Türk hisselerine yatırım imkanı sunmaya başlayan Finfree'yi denedik

Finfree, Gedik Yatırım ile de iş birliği yaptı. Platform üzerinden yatırım yapmak isteyen kişiler, bu yatırımı Gedik Yatırım bünyesinde yapmış olacak.
Türk hisselerine yatırım imkanı sunmaya başlayan Finfree'yi denedik

Yatırım sürecinin tamamını mobile taşıyan, yeni nesil yerli yatırım platformu Finfree'den daha önce detaylı olarak sizlere bahsetmiştik. Senih Mete Dal, Adnan Can Türkay ve Cem Ünüvar tarafından hayata geçirilen platform, 4 ayda 50 binin üzerinde kullanıcı sayısına ulaştı ve Türkiye’nin en çok indirilen finans uygulamaları sıralamasına girdi. Şirket, 2022 yılında ise 300 bin kullanıcıyla ulaşmayı hedefliyor.

Finfree, geçtiğimiz mayıs ayında da Gedik Yatırım ve Papara'dan yatırım almıştı. Ancak yatırım miktarı ve değerleme ile ilgili herhangi bir bilgi paylaşılmamıştı. 

Finfree'de neler yapabileceğinizden biraz bahsedelim. Finfree, yatırıma dair eğitim, temel analiz, portföy takibi gibi tüm ihtiyaçları tek platformda bir araya getiriyor. Ancak platform, geçtiğimiz dönemde premium üyelik modelini de yayına aldı. Bu da Finfree üzerinden yatırım hesabı açılabilmesi anlamına geliyor. Bu kapsamda Finfree, Gedik Yatırım ile de iş birliği yaptı. Platform üzerinden yatırım yapmak isteyen kişiler, bu yatırımı Gedik Yatırım bünyesinde yapmış olacak. Zira iki şirketin iş birliği Finfree kullanıcılarına Türk hisselerine ulaşım imkanı sağlıyor.

Finfree'yi denedik

Finfree'yi kişisel olarak deneyimleme fırsatım oldu. Platformu uygulama mağazalarından indirip üyelik oluşturduktan sonra aslında size bir sanal bakiye tanımlanıyor; bu sanal bakiye ile adeta oyunmuş gibi borsada alım-satım yapma imkanı sunuluyor. Bu tabii ki gerçek bir yatırım değil, sizi yatırıma alıştıran bir deneyim süreci diyebiliriz. Eğer Finfree'de gerçekten yatırımcı olmak istiyorsanız şimdilik sıraya girmeniz gerekiyor. Biz gerçek yatırım kısmını denedik. Öncelikle yatırım aşamasından ziyade sürecin nasıl işlediğinden bahsedeceğim. 

Uyumluluk ve Yetkinlik Testi

Finfree uygulamasının altındaki menü çubuğundan yatırım kısmına geldiğinizde (ortadaki kısım) eğer sıra size gelmişse yatırım hesabı açılış başvurusunda bulunabiliyorsunuz. Bu noktada karşınız dört farklı adım çıkıyor. İlk adım Uyumluluk ve Yetkinlik Testi. Bu aşamada sizin olaya ne kadar hakim olup olmadığınız, nasıl yatırımları tercih ettiğiniz, servetiniz ve bu servetinizin ne kadarını yatırım için kullanmayı planladığınız gibi bilgiler yer alıyor. Adı her ne kadar "test" olsa da bunun aslında sizin tercihlerinize göre şekillenen bir süreç olduğunu belirtmem gerek. Örneğin ben risk almayı sevmediğimi söylediğimde, Foreks benzeri borsalara yatırım yapmamın mantıklı olmayacağı bilgisi ile karşılaştım ve bu borsalarla karşılaşmak istemediğimi belirttim. Ancak bu sonuçları bile bir noktada sizin belirleyeceğinizi unutmayın. Yani diyelim ki size Foreks, VİOP, Varant tavsiye edilmedi ama yine de denemek istiyorsunuz; bu artık size kalmış bir tercih.

Bir sonraki adım ise Müşteri Bilgileri. Burada gerekli bilgileri, eksiksiz ve doğru bir şekilde girmeniz gerekiyor. Çünkü bu süreçten sonra sözleşmeler oluşturuluyor ve siz artık "yatırımcı" olarak anılıyorsunuz. Zaten bir sonraki adım da sözleşmeler. Bu sözleşmeleri de okuyup kabul ettiğiniz zaman hesap doğrulaması kısmı ile karşılaşıyorsunuz. Bu aşamada nüfus cüzdanınızın ön ve arka yüzeyini ayrı ayrı ve okunaklı bir şekilde yüklemeniz gerekiyor. Bir de resmi ikametgahınızı eklemeniz isteniyor. Bu aşamadan sonra ise kısa bir bekleme süreci oluyor, çünkü Gedik Yatırım'dan bir temsilci sizinle iletişime geçiyor.

Gedik Yatırım temsilcisi, ıslak imza süreci için sizinle iletişime geçiyor

Bir temsilcinin benimle iletişime geçmesi maksimum 1-2 saat sürdü. Temsilci, adresimi ve uygunluk zamanımı teyit etti ve sözleşmedeki ıslak imza süreci için adresime bir kurye gönderileceğini, bu şekilde imza alınacağını belirtti. Zaten bu süreç sonrasında da, yani sözleşmeniz Gedik Yatırım'a ulaştığında, yatırım hesabınız açılıyor ve size iletilen şifre ile yatırım yapmaya başlayabiliyorsunuz. 

Islak imza süreci ve sonrası

Islak imza sürecinden de bahsetmekte fayda var. Zira tam da bana söylenen zamanda kurye evime kadar geldi ve gerekli belgeleri bana imzalatıp kimliğimin de arkalı önlü fotoğrafını çektikten sonra gitti. Ertesi iş gününde Gedik Yatırım'dan hesabımın açıldığına dair bir mail geldi ve bundan sonraki süreçte Gedik Yatırım ile telefonda iletişime geçerek hesap numaram ve şifreme dair bilgilendirildim. Bu süreç şu anda telefonla gerçekleştiriliyor olsa da kısa bir süre sonra sadece online olarak, uygulama üzerinden gerçekleştirilebilecek. Zira iş birliği şimdilik oldukça yeni ve bu da bazı süreçlerin analog yollarla gerçekleştirilmesini gerektirebiliyor.

Yatırım süreçleri

Tüm bu sürecin sonunda sizin bilgileriniz borsaya iletiliyor ve artık resmen bir "yatırımcı" oluyorsunuz. Uygulama üzerinden hisse senedi almak da bir hayli kolay ve keyifli bir süreç. Öncelikle bir alım gücü belirlemeniz gerekiyor, yani hesabınızda belli bir nakit paranın olması gerekiyor. Hangi bankadan para aktaracağınızı seçtiğinizde size o banka için IBAN bilgisi ile açıklama kısmına yazacaklarınızın bilgisi veriliyor. Kendi belirlediğiniz tutarı EFT yönetimiyle hesabınıza aktarıyorsunuz ve o tutar sizin alım gücünüz oluyor. Sonrasında yapmanız gereken tek şey hisse almak istediğiniz şirketi belirlemek. Ben denemek için iki farklı şirketten hisse aldım. Bunun için yapmanız gereken o şirketten kaç adet hisse almak istediğinizi iletim alış emrini iletmek, zaten bu alış emri de saniyeler içinde gerçekleşiyor ve artık sizin o şirketlerde hisseniz bulunuyor.

Dilerseniz satış dönemi geldiğinde (SPK kuralları nedeniye hisse satın aldığınız gün satış da yapamıyorsunuz, bunun için yasal bir süreç var) hisseniz satıp nakit paraya dönüştürebiliyor ve dilerseniz paranızı aynı şekilde çekebiliyorsunuz. Hisse satın alırken benden herhangi bir ekstra işlem ücreti de alınmadı. Özetle; Finfree ve Gedik Yatırım'ın bu iş birliği hisse alım-satımını bir epey kolaylaştırıyor.

Yatırım konusunda bilgilendirici içerikler

Finfree'nin en güzel yanlarından biri de yatırım sürecinde karşılaşabileceğiniz tüm konuları, size tek tek anlatıyor olması. Borsanın gerçek getirisi, yatırıma giriş, işin temelleri, portföy oluşturmak, portföy değerlendirmek gibi birçok konu detaylı bir şekilde, aşama aşama anlatılıyor. Bu anlatımlar örneklerle ve grafiklerle destekleniyor. Yatırım ve borsa konusunda bir fikriniz yoksa bile bu süreçte o bilgileri de edinmiş oluyorsunuz. 

Uygulamanın keşfet kısmında ise büyümeden karlılığa, borçluluktan momentuma borsa özelinde merak edilenler tek tek konumlandırılmış. Örneğin; karlılık kısmında tıkladığımda ilk sırada karlılığı yüksek çarpanları düşük şirketler kategorisini görüyorum. Buna tıkladığımda da şirketlerin bugünkü değişimleri ile grafik bazında karşılaşıyorum. Bunun gibi daha birçok kategori var ve bu, size tercihleriniz konusunda epey yardımcı oluyor. 

Finfree'nin premium üyelik modelinin sağladığı avantajlar

Bu süreçte platformun premium üyelik modelinin sağladığı bazı faydalar var. Otomatik temel analiz özelliği ile analiz sürecini basitleştiren platformda, KAP haberleri ve otomatik bildirimler özelliği var. Yatırım yapılan şirketin hakkında çıkan haberleri ve KAP bildirimlerini sizin için filtreliyor ve sadece önemli açıklamaları önünüze getiriyor. Sizin tüm portföyünüzü sizin için grafikleştiriyor, getirinizi hesaplıyor, başarısını ya da başarısızlığını şeffaf şekilde gösteriyor. Aynı zamanda Premium kullanıcılarına canlı veri de hediye ediyor. Şirketinizin anlık fiyatını Finfree’den takip edebiliyorsunuz.

Finansal okuryazarlığı artırmaya yardımcı oluyor

Bana kalırsa Finfree yatırım platformu olmaktan ziyade finansal okuryazarlığı artırmaya yardımcı olan bir platform. Çünkü hiçbir şey bilmeyerek uygulamayı indirip biraz karıştırdığınızda kafanızda az çok bir şeyler oluşmaya başlıyor. Zaten bu aşamadan sonra da yatırım yapma isteğiyle dolup taşıyorsunuz. Bu yatırımların çok büyük miktarlarda olması tabii ki gerekmiyor, bütçenize göre yatırımlar yapabilirsiniz. Yaptığınız yatırımları sürekli olarak kontrol edebilir ya da "yatırım yap, unut" felsefesini seçebilirsiniz. Bunlar tamamen kullanıcıya bırakılmış tercihler. Ancak bana kalırsa uygulama kolay kullanımı ve sade tasarımıyla ilerleyen süreçte adından epey söz ettirecek gibi duruyor. Zaten Finfree'nin hedefi de şu anda Türkiye'de yaptığı işi globale taşımak olarak açıklanıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.