Üç boyutlu yazıcıda dünyaca ünlü Wagyu sığır eti üretildi

3D biyo-basım tekniğiyle yapılan üretilen Wagyu eti, farklı canlı hücre tipleri kültüründen üretildi ve istenilen hayvanın doku yapısına dönüştürüldü.
Üç boyutlu yazıcıda dünyaca ünlü Wagyu sığır eti üretildi

Japonya'daki Osaka Üniversitesi'ndeki bilim insanları, dünyaca ünlü Wagyu sığır eti üretti. 3D biyo-basım tekniğiyle yapılan üretim, farklı canlı hücre tipleri kültüründen üretilerek, istenilen hayvanın doku yapısına dönüştürüldü. İki tür kök hücreden elde edilen et, sashi dokusu yani mermerimsi dokuya sahip. Laboratuvarda kas, yağ ve kan damarı fiberleri üretecek şekilde birbiriyle karıştırılarak, 3 boyutlu yapıda istiflendi.

Kilosu 1200 dolardan satılan Wagyu eti, sadece Osaka'daki bilim insanları tarafından üretilmedi. Silikon Vadisi'nde yer alan girişimlerden biri olan Orbillion Bio, geçtiğimiz günlerde Wagyu köftesi ve geyik eti gibi etleri laboratuvar ortamında üretmeye başladı. Bir taraftan bu yöntemle üretilen Wagyu etinin lezzetine erişilip, erişilemediğine dair büyük soru işareti mevcut. 

Yapay etin üretimi, hayvansal üretim kaynaklı sera gazları özellikle metan gazının azaltılmasında oldukça önemli rol oynuyor. Bu yöntemin küresel ısınmanın önlenmesine katkı sağlayacağı konuşuluyor. Et alternatifleri ikiye ayrılıyor. En yaygın kullanılanları protein kaynakları bitkiler ve mantar olanlar. İkincisi, canlı mikroorganizma yerine laboratuvar ortamında yetiştirilen doku ve hücrelerden türetilenler...

AT Kearney tarafından yayınlanan bir rapor, çok da uzak olmayan bir gelecekte sofralarımızda bildiğimiz etin yerini alacak yeni ürünlere işaret ediyor. Buna göre 2040 itibarıyla özellikle bitkisel bazlı alternatiflerin payı yüzde 60 yükselecek. MarketsandMarkets tarafından yapılan bir çalışmaya göre pazarın büyüklüğü ise 2023'te 6,4 milyar dolara çıkacak.

2009'da Ethan Brown tarafından kurulan Los Angeles merkezli bitki bazlı et ikamesi üreticisi Beyond Meat'in ABD'deki arzından kısa bir süre sonra piyasa değerinin 3 milyar doları geçmesi pazarın potansiyelini ortaya koyuyor. Sektörün bir diğer iddialı şirketi ABD'li Impossible Foods ile rekabet halinde. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.