Adem Akkaya: Almanya’da en fazla teknoloji girişiminin bulunduğu bölge Kuzey Ren – Vestfalya

Almanya'nın Dijital çözümlere yatırım yapan şirketler ve yabancı bilgi teknoloji firmaları için fırsatlar sunduğunu belirten Adem Akkaya, bölgede en fazla teknoloji girişiminin Kuzey Ren – Vestfalya’da olduğunu söylüyor.
Adem Akkaya: Almanya’da en fazla teknoloji girişiminin bulunduğu bölge Kuzey Ren – Vestfalya

Webrazzi Summit 2021, NRW.Global Business Türkiye Temsilcilik Müdürü Dr. Adem Akkaya'nın "Dijital teknolojiler ve girişimler Avrupa'da nereyi tercih etmeli?" sunumuyla devam ediyor. Akkaya sözlerine NRW.Global Business'in Almanya Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti dış ticaret ve yatırım destek ajansı olduğunu belirterek başladı. Eyalet Başkenti Düsseldorf’u merkez alan ve yarı çapı 500 km olan çemberin içinde 160 milyondan fazla insan yaşadığını kaydeden Akkaya sözlerine şöyle devam ediyor: "Almanya’da faaliyet gösteren en yüksek cirolu 50 şirketin 18 tanesinin merkezi  Kuzey Ren-Vestfalya’da yer alıyor. Ayrıca Aldi, Metro veya Rewe gibi en büyük 40 ticaret firmasının 13 tanesinin de merkezi Kuzey Ren-Vestfalya’dadır. Almanya’nın en güçlü 100 şirketinin 37 tanesi Kuzey-Ren Vestfalyalı. Kuzey Ren-Vestfalya dışında Avrupa’nın başka hiçbir yerinden bu kadar az mesafe kat ederek bu kadar yüksek sayıda ve yüksek satın alma gücüne sahip tüketiciye ulaşmanız mümkün değil."

20 binin üzerinde yabancı firma Almanya ve Avrupa faaliyetlerini Kuzey Ren-Vestfalya üzerinden yürütüldüğünü sözlerine ekleyen Adem Akkaya, Almanya'daki yabancı şirketlerin yüzde 20,6’sının Kuzey Ren-Vestfalya'da bulunduğunu ve yabancı yatırımcılar bu bölgede yaklaşık 1,3 milyon insana iş imkanı sağladığını kaydediyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Almanya’ya yapılan toplam doğrudan yabancı yatırımların 1/5’inden fazlası Kuzey Ren-Vestfalya’ya yapılıyor. Son yıllarda eyalette kurulan şirket sayısına göre en fazla yabancı yatırımın geldiği ülkeler arasında Çin, ABD ve Japonya’nın yanında Türkiye’de yer alıyor. Kuzey Ren-Vestfalya’da yerleşik yaklaşık 700 Türk firması bulunuyor."

"Almanya'nın ve Avrupa'nın en güçlü sanayi bölgesi"

Akkaya, Kuzey Ren-Vestfalya'daki sanayi şirketleri, 2020'de 321,7 milyar Euro'luk satış gerçekleştirdiğini belirtti ve sözlerine şöyle devam ediyor:

İşgücünün yüzde 22,1'nin sanayi sektöründe istihdam ediliyor. Çekirdek bölge Ruhr Metropolü ile Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti, Avrupa'nın en güçlü sanayi bölgesi. Kuzey Ren-Vestfalya'daki en büyük işveren sektör, yaklaşık 199 bin çalışanı ile makine imalatı sanayisi. Yani Almanya’nın %19,5’ini oluşturuyor.

Burada yaklaşık 711 bin 600 küçük ve orta ölçekli işletme (KOBİ) faaliyet gösteriyor. Eyaletteki tüm şirketlerin yüzde 99,4'ü KOBİ’lerden oluşuyor. Eyalette SGK primine tabi tüm çalışanların yüzde 78,4'ü KOBİ’lerde istihdam ediliyor. Eyaletteki tüm çıraklık eğitimlerinin yüzde 82,2'sini KOBİ’ler tarafından sağlanıyor. Almanya çapında  bin 800 tanınmış büyük firma faaliyet gösteriyor. Bunların yanında Almanya çapında 15 bin 060 tane orta ölçekli firma var. Bunlardan bin 300 tanesi gizli şampiyon. Söz konusu orta ölçekli firmaların 3 bin 494 tanesi Kuzey Ren-Vestfalya’da faaliyet gösteriyor. Yine bunların 332 tanesi gizli şampiyon.

Dijital çözümlere yatırım yapan şirketler ve yabancı bilgi teknoloji firmaları için fırsatlar sunduğunu belirten Akkaya, Almanya’da en fazla teknoloji girişiminin Kuzey Ren – Vestfalya’da olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Beklenenin aksine Berlin veya Münih’te değil. Eyalet hükümetleri teknoloji şirketlerini kırmızı halı ile karşılarcasına ekosistemi iyileştiriyor. Dijital teknolojiler, yapay zeka, siber güvenlik, blockchain gibi alanlarda ARGE’yi teşvik ediyor." NRW’de Türk kökenli dijital teknoloji firmaları ve girişimler olduğunu söylüyor ve bu bölgedek kurumları şöyle sıralıyor: "Arvento, BeeO, Optiyol, Fazla Gıda, BookLogic, Vizyoneks, Kontrolmatik Technologies, Adresgezgini..."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.