Londra'da hava kirliliğini önlemek için ultra düşük emisyon alanı uygulaması başlatıldı

ULEZ'in amacı hava kirliliğine sebep olan araçların kent merkezine girmesini engellemek ve buraya günde 40 binden daha az aracın girmesini sağlamak.
Londra'da hava kirliliğini önlemek için ultra düşük emisyon alanı uygulaması başlatıldı

Motorlu araçların saldığı partiküller, hava kirliliğinin önemli nedenleri arasında yer alıyor. Araştırmalara göre hava kirliliği milyarlarca insanın hayatını altı yıla kadar kısaltıyor. Bu da her yıl 8,8 milyon erken kişinin erken ölmesine sebep oluyor. Avrupa'nın en kalabalık başkentlerinden biri Londra'da dün bu durumu önlemeye yönelik büyük bir adım atıldı. Hava kirliliğine sebep olan araçların kent merkezine girmesini engellemek için “Ultra Düşük Emisyon Alanı” (ULEZ) adı verilen uygulama başlatıldı. 

Bu uygulamanın amacı, şehrin merkezine günde 40 binden daha az aracın girmesini sağlamak. Londra Belediyesi, kentteki zehirli emisyonu 2 yıl içinde yüzde 45 azaltmayı hedefliyor. ULEZ uygulamasının bu senenin sonuna kadar kenti kuşatan kuzey ve güney çevre yollarına kadar genişletileceği bildirildi. Aslında geçen sene başlaması planlanan uygulama, Covid-19 pandemisi nedeniyle ertelenmişti. 

ULEZ uygulaması kapsamına giren araçlar arasında 2005 öncesine ait motosikletler, 2006 öncesine ait benzinli araçlar, 2015 öncesine ait dizel araçlar bulunuyor. Uygulamaya göre belirlenen emisyon standartlarına uymayan araçlar kentin Westminster ve City bölgelerini kapsayan merkezine girişte günlük 12,5 sterlin ödeyecek. Büyük araçlar için bu rakam 100 sterlin olacak. Bu kurala uymayanlara ise160 sterlin ceza kesilecek.

Bir taraftan kentteki araçların yüzde 60'ı belirlenen standartları karşıladığı biliniyor. Dolayısıyla aslında bu araçlar bu yeni politikadan etkilenmeyecek. Keza şehirdeki özel araçların hafta içi 07.00 ila 18.00 saatlerinde kent merkezine girerken 11,5 sterlin trafik ücreti ödediğini de hatırlatalım. Londra'da ULEZ bölgesini oluşturma planları, ilk kez 2017'de konuşulmaya başlanmıştı. O dönem şehirde yaklaşık 128 bin dizel otomobil olduğu biliniyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.