Bill Gates'in noel tatili için önerdiği 5 kitap

Bill Gates, 2021'de yayımlanan bilim kurgu temalı beş kitap önerdi. Listeyi kişisel blogu GatesNotes üzerinden paylaştı.
Bill Gates'in noel tatili için önerdiği 5 kitap

Geçen aylarda Microsoft’un kurucusu ve eski CEO'su Bill Gates, Gates Notes isimli blogunda okuduğu kitapları, iş dünyasına ve küresel problemelere dair fikirlerini düzenli olarak paylaştığını duyurmuştuk. Gates, bu kez noel tatili gelmeden 2021'de yayımlanan bilim kurgu temalı beş kitap önerdi.

Bu listeyi kişisel blogu GatesNotes üzerinde paylaştı. Bir taraftan bu tema altında beş kitabın toplanması pek şaşırtıcı değil aslında. Teknoloji dünyasının önde gelen ismin çocukluk yıllarından beri bilim kurgu romanlarına düşkün olduğu biliniyor. Gates konuyla ilgili şöyle konuşuyor: "Yaşım ilerledikçe daha çok kurgu dışı okumaya başladım. Ancak hala bilim kurgu romanlarıyla ilgileniyorum." Gates'in paylaştığı kitaplar ise şöyle sıralanıyor: 

İlk kitap Jeff Hawkins tarafından yazılan A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence... Henüz Türkçe'ye çevrilmeyen kitap, makine ve zeka kavramı üzerine yazılmış. Bu kavramın gelişimini destekleyen yeni bir teori ortaya koyuyor. Kitabın yazarı PalmPilot'un kurucuları arasında yer alıyor.

İkinci kitap, Walter Isaacson tarafından yazılan bir biyografi... The Code Breaker: Jennifer Doudna, Gene Editing, and the Future of the Human Race adlı kitap, gen düzenleme teknolojisinin önde gelen ismi Nobel Ödüllü kimyacı Jennifer Doudna için yazılmış. Bu da henüz Türkçe'ye çevrilmeyen eserler arasında yer alıyor. Kitap, Doudna ve ekibinin bu teknolojiyi geliştirirken yaşadıkları anlatılıyor. 

Üçüncüsü Kazuo Ishiguro tarafından yazılan ve Türkçe'ye Klara ve Güneş diye çevrilen bir eser. Roman türünde yazılmış olan kitap, bir dükkânda görevli Klara isimli bir robotun çevresindeki insanları gözlemlemesi ve onları belirli koşullarda uyarmasını, aşırı duygusal tepkiler verdiklerinde onları dengelemesini konu alıyor. Bu kitap, ABD'nin eski başkanı Barrack Obama'nın da listesinde...

Dördüncü kitap bir kadın yazara ait. Maggie O-Farrell'e ait Hamnet kurgusal bir eser olarak tanımlanıyor. Ölüm teması üzerine yoğunlaşan kitap, William Sheakspeare'nin oğlu Hamnet'in ölümününün yazara verdiği ilham konusuna değiniyor. Yani, yazarın ünlü eseri Hamlet üzerine yazılmış bir kitap olarak öne çıkıyor. Gates,“Oğlu Hamnet 11 yaşında öldü ve birkaç yıl sonra Shakespeare Hamlet adında bir trajedi yazdı. Özellikle burada neredeyse doğaüstü bir figür olarak hayal edilen eşi Anne hakkında yazılan şeyleri okumaktan keyif aldım" diyerek kitabı neden sevdiğini anlatıyor.

Beşinci ve son kitap ise Türkçeye Kurtuluş Projesi  çevrilmiş bir bilim kurgu. Bu alanın ünlü isimlerinden biri olan Andy Weir tarafından yazılmış. Marslı'nın yazarı olarak bilinen Weir'in bu kitabı, güneşi 'güneşyiyen' bir organizmadan korumaya çalışan Ryland Grace adlı bir lise öğretmenini konu alıyor. Eğlenceli bir okuma olduğunu belirten Gates, kitabı haftasonunda bitirdiğini söylüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.