akademik açıdan yeterli üretimde bulunmadığı dile getiriliyor. Öte yandan Cornell'in sitesinde yer alan bilgilere göre Sirer son makalesini 2014 yılında yayınladı. En son 2015 yılında ders veren Sirer'in Cornell Ünivetsitesi'nde daha önce verdiği derslere de buradan erişebilirsiniz. 

Crypto Leaks, yayınlanan iddia ve video kayıtlarından sonra Cornell Üniversitesi'nin Emin Gün Sirer ile ilişiğini kestiğini iddia etti. Emin Gün Sirer'in Twitter profilinin de bunu doğrular nitelikte güncellendiğini belirtelim. 

Emin Gün Sirer'in açıklaması

Emin Gün Sirer tüm bu iddiaların ardından paylaştığı bir tweet ile bu iddiaları saçma komplo teorisi olarak tanımladı. 

Cryptoleaks'teki komplo teorisi saçmalığı kadar gülünç bir şeye insan nasıl inanabilir? Bu yalnızca kendi kendine hizmet eden videolarda ve kışkırtıcı makalede iddia edilen yasa dışı, etik dışı ve tamamen yanlış davranışlara asla girmeyiz. Teknolojimiz ve ekibimiz kendini anlatıyor. 

Resmi açıklama

Sirer bu tweetin ardından bu akşam yeni bir tweet atarak, konu hakkında Medium'da yayınladığı resmi açıklamasını paylaştı. Sirer açıklamasında Crypto Leaks'te yer alan bilgilerin kesin bir şekilde yanlış olduğunu ve ne kendisinin ne de Ava Labs'ten başka birinin davalarla ilgili Roche'a direktifler vermediğini dile getiridi. 

Kendisinden materyal veya bilgi almıyoruz ve yasal işlerimizi ona emanet etmiyoruz. Roche'un kendisi de bunu bir kamuoyu açıklaması ile doğruladı.

Sirer açıklamasında Kyle Roche'un Ava Labs'i sadece birkaç sıradan şirket sözleşmesi anlaşmazlığında savunmacı sıfatıyla ve bir iftira davasında kendisini temsil ettiğini belirtiyor. Ayrıca, Roche'un firmasının, Ava Labs'in vergi, kurumsal, düzenleyici ve insan kaynakları ile ilgili konularda tuttuğu bir düzineden fazla hukuk firmasından biri olduğunu aktarıyor. 

Aynı şekilde Roche'un yönetici ekipte yer almadığını belirtiyor ve sözlerine ekliyor: 

Bizi geçmişte temsil ettiği bir kaç küçük mesele dışında kendisinden tavsiye istemiyoruz. İş kararlarımızda, hukuki kararlarda, şirketin nasıl yönetildiğinde ya da Avalanche protokolüyle ilgili her hangi bir söz hakkı yok. 

Bu açıklamaların yanı sıra Sirer, Roche'nin davalarını Ava Labs'ten bağımsız olarak açtığını vurguluyor. Sirer, Solana'ya dava açtığını, basından öğrendiklerini ve bunu öğrendiklerinde bırakması için onu ikna etmeye çalıştıklarını açıkladı. Hatta Ava Labs’in Baş Hukuk Müşaviri'nin Roche'nin davasını değersiz bularak çürüten bir makale yazdığını hatırlattı. 

Kyle Roche'nin resmi açıklaması

Emin Gün Sirer'in de atıfta bulunduğu Kyle Roche'nin açıklaması bugün yayınlandı.Roche açıklamasında, videoların Christen Ager-Hanssen ile yaptığı görüşmeler esnasında, izin almadan çekildiğini ve yüksek derecede montaj içerdiğini belirtiyor.

Ayrıca Roche, Christen Ager-Hanssen'in ICP Token'ın sahibi Dominic Williams'a çalıştığını yeni anladığını sözlerine ekliyor. Bu bağlamda Roche, firmasının Dominic Williams'a menkul kıymetler dolandırıcılığı davası açtığını belirtti. Roche, Christen Ager-Hanssen'in bir teknoloji girişimine risk sermayesi yatırımı bahanesiyle bir toplantı talep ettiğini dile getirdi. 

Şirketinin 2019 yılından beri Ava Labs için çalıştığını belirten Roche, iki şirket arasında her hangi bir gizli anlaşma olmadığını açıkladı. Ava Labs ile çalışma sürecinde her büyük şirkette görülen savunma davalarına odaklandıklarını ifade etti. 

Ava Labs, firmamızın davacı tarafındaki toplu davalarının hiçbirine ilişkin girdi, kontrol veya iç görüye sahip değildir ve onlar adına veya talepleri üzerine hiçbir zaman toplu dava açmadık.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.