Arya Retreat 2021'da sunum yapan 5 girişim

Bu sene altıncısı düzenlenen Arya Retreat Konferansı'nda girişimci, yatırımcı, yönetici gibi çok yönlü profilleriyle dikkat çeken 75 kadın bir araya geldi. 
Arya Retreat 2021'da sunum yapan 5 girişim

Arya Kadın Yatırım Platformu, Türkiye'de kadın girişimciliğini destekleyen en aktif yatırım platformlarından biri. İş Bankası ve Fark Holding sponsorluğunda bu yıl altıncı kez düzenlenen uluslararası Arya Retreat Konferansı 8-10 Ekim tarihleri arasında Bodrum'da gerçekleşti. 2014 yılından bu yana düzenlenen etkinlikte; girişimci, yatırımcı, yönetici gibi çok yönlü profilleriyle dikkat çeken 75 kadın bir araya geldi. 

Arya, kadın liderliğindeki şirketleri, kadının gücüne inanan yatırımcılarla ile bir araya getiriyor. Girişimcilere yatırım bulmaktan öte, girişimci-yatırımcı ekosistemini tüm etki alanları ile güçlendiriyor, aynı zamanda sosyal etkiyi de artırmak için birbirinden farklı organizasyonlar düzenliyor. Bunun amacı girişimini hayata geçirmiş ve işini büyütmek için yatırım desteğine ihtiyaç duyan, teknoloji odaklı  kadın girişimcileri yatırıma hazırlamak. Bu seneki etkinliğe 19 şirket arasından seçilen 5 girişim katıldı. Bu girişimler arasında Upschool, Sizlikiş, Plastic Move, Pusula Ai ve Advoard Robotic yer aldı. 

Advoard Roboitc: Otonom mobil platform ve robotik yazılım çözümleri sunuyor. İnsan ve robot işbirliğinin önemli olduğuna inanan şirket, İzmir BilimPark'ta kuruldu. İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden üç genç Bekir Bostancı, Sercan Çağdaş Tekkök ve Mehmet Emre Söyünmez hocaları İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde Dr. Öğretim Üyesi Pınar Oğuz Ekim tarafından kuruldu. Depolarda verimliliği artırmak için işbirlikli otonom mobil robotlar geliştiriyor ve üretiyor. Bu robotlar tam otonom çalışıyor, çevresinin haritasını çıkarıyor, konumunu buluyor, geliştirdikleri web arayüzü üzerinden gelen görevler dahilinde yol planlama yapıyor ve bu yolda otonom sürüş gerçekleştiriyor. Depo yönetim sistemleri ve IoT cihazlarla entegre bir şekilde filo halinde hareket ederek verimliliği 3 kata kadar arttırıyor Geliştirdiği bu teknoloji sayesinde sterilizasyon, bilgilendirme ve taşıma gibi birçok farklı iç alan uygulamasına yönelik ürünler üretiyor. Bu robotlar; e-ticaret, perakende ve endustriyel alanda büyük ölçekli filo robotlar ile depolardaki verimliliği arttırıyor. File robot sistemi WMS/MES/DRP/ERP sistemleri ile konfigure ediliyor.

Pusula Ai: 2020'nin Ocak ayında faaliyete geçen girişim, şirketlerin maliyetleri düşürüp kar oranlarının iyileşmesi için yapay zekaya dayalı algoritmalar kullanan öngörücü karar mekanizması yazılımları geliştiriyor. Yasemin Oğuz, Barlas Oğuz, Yunus Sarıkaya, Kayhan Eritmen tarafından kuruldu. Pusula Ai'nin amacı makinelerin giderleri düşürmeyi ve kârı artırmayı düşünmesini sağlamak. Şirketin kurucuları yapay zeka ve optimizasyon teorisi alanındaki hem akademik hem de endüstriyi deneyimine sahip. Şirket aynı zamanda e-ticaret alanında da yapay zekaya dayalı algoritmalar geliştirilmesi ve uygulanması konusunda projeler yürütüyor.

Upschool: Mina İlköz tarafından kurulan şirket, teknolojide rol model kadınlar yetiştirmek için kurulan bir eğitim teknolojisi girişimi olarak tanımlanıyor. Kadınlara teknik donanım ve özgüven kazandırarak kariyerlerine başlama olanağı sağlıyor. Benzer modellerden farklı olarak UP School’u öğrencilere ücretsiz sunuyor. Programlar uzman eğitmenler tarafından sınıf etkileşimi yüksek şekilde yüzde 100 canlı olarak online olarak veriliyor. Teori değil, proje bazlı eğitimle, öğrenciler sektördeki projeleri bu program deneyimleniyor.

Sizlikİş: Begüm Karslıoğlu ve Güneş Günay tarafından kurulan girişim, kaliteli iş gücüne erişim, performans yönetimi, süreç kontrolü ve yeni nesil dinamik çalışma tarzı sunuyor. Mayıs 2020'de kurulan platform; dijital, kreatif, araştırma, analiz, yazılım, mühendislik ve back ofis gibi yaklaşık 40 alanda hizmet veren deneyimli freelancer ekiplerini KOBİ'lerle bir araya getiriyor. Kampanyadan yararlanan işletmeler, şirketlerinin ihtiyaçlarını 'ayrıcalıklı fiyatlarla' karşılıyor. Sizlikİş; gıda, tekstil, mimarlık, mühendislik, bilişim, turizm ve organizasyon gibi birçok sektöre hizmet sunuyor.

Plastic Move: Büşra Köksal tarafından kurulan şirket, nişasta bazlı tarımsal ve gıda atıklarından elde ederek ürettiği biyopolimer ile ambalaj, otomotiv ve beyaz eşya sektöründe plastik kullanımını azaltmayı hedefliyor Ürettiği biyopolimer üretimde petrol bazlı plastik kullanımını yüzde 20 azaltıyor ve aynı zamanda en az yüzde 600 daha çevreci bir ürün olarak doğaya katkı sunuyor. Üstelik bu biyopolimeri tarımsal ve gıda atıklarından elde ederek tarım alanlarının ve gıdanın kullanılmasını önlüyor.

Dereceye giren girişimler arasında Upschool, Pusula Ai ve Advoard Robotic yer aldı. İlk üçe giren girişimcilere Türkiye İş Bankası tarafından 25, 15 ve 10 bin lira ödül verildi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.