Apple CEO’su Tim Cook, 2021 mali yılında 98.73 milyon dolar kazandı

Yayınlanan bir SEC dosyasına göre Apple CEO'su Tim Cook, 2021 mali yılında şirketten 98.73 milyon dolar para aldı.
Apple CEO’su Tim Cook, 2021 mali yılında 98.73 milyon dolar kazandı

Yayınlanan bir SEC dosyasına göre Apple CEO'su Tim Cook, 2021 mali yılında şirketten 98.73 milyon dolar para aldı. Hatırlarsanız Apple'ın şirket değeri geçtiğimiz günlerde  3 trilyon dolar barajını geçmişti; Tim Cook'un kazancı da Apple için yüzde 33 gelir artışı ile 365 milyar dolardan fazla satış bildiriminin ardından açıklandı.

Tim Cook'un bir sene içinde kazandığı para da kalem kalem ayrıldı. Aslında 98.73 milyon dolar için sadece "kazandı" ifadesini kullanmak da çok doğru olmayacaktır, zira bazı kalemler Tim Cook'un giderleri için ayrıldı. 

Tim Cook'un toplam kazancını oluşturan kalemler

Tim Cook'un yıllık maaşı 3 milyon dolar. Cook, bu maaşın yanı sıra Apple’ın finansal ve çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşması için 12 milyon dolar ikramiye alıyor. 712 bin 488 dolar kişisel hava yolculuğu, 630 bin 630 dolar güvenlik, 401(k) planına 17 bin 400 dolar katkı, 2 bin 964 dolar hayat sigortası primi ve 23 bin 77 dolar tatil nakit çıkışı dahil olmak üzere 1.39 milyon dolar da diğer kalemler için Tim Cook'a para ayrılıyor. Ancak en önemli ise Tim Cook'un aldığı 82.35 milyon dolarlık hisse senedi ödülü. 

Hisse senedi ödülünün neden önemli olduğunu anlamak için SEC dosyasından alınan aşağıdaki kısma bakmak yeterli aslında. Çünkü Cook'un 2020 ve 2019'daki kazançları ile 2021 kazançları arasında ciddi bir fark var ve bunun meydana gelmesindeki en önemli neden Cook'a verilen hisse senetleri.

Hatırlarsanız Tim Cook'un 2025 yılına kadar 1 milyon Apple hissesi alacağı haberi paylaşılmıştı. Bu da şirketin CEO'sunun ilerleyen dönemde çok daha yüksek meblağlar kazanabileceği anlamına geliyor. Üstelik dosyaya göre Cook, emekli olsa bile bu hisseleri alacak.

Apple yetkilisi, Cook’un hisse senedi ödüllerini Apple’ın büyüklüğü, performansı ve Cook’un CEO olarak rolü ve performansını dikkate alarak belirlediğini söyledi. Yetkili ayrıca, kurulun ücret komitesinin, Alphabet, Microsoft, Amazon ve Facebook ana şirketi Meta dahil olmak üzere bir dizi rakip şirkete kıyasla Apple’ın karlılığını dikkate aldığını da belirtti. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.