Lilium elektrikli uçakları için ABB ile batarya geliştirecek

Lilium Jet için batarya üreticisi ABB ile bir araya gelerek batarya üretme konusunda ortaklaşma kararı aldığı haberi gündeme geldi.
Lilium elektrikli uçakları için ABB ile batarya geliştirecek

Elektrikli otomotivlerin başlattığı çevreci seyahat alternatifleri için ilk adımlarından biri 2017'de elektrikli hava taksi girişimi Lilium tarafından atılmıştı. Şirket, 'elektrikli hava taksi' ilk insansız testini başarıyla tamamlamıştı. Dikey iniş ve kalkış kapasitesine sahip, kompakt ve hafif bir elektrikli uçak olan Lilium jet prototipi insansız test uçuşunu tamamlamıştı. Bunun 5 koltuklu üretim modeli planlamalarının da önünü açtığı konuşulmuştu.

Şirketin 2024'ten itibaren 7 koltuklu Lilium Jet'i kullanarak Florida'da saatte 175 mil hıza kadar 150 mil veya daha fazla uçuş sunmaya başlamayı planladığı biliniyordu. Ama bunun gerçekleşmesi için bataryaların bir kere ve hızlı bir şekilde şarj edebilmesi gerekiyordu. Bu nedenle Lilium Jet için batarya üreticisi ABB ile bir araya gelerek batarya üretme konusunda ortaklaşma kararı aldığı haberi gündeme geldi.

ABB MegaWatt hızlı şarj altyapısı, bataryaların sadece 30 dakikada tamamen şarj edebilme imkanı sağlayacak. ABB'nin Lilium ile planlanan ortaklık için geliştirilen sistem MegaWatt Şarj Sistemi olarak adlandırılıyor. ABB MegaWatt hızlı şarj altyapısı, bataryaların sadece 30 dakikada tamamen şarj edebilme imkanı sağlayacak.1000 kW'a kadar şarja izin verecek ve kamyon, otobüs gibi elektrikli araçlarda da kullanılacak.

Geçen ay piyasadaki en hızlı şarj deneyimini sağlayan Elektrikli Araç (EA) şarj ünitesini pazara sunduğu haberleri gündeme gelmişti. Dolayısıyla Lilium'un yaptığı bu hamle sektörün geleceği için oldukça önemli. ABB'nin e-mobilite bölümü başkanı Frank Muehlon, "Lilium'un sürdürülebilir havacılığı büyütme misyonunu ABB'nin küresel pazar uzmanlığı ve e-mobilite ve şarj altyapısındaki liderliği ile birleştirmek, çevre için bir kazanç ve yolcular için bir kazançtır" diye konuşarak bu ortaklığın neden önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Lilium CEO'su Daniel Wiegand ise konuyla ilgili şöyle konuşuyor: “Havacılığın karbondan arındırılması konusunda çalışmaya başlamak hem acil hem de kaçınılmaz bir durum. Bu ortaklık, hızlı ve verimli şarj sağlayarak yüksek hızlı bölgesel hava ağımızın etkinleştirilmesinde önemli rol oynayacak." Bu ortaklığın şirketin 'herkesin uçabileceği bir hava taşımacılığı yapma' amacına uygun olduğu şeklinde yorumlanıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.