OpenSea, Bored Ape Yacht Club NFT'lerinin taklitlerinden oluşan iki koleksiyonu yasakladı

NFT konusunda söz sahibi dijital pazar yeri OpenSea, her ikisi de aynı hileye dayanan PHAYC ve Phunky Ape Yacht Club (veya PAYC) koleksiyonlarını yasakladı.
OpenSea, Bored Ape Yacht Club NFT'lerinin taklitlerinden oluşan iki koleksiyonu yasakladı

NFT'nin tanımını yaparken her seferinde biricik olduklarından, yerlerinin doldurulamayacağından ve kopyalanamayacağından bahsediyoruz. NFT, yani Non-Fungible Token, her ne kadar türünün tek örneği olsa da zaman zaman ilginç haberlerle de karşılaşmıyor değiliz. Bu kapsamda OpenSea ve Bored Ape Yacht Club ile ilgili ilginç ve NFT'lerin biricikliğinin sorgulanmasına neden olabilecek bir habere rastladık.

NFT konusunda söz sahibi dijital pazar yeri OpenSea, her ikisi de aynı hileye dayanan PHAYC ve Phunky Ape Yacht Club (veya PAYC) koleksiyonlarını yasakladı. Bu koleksiyonların ikisi de Bored Ape Yacht Club NFT'lerinin sadece açısını değiştiriyor ve bunlar için oldukça yüksek meblağlar istiyordu.

Bored Ape Yacht Club NFT'lerinin en pahalı NFT'lerden olduğunu söylersek yanılmış olmayız. Zira yakın bir zamanda koleksiyonun bir NFT'si, ki en ucuza satılanlardan biri, 217 bin dolara satılmıştı. Bored Ape Yacht Club bu satış ile CryptoPunks'ı geride bırakmıştı. Ancak Bored Ape Yacht Club'ın NFT'lerinin bu kadar pahalı olması, onları herhangi birinin eserleri bilgisayara kopyalayıp yönünü değiştirip yeniden NFT olarak sunmasına engel olamıyor. Zaten PHAYC ve PAYC'nin yaptığı da tam olarak bu. 

PAYC, bu ayın başında piyasaya sürüldü ve NFT'leri satın alan "zengin" kişileri aşağılayan bir misyon bildirisiyle hayata geçtiğini duyurdu. PAYC'yi bu yılın başlarında pahalı CryptoPunks görüntülerini çeviren ve yeniden satan benzer bir proje olan CryptoPhunks'a benzetmek de mümkün.

Sonuç olarak bu koleksiyonlar her ne kadar başkalarını eleştirmek için hayata geçirilmiş olsa da OpenSea, iki koleksiyonu da pazar yerinden kaldırdı. Ancak ilerleyen dönemde benzer olaylarla karşılaşmamız hiç de şaşırtıcı olmayacak gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.