2021'de elektrikli bisiklet pazarında neler oldu?

E-bisikletler, sürdürülebilir ulaşım odağında hava kirliliği, sera gazı emisyonları ve trafik gibi sorunlara çözüm olacak en büyük seçenek olarak görülüyor.
2021'de elektrikli bisiklet pazarında neler oldu?

Üç gün önce dünyaca ünlü elektrikli ev aleti üreticisi Bosch e-Bisiklet Sistemleri'ni (eBike Flow) piyasaya sürdü. Uygulamanın elektrikli bisikletler (e-bisiklet) için otomatik aktivite takibi ve kişisel sürüş modları gibi bir dizi yeni dijital özelliği kapsadığını açıklandı. E-bisikletler, sürdürülebilir ulaşım odağında hava kirliliği, sera gazı emisyonları ve trafik gibi sorunlara çözüm olacak en büyük seçenek olarak görülüyor.

Geçen haftalarda The New York Times'ta yakın bir zamanda yayınlanan bir raporda elektrikli bisiklet satışlarının elektrikli otomobil satışlarını geçtiğini ortaya koymuştu. Hatta 2020'de ABD'de yarım milyon e-bisiklet satın alınmış. Elektrikli araçlar için bu rakam 231 bin idi. Aslında bu beklenen bir tablo idi. 

Avrupa Bisiklet Sanayii Konfederasyonu (Conebi) verilerine göre ise Avrupa'da elektrikli bisiklet satışları 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 34 arttı. Bisiklet satışlarının beşte biri, elektrikli bisikletlerden oluştu. Avrupa Birliği ülkelerinde elektrikli bisikletlerin yüzde 75'i ABD'de ise bisikletlerin yalnızca yüzde 3'ü o coğrafya içinde üretiliyor. 

Bir taraftan bunda dünya genelindeki karantina uygulamalarının sonlanmasıyla birçok kişi toplu taşıma kullanmak yerine e-scooter ya da bisikleti tercih etmesi etkili oldu. Hatta Washington Eyaleti Ulaştırma Bakanlığı, üç yıl içinde 32 km'lik yeni korumalı bisiklet yolları inşa etmeyi hedefliyor. Berlin'de de bu yıl bisiklet şeritlerinde ek 25 km daha kurdu.

Önemli yatırımları çekti

Bütün bu gelişmeler ışığında sektör içinde faaliyet gösteren girişimler yatırımcıların dikkatini çekti. Birbiri ardına yatırım haberleri gündeme geldi. Şubat ayında ise elektrikli bisiklet girişimi Rad Power, 150 milyon dolar yatırım aldı. Yatırımcılar arasında, Morgan Stanley's Counterpoint Global Fund, Fidelity Management & Research Company, Durable Capital Partners LP ve Vulcan Capital vardı.

Mart ayında Lime, yeni elektrikli bisiklet modelini tanıtmak, faaliyet gösterdiği şehir sayısını ikiye katlamak ve en çok da elektrikli bisiklet ağını büyütmek için 50 milyon dolar yatırım yapacağını söyledi. Eylül ayında Amsterdam merkezli e-bisiklet üreticisi olan Vanmoof, 128 milyon dolar değerinde yatırım aldı. Şirketin toplam yatırımı 182 milyon dolar seviyesine çıkmıştı. Geçen Kasım ayında elektrikli bisikletler konusunda abonelik sunan 60 milyon dolar yatırım aldığını açıkladı. Aralık ayında Verlinvest, Kuzey Amerika'daki en büyük elektrikli bisiklet mağazaları perakende zinciri olan Pedego'ya yatırım yaptı.

Otomobil makalarının da gözdesi oldu

Bu yıl aynı zamanda dünyaca ünlü otomobil üreticileri bu yarışa dahil oldu. Elektrikli bisikletler için şirketten ayrı bir birim kuran Harley-Davidson, ilk elektrikli bisiklet modeli olan Serial 1 Cycle'ı tanıttı

Mart ayında Taycan ailesinin yeni konsept modeli olan Porsche Taycan Cross Turismo'yu tanıtan Porsche, araç ile birlikte iki yeni elektrikli bisikletini de görücüye çıkardı. Şirket bu alanda iddialı olacağını gösterdi. Birkaç ay sonra bunu Greyp Bikes’ın en büyük hissedarı olarak perçinledi. 

BMW, Münih Otomobil Fuarı’nda iki yeni elektrikli bisiklet modelini tanıttı. BMW Motorrad Vision AMBY ve BMW I Vision AMBY adı verilen yeni elektrikli bisikletleriyle pazarda rekabetin içinde olduğunun sinyalini verdi.

Yeni yılda batarya ve şarj alanındaki yeni gelişmelere paralel olarak elektrikli bisiklet konusunda çalışan girişimlerde birleşme ve satın almaların olacağı konuşuluyor. 2023 yılına kadar dünya genelinde dolaşımdaki toplam elektrikli bisiklet sayısının 300 milyona ulaşması bekleniyor. Bu, 2019'daki 200 milyon olan rakama kıyasla yüzde 50'lik bir artış anlamına geliyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.