iPhone 15. yaşını kutluyor: 2007'den bu yana neler değişti?

2007'nin üzerinden 15 yıl geçmiş olmasının şokunu atlatmak bir yana dursun, biz de iPhone'un bu 15 yılda geçirdiği süreçleri derlemek istedik.
iPhone 15. yaşını kutluyor: 2007'den bu yana neler değişti?

Artık akıllı telefon sahibi olmayan insan kalmadı. Zira sokağa çıktığımızda, bir restorana girdiğimizde ya da herhangi bir toplu taşıma aracına bindiğimizde bunun canlı kanıtlarını görüyoruz. İlk kez 2007 yılında piyasaya sürülen iPhone da bu akıllı telefon pazarında önemli bir paya sahip. Bu sene 15. yaşını dolduran iPhone, akıllı telefon pazarında kendine yer edinirken inişli çıkışlı birçok dönemden geçti ve şimdilerde şirketin en önemli gelir kapısı haline geldi. 2007'nin üzerinden 15 yıl geçmiş olmasının şokunu atlatmak bir yana dursun, biz de iPhone'un bu 15 yılda geçirdiği süreçleri derlemek istedik.

İlk iPhone: iPhone 2G

2007 senesine dönüp Steve Jobs'un iPhone'u tanıttığı zamana baktığımızda, Steve Jobs'un cihazı arama yapan ve aynı zamanda internete sahip dokunmatik ekranlı bir iPod olarak tanımladığını görüyoruz. O dönem piyasaya sürülen iPhone 2G, 4 GB depolama alanına, 3.5 inç boyutuna ve 499 dolar fiyat etiketine sahipti. Bu boyut her ne kadar şu an için kulaklara küçük gelse de dönemine göre oldukça büyüktü. Zira Apple'ın bu modeli 1.5 milyonunun üzerinde bir satış rakamına ulaştı.

John Schroter adlı YouTube kullanıcısı tarafından yüklenen ve Steve Jobs'un ilk iPhone'u tanıttığı video bize nostaljik bir geri dönüş yaşatıyor.

iPhone 3G ve iPhone 3GS

2008'de karşımıza çıkan Apple'ın ikinci akıllı telefonu ise iPhone 3G ise GPS izleme, App Store ve anında iletme bildirimleri sahipti. Hemen akabinde, 2009'da piyasaya sürülen iPhone 3GS, gelişmiş kamera özellikleri, 199 dolar fiyat etiketi ve 16 GB'lık depolama alanıyla geldi. Bir önceki modelin sonuna eklenen "S" takısının "Speed" yani "Hız" anlamına geldiğini de belirtmeden geçmeyelim. Yani Apple için hız daha en baştan önemliydi.

iPhone 4

2010'da ise iPhone'un bilinirliğini artıran bir model diyebileceğimiz iPhone 4 tanıtıldı. iPhone 4'ü öne çıkaran en önemli özellik ise ön kamerasının bulunması ve görüntülü görüşmeye imkan vermesiydi. Beyaz ekran teknolojisi de bu cihazla bizlere sunulmuş oldu. Ancak bu cihazın tasarımının maliyeti de fazlaydı. Ayrıca antenin dahili yerleşimi nedeniyle, iPhone'u tutmak da ağ alımını engelledi ve telefonun ekranı ile ilgili bazı şikayetler alınmaya başlandı. Tüm bunlara rağmen iPhone 4, en çok satılan cihazlardan biri oldu. 

iPhone 4S ile hayatımıza girenler: Siri, iCloud saklama alanı ve iMessage

iPhone 4'ün ardından 2011'de piyasaya iPhone 4S sürüldü. Bu modelde anten yapısının değiştirildi ve görüntü işlemcisinin sağladığı grafik performansı 7 kat artırıldı. Apple, iPhone 4S modelinde başka yeni özellikler de sundu; Siri, iCloud saklama alanı ve iMessage gibi. Baktığımızda bu teknolojilerin hala bizleri etkilediğini ve her geçen gün geliştirilmeye devam edildiğini görüyoruz. Ancak bu sene Apple için üzücü bir olay yaşandı; şirketin kurucusu Steve Jobs, pankreas kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. 

iPhone 5S ile parmak izi teknolojisi 

2012 yılında ise Apple'ın bir başka önemli cihazlarından biri olan iPhone 5 piyasaya sürüldü. 8 MP kameraya sahip bu cihaz daha inceydi, daha hafifti ve 30 pimli yuva konektörü yerine lightning bağlantı noktasına sahipti. 4 inç ekran genişliğine sahip olan iPhone 5, 4G desteği de sunuyordu. iPhone 5'ten bir sene sonra iPhone 5S ve iPhone 5C ile tanıştık. iPhone 5S, parmak izi teknolojisine sahip ilk akıllı telefon oldu. Cihazda, AirDrop ve Seri Çekim Modu ve Ağır Çekim videolar gibi yeni kamera özellikleri de vardı. 

iPhone 6 ailesi

2014 senesine geldiğimizde, hala birçok iPhone kullanıcısının sahip olduğu cihazlar iPhone 6 ve iPhone 6 Plus tanıtıldı. Sırasıyla 4,7 ve 5,5 inç boyutlarındaki daha büyük iPhone 6 ve iPhone 6 Plus, özellikle Çin pazarlarında rağbet gördü. Bu cihazlarda 3 kat daha hızlı kablosuz ağ bağlantısı ve iyileştirilmiş batarya gücü gibi özellikler sunuldu. 2015 senesinde ise iPhone 6 ailesinin tanıtımına devam edildi ve iPhone 6s ile iPhone 6s Plus piyasaya sürüldü. Rose Gold ve Gold renkleri de bu dönemde karşımıza çıktı.

iPhone 7 ailesi ve uygun fiyatlı iPhone SE

2016'da ise iPhone 7, iPhone 7 Plus ve uygun fiyatlı diyebileceğimiz iPhone SE modelleri tanıtıldı. Apple, 7 modellerinde kulaklık jakını çıkardı ve bu da bir kargaşaya neden oldu. Zira iPhone 7 ve iPhone 7 Plus bir kulaklık adaptörüyle birlikte geldi. Bu cihazlar, 30 dakika boyunca su sızıntılarına karşı dayanıklılık da sağlıyordu ve depolama alanları da geliştirilmişti.

iPhone 8, iPhone 8 Plus ve iPhone X

2017'de iPhone 8, iPhone 8 Plus ve iPhone X tanıtıldı. 8 modellerinin ikisinde de 64 GB ve 256 GB hafıza seçeneği bulunuyordu. Kablosuz şarj özelliğiyle öne çıkan bu modellerin arka kapak tasarımı ise cam ile kaplıydı. iPhone X ise yeni bir özelliği, Face ID'yi bizlerle tanıştırdı. 

Gelişmiş iPhone X'ler ve iPhone 11 ailesi

2018' geldiğimizde tanıştığımız cihazlar iPhone XS, iPhone XS Max ve iPhone XR oldu. Bu cihazlarda OLED ekran ve gelişmiş kamera özellikleri sunuluyordu. Aslında iPhone X'in gelişmiş modelleri ile karşılaşmış olduk. 2019'da ise iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max ile tanıştık. Hala en kullanılan modeller arasında yer alan iPhone 11, güçlendirilen geniş açılı kameraya sahip ve bu kamera 4K çözünürlükte video ve ses kayıt desteği sağlıyor. Çift arka kamerası ile 4 metre derinlikte suya karşı da 30 dakika dayanabiliyor. iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max ise üç arka kameraya sahip olmalarıyla dikkat çekiyordu. Bu cihazların kamera özellikleri ve uzun pil ömrü sayesinde birkaç nesil sonra hala iyi bir satın alma olduğu iddia ediliyor.

Yeni dönemin iPhone'u 12 modelleriyle şekilleniyor

2020'de iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max ve iPhone SE 2. Nesil cihazlarıyla tanıştık. iPhone 12’lerde alüminyum kasa, 12 Pro modellerinde ise paslanmaz çelik kasa tasarımı karşımıza çıktı. Ayrıca cihazların kasası son olarak ilk nesil iPhone SE'de gördüğümüz gibi arkası düz olacak şekilde tasarlandı ve bu detay, eski iPhone'lara hayranlık duyanları mutlu etti. Bu cihazlar 5G özellikleri de sunmaya başladı. 

iPhone 13: Arka kamerasının yeri değişmiş iPhone 12

2021'de, yani sadece birkaç ay önce ise iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max modelleri ile tanıştık. Bu cihazlar aslında iPhone 12'den pek de farklı değil, zira değişen en önemli şey arka kamera açıları. Apple bu modellerde pil ömrü ve kamera iyileştirmeleri yaptı, ancak öne çıkan müthiş detaylarla da karşılaşmadık.

Sonuç olarak Apple, iPhone konusunda ne yaparsa yapsın dikkatleri üstüne çekmeye devam ediyor. Ülkemizde döviz kuru nedeniyle iPhone cihazlarına erişim artık daha zor olsa da Apple'ın bu konuda trendleri belirlediğini de göz ardı edemeyiz. Yani ne olursa olsun yeni iPhone modellerini beklemeye devam edecek birçok kişi olacak ve Apple yaptıklarıyla veya yapmadıklarıyla adından söz ettirmeye devam edecek. 

Mutlu yıllar iPhone!

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.