2022 e-ticaret beklentilerine dair merak edilenleri konuştuk

"2022 E-ticaret Beklentileri" oturumunun moderatörlüğünü Webrazzi'nin İçerikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Buğra Ferah üstlendi. Ferah'ın konukları Barış Tandoğan, Feyza Dereli Fedar ve Selin Süzer oldu.
2022 e-ticaret beklentilerine dair merak edilenleri konuştuk

2021 verileri henüz açıklanmadı, ancak Ticaret Bakanlığının nisan ayında açıkladığı verilere göre 2020 yılında küresel e-ticaret yüzde 23 artarak 4.3 trilyon dolara yükseldi. Bu da 2022'de e-ticaret sektöründe nasıl bir manzaranın bizi beklediği konusunda meraklanmamıza neden oluyor. Biz de "2022 E-ticaret Beklentileri" adlı canlı yayınımızda, e-ticaretin günümüzdeki durumunu hem de sektörün gelecek beklentisini, birbirinden değerli konuklarla beraber konuştuk.

"2022 E-ticaret Beklentileri" oturumunun moderatörlüğünü Webrazzi'nin İçerikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Buğra Ferah üstlendi. Ferah'ın konukları ise PMSA Satış Direktörü Barış Tandoğan, GittiGidiyor CMO'su Feyza Dereli Fedar ve letgo CMO'su Selin Süzer oldu.

KOBİ'lerin devamlılığı sağlayabilmesi için teknolojiye dahil olması kaçınılmaz

Feyza Dereli Fedar, KOBİ'lerin dijitalleşmesinin hem GittiGidiyor hem de sektör olarak en çok konuşulan konu olduğunu söyledi. Dijitalleşme ile sınırların kalktığını belirten Fedar, KOBİ'ler için işi yürütmenin, devamlılığı sağlayabilmek için teknolojiye dahil olmanın kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. Birçok küçük ve büyük şirket e-ticarete katılmaya başladı ve bu noktada pandemi sıçrama tahtası oldu. Zira pandemi döneminde pek çok işletme fiziksel mağazasını kapatarak işini e-ticarete taşıdı. Bizler de e-ticaretin böyle durumlarda nasıl bir kurtarıcı olabildiğini gördük.

GittiGidiyor'un 4 bin satıcısı, Ebay'in kullanıldığı farklı ülkelerde ürün listeleyip satış yapabiliyor

Alıcı da internetten alışverişe alıştı ve online alışveriş kalıcı bir davranışa dönüştü. KOBİ'ler için e-ticarete dahil olmak kritik bir nokta haline geldi. Feyza Dereli Fedar, GittiGidiyor olarak KOBİ'leri kendi platformlarında satışlarını artırabilmeleri ve kendi işlerini büyütebilmeleri konusunda sürekli desteklediklerini belirtti. GittiGidiyor'da ücretsiz mağaza açabilen KOBİ'ler kendi platformlarında ya da diğer reklam kanallarında görünürlüğü de sahip olabiliyorlar. GittiGidiyor, KOBİ'ler öne çıkarırken onlara kargo avantajları da sunuyor. Ayrıca GittiGidiyor Akademi kapsamında satıcılara, potansiyel satıcılara, KOBİ'lere işlerini e-ticarete taşıma konusunda içerik sunuluyor; eğitimler düzenleniyor.

Ebay ile organik bağı bulunan GittiGidiyor, bu küçük işletmelerin e-ihracat konusunda yolunu açıyor. Bugün GittiGidiyor'un 4 bin satıcısı Ebay'in kullanıldığı farklı ülkelerde ürün listeleyip satış yapabiliyor.

FMCG, bnispeten daha geleneksel bir kategori ve geniş bir ekosistem

Barış Tandoğan, FMCG'nin bütün değer zincirini düşünürsek nispeten daha geleneksel bir kategori ve geniş bir ekosistem olduğunu söyledi. Yıllar içerisinde e-ticaretin rolü FMCG'de de değişime neden oldu. Pandemi hayatı olumsuz etkilese de burada katalizör görevi gördü. FMCG ürünlerinin online'dan alınması her ne kadar artmış olsa da fizikselin payı hala çok yüksek. Tandoğan, böyle baktığımızda fiziksel kanalların, özellikle kendileri için bakkal esnafının çok önemli olduğunu söyledi. Bakkalların dijitalleşmesinin önemli olduğunun altını çizen Tandoğan, kendi işleri tütün sektöründe olduğu için regülasyonlardan dolayı e-ticarete kapalı bir sisteme sahip olduklarını belirtti.

Akıllı telefonu olan her 4 kullanıcıdan 3'ü letgo'yu telefonuna indirdi

Selin Süzer, letgo'nun Türkiye'ye girdiği 2016 yılında ülkede bir ikinci el pazarı olmadığını söyledi. O dönem yapılan araştırmalarda ortaya çıkan sonuçlara göre ürünlerin ya saklandığını, ya ihtiyaç için birine verildiğini ya da çöpe atıldığını söyleyen Süzer, letgo'nun gelmesi, dünyada paylaşım ekosisteminin artması ile ikinci el pazarından bahsedebildiğimizi dile getirdi. Bu 5 yılda e-ticaretin de büyüdüğünü söyleyen Süzer, akıllı telefonu olan her 4 kullanıcıdan 3'ünün letgo'yu telefonuna indirdiğini belirtti. Pandemi ile kişiler evdeki eşyalarıyla olan ilişkisini gözden geçirdi ve bu dönemde satışlar ciddi oranda arttı. Aktif kullanıcı sayısı yüzde 50, listelenen ürün sayısı yüzde 45 oranında arttı. 

letgo'nun kargo ve ödeme çözümü

letgo düzenli olarak analizler yapıyor ve kullanıcı davranışlarını takip ediyor. Pandemide kullanıcılar birbiriyle olan sohbetlerde en çok "kargo" ve "ödeme" kelimelerini kullandığı için şirket, bu alanda kendi çözümünü geliştirdi. Haziran ayında kullanıma açılan kargo ve ödeme hizmeti şu şekilde çalışıyor. Satıcı alıcının yaptığı teklifi kabul ederse alıcı online ödeme yaparak ürünü satın alabiliyor. letgo, ödeme konusunda iyzico ile çalışıyor. Alıcı ödemesini yapıyor, para platformda güvenle saklanıyor ve satıcıya da kargo kodu gidiyor. Kargo konusunda ise Yurtiçi Kargo ile iş birliği yapılıyor. Ürün teslim edildiğinde alıcının 48 saat teyit hakkı bulunuyor.

Döviz kurunun dalgalanması fiyatlandırma konusunda zorluk yarattı

Feyza Dereli Fedar, kasım ayının oldukça yoğun geçtiğini söylüyor. Her sene yılın en yoğun döneminin kasım olduğunu belirten Fedar, sadece e-ticaret değil, perakende sektörü için de böyle olduğunu söylüyor. Ancak bu sene artan döviz kurlarının işin şeklini değiştirdi, öne çekilen bir talep yaşandı. Özellikle dövize endeksli bir ürünse insanlarda "o ürünü kasım ayında alayım" davranışı oluştu. Satıcı tarafında da zor yönetilen bir süreç vardı. Döviz kurunun dalgalanması fiyatlandırma konusunda zorluk yarattı. GittiGidiyor da bu dönemde alıcı ve satıcı arasında bu işi yönetirken hem satıcılara iyi satış fırsatı yaratmak hem de alıcıya iyi fiyatlar sunmak için çok çalıştı. Sonuçlara baktığımızda ihtiyaç odaklı bir alışveriş dönemi oldu. En çok teknoloji kategorisine ilgi gösterildi, onu küçük ev aletleri, beyaz eşya, otomobil, outdoor spor, evcil hayvan gibi kategorileri izledi. 26 Kasım'da ortalama bir kasım gününün 10 katı kadar satış oldu.

30 bine yakın bakkal, Philip Morris'in platformunu kullanıyor

Barış Tandoğan, 130 bine yakın bakkalın Philip Morris'in platformunu kullanarak akıllı algoritmalarla sipariş verdiğini söyledi. Bakkallar, bu platform üzerinden ticaretlerini satışlarını ve kazançlarını görüyorlar; yapay zekadan destek alıyorlar ve sorunlarına çözüm bulunuyorlar. Bakkallara zor dönemler konusunda öneriler ve fırsatlar sunuluyor. Kurumsal firmalarda değişim yönetimi çok önemli olduğunu söyleyen Tandoğan, dijital iş modeline dair net bir vizyon ortaya koymanın, herkesin buna sahip çıkmasının ve müşteri odaklı hayata geçirmesinin önemli olduğunu belirtiyor.

letgo, ikinci el otomotiv alım-satımında süreci şeffaflaştırıyor

Selin Süzer, letgo'nun marka hedefinin ikinci eli birinci el kadar güvenilir ve kolay bir hale getirmek olduğunu söylüyor. Otomotiv kategorisinde 2017'de giren letgo, önce ihtiyacı anladı. İkinci el otomotiv alım-satımında çok fazla süreç var ve bunların hepsine çözüm sunan bir oyuncudan bahsetmek mümkün değil. Bu süreci şeffaflaştıran oyuncular yeni yeni pazara giriyor, letgo da onlardan bir tanesi. Fiziki mağaza ile amaç kullanıcılara bu süreçte yardımcı olmak olarak açıklanıyor.

Kişiye platformdan ön fiyat ve randevu veriliyor. Bu randevu sonrası araç iki saatte satılabiliyor. letgo tüm süreci kolaylaştırıyor. Araçlar ciddi eleme kriterlerinden geçiriliyor ve sonunda ekspertiz raporları sunuluyor. Arabanın değerini düşürmeyecek onarımlar yapılıyor, birinci eldeki hissiyat gibi son haline getiriliyor. Daha sonra araçlar hem showroom'larda hem de online platformda sergileniyor ve satış sonrası 1 yıl garanti hizmeti sunuluyor. 20 gün içinde arabayı iade etmek mümkün oluyor. Buradaki amaç sonradan çıkabilecek sorunları engellemek olarak açıklanırken fiziksel nokta açılmasının nedeni de açıklanmış oluyor.

2022 e-ticaret beklentileri

Konuşmacılarımıza 2022 e-ticaret beklentileri sorulduğunda Selin Süzer, letgo tarafında tüketici ihtiyacını anlayıp ona yönelik ürün geliştirmekten bahsediyor. Otomobilin hala en önemli odakları olduğunu belirten Süzer, farklı şehirlerdeki üç noktada daha showroom açacaklarını ve Türkiye çapında genişlerken müşteri deneyiminin iyileşeceğini söylüyor.

Feyda Dereli Fedar, e-ticaret sektörünün yakaladığı ivmenin hızla büyümeye devam edeceği beklendiğini; internet kullanımının ve online alışveriş yapanların oranının da hızla arttığını söyledi. Her 10 kişiden 4'ünün online alışveriş yaptığını söyleyen Fedar, sektörün büyümesi ile GittiGidiyor'un da büyümeye odaklanacağını belirtti. Kullanıcılara GittiGidiyor'da keşfetmeye odaklanacakları bir deneyim sunulacağının altını çizen Fedar, büyük veri ve yapay zeka teknolojileri ile kişiselleştirilmiş deneyimlere odaklanılacağını da sözlerine ekledi. Her 10 alışverişin 7'sinin mobilden gerçekleştiğini ve bu noktada mobile odaklanılmaya devam edileceğini de belirtti. Satıcı sayısını yüzde 25 oranında artırmak da GittiGidiyor'un 2022 hedefleri arasında yer alıyor.

Barış Tandoğan, zorlu bir sene ile karşı karşıya olduğumuzu; böyle dönemlerde hız, esneklik ve problemleri önceden görmek fark yarattığını söyledi. Philip Morris de tüm iş yapış şekillerini veri odaklı çalışmaya geçirecek ve geçmişe değil, geleceğe odaklanılacak. B2B tarafında dijital dönüşüm devam edecek ve birçok firma iş birliklerine açık olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.