Uniswap'in yeni tek tıkla web3 ürünü Swap Widget

Uniswap geçen hafta yeni tek tıkla web3 ürünü Swap Widget'ı duyurdu. Tek tıkla web3 ürünlerinin kullanımı kripto pazarını nasıl değiştirebilir? 
Uniswap'in yeni tek tıkla web3 ürünü Swap Widget

Metaverse ve web3 girişimleri aldığı yatırımlarla sıkça gündeme gelse de; henüz yaygın bir şekilde hayatımıza entegre olmuş değil. Geçtiğimiz günlerde Metaverse'e odaklanan oyun girişimi Fortnite'ın henüz 1 milyar kullanıcıya ulaşmadığını dile getirmiştik. Web3 girişimleri olarak konumlanan protokoller ve projeler de benzer bir şekilde 1 milyar kullanıcı barajını aşmaya çalışıyor. 

Merkeziyetsiz finans protokolü Uniswap'e yeni araçlar geliştirerek katkıda bulunan birimi Uniswap Labs ise 1 milyar kullanıcı yarışını hızlandırmaya çalışıyor. Öncelikle bilmeyenler için Uniswap'ten kısaca bahsetmekte fayda var. 

Uniswap nedir? 

Hayden Adams tarafından 2018'in ekim ayında kurulan Uniswap, Ethereum blockchain'indeki kripto paralar arasındaki otomasyonu kolaylaştıran merkeziyetsiz bir finans protokolü. Kripto alım satımını ve madenciliğini kolaylaştıran Uniswap, 2018'den bu yana Andreessen Horowitz, Paradigm gibi yatırımcıların ilgisiyle karşılaştı. Günümüzde bir borsanın yanı sıra bir ekosisteme dönüşen Uniswap, 300'den fazla entegrasyona ve 4 bin 400'den fazla topluluk temsilcisine ev sahipliği yapıyor.

Ayrıca Uniswap borsasında şimdiye kadar 94 milyondan fazla alım satım işlemi gerçekleştiğini belirtelim. Uniswap borsası, 924 milyar dolarlık işlem hacmi ile en büyük kripto borsaları arasında yer alıyor. 

Uniswap Labs'in faaliyet alanı

Uniswap Labs ekibi ise şimdiye kadar Uniswap protokolüne katkıda bulundu. Ekip bir süredir Uniswap ekosistemini desteklemek için yeni araçlar geliştirmeye odaklandı. New York merkezli ekip şu an da 49 kişiden oluşuyor.

Uniswap Labs COO'su Mary-Catherine Lader, Web3'ün finansal teknolojiler ve finansal alt yapıda devrim yarattığını dile getiriyor. Lader, Web3'ün herhangi bir uygulama ya da web sitesinin, kullanıcıdan izin istemesine ya da bu hizmet için ödeme yapmasına gerek kalmadan dijital ekonomide değer yaratmasına imkan tanıdığını vurguluyor. 

Lader'ın altını çizdiği değerleri biraz daha açmak gerekirse, günümüzde kripto kullanıcıları, finansal bir işlem yapmak istediğinde bankaya gitmek ya da bir ödeme alt yapısı ile çalışmak zorunda değil. Kullanıcılar Uniswap gibi merkeziyetsiz bir protokole kripto cüzdanlarını bağlayarak dilediği ödemeyi ve işlemi kolayca gerçekleştirebiliyor. 

Yine de kripto işlemlerinin, henüz küresel olarak yaygın bir şekilde günlük hayatın bir parçası olmadığını belirtelim. Uniswap Labs de tam burada devreye giriyor ve yeni ürünler ile kripto kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyor. 

Swap Widget

Geçtiğimiz hafta Uniswap Labs tarafından yayına alınan Swap Widget, kullanıcıların OpenSea  gibi NFT pazar yerlerinde ve web3 tabanlı uygulamarında kripto alım satımı ve takası gerçekleştirmelerini sağlıyor. Üstelik kullanıcılar, işlemleri gerçekleştirirken bu uygulamaları terk etmek zorunda kalmıyor. 

Swap Widget, NFT almak, DAO'ya katılmak ve DeFi ürünleri kullanmak isteyen kullanıcıların tüm bu işlemleri tek tıkla gerçekleştirebilmesini sağlıyor. Bu bağlamda Swap Widget, OpenSea, DAO koortinatörü Friends with Benefit ve DeFi Oasis.app ile iş birliği yapıyor.

Halihazırda kullanıcı deneyimini önceliklendiren Web2.0 dünyasında tek tıkla satın alma gibi bu tarz entegrasyonlarla pek çok kez karşılaştık. Ancak web3 alanı hala kullanıcılara karmaşık gelmekte. Kripto servislerine kayıt olmak için gerçekleştirmeniz gereken birden fazla adım mevcut. 

Bu noktada Lader da bu görüşü onaylıyor. Kripto kullanmak için çok fazla adımdan geçmeniz gerektiğini belirten Lader, tek tıkla bir DAO'ya katılabilmeniz ya da sevdiğiniz NFT sanatçısını destekleyebilmeniz gerektiğini belirtiyor. 

Uniswap Labs, bu yıl Swap Widget'ın dışında üzerinde çalıştığı yeni ürünleri de piyasaya sürmeyi planlıyor. Lader, erişilebilir ve basit ürünlerin milyarlarca kullanıcıyı web3 evrenine taşımak için bir anahtar görevi göreceğini düşünüyor. 

Tek tıkla web3 kullanımı kripto pazarını nasıl değiştirebilir? 

Öncelikle kripto pazarına dair verilere yer vermekte fayda var. CoinMarketCap verilerine göre kripto piyasasının değeri 1,6 trilyon dolara ulaşırken, 24 saatlik işlem hacmi 69,4 milyar dolar olarak öne çıkıyor. 

Crypto.com'un 2022 başında yayınladığı "Crypto Market Sizing" araştırmasına göre, küresel kripto sahipleri yaklaşık 300 milyona ulaştı. 2021'in başında 106 milyon olan kripto kullanıcısı sayısı 2021'in Aralık ayında yüzde 178 büyüme ile 295 milyona ulaştı. 2022'nin sonunda ise 1 milyar kullanıcıya ulaşılması bekleniyor. Bu da bizlere tek tıkla web3 pazarının gelecek vadettiğini gösteriyor. 

Ayrıca web3 geliştiricileri de 2009'dan günümüze geldiğimizde devasa bir artış gösteriyor. Yatırım şirketi Electric Capital'in yaptığı araştırmaya göre 2018'den bu yana web3 alanına girişi yapan geliştirici sayısı 2021'de zirveye ulaştı. web3 alanı 2021'de 34 bin yeni geliştirici kazandı. Aylık aktif geliştirici sayısı ise 2021 yılında 18 bine ulaştı. 

Bu noktada tek tıkla web3 kullanımına odaklanan tek şirketin Uniswap olmadığını söylemek mümkün. Hatırlarsanız 2018'de Opera'nın Ethereum tabanlı masaüstü tarayıcısını test ettiğini sizlere aktarmıştık. Opera, geçen hafta paylaştığı bir duyuru ile kripto tarayıcı projesi kapsamında iOS sürümünü yayınlayacağını açıkladı. Böylece tek tıkla web3 yaklaşımı 1 milyar iOS kullanıcısına açılacak. 

Tüm bu gelişmelerin yanı sıra MetaMask'in de tek tıkla web3 alanında hareket ettiğini hatırlatalım. Web3 alanına odaklanan her girişim, ürettiği araçlarla kendini, kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve kolaylaştırmaya adıyor. 

Kullanıcı tabanını genişleterek, büyümesini hızlandırmak için sıraya giren web3 girişimleri, beraberinde kripto kullanıcı sayısını da artırıyor. Bu da hala çeşitli protokollerle geliştirilmeye devam eden web3'ün daha hızlı bir şekilde hayatımıza girmesini sağlayabilir. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.